گزارش نقض حقوق اقلیت های مذهبی در هفته ای که گذشت

گزارش نقض حقوق اقلیت های مذهبی در هفته ای که گذشت

فرزان فرامرزی

اگرچه با تغییر ریئس جمهور، امیدها برای کم شدن فشار بر اقلیت های مذهبی و باز شدن فضای سیاسی کشور افزایش یافته بود اما در هفته گذشته اتفاقاتی افتاد که این امیدها را اندکی کم رنگ کرد. اگر چه هنوز بسیار زود است برای نتیجه گیری قطعی، اما صحبت های ریئس جمهور منتخب هم گویای آن است که ایشان تنها به “اقلیت های رسمی” فکر می کنند و نه “تمام ایرانیان” فارغ ازهر دین و نژادی.

آقای روحانی در سخنانی تاکید کردند که “در دولت تدبیر و امید و به ویژه در وزارت کشور نباید بین اقوام و مذاهب مختلف و حتی ادیان رسمی که به عنوان اقلیت مطرح هستند، تفاوتی وجود داشته باشد[۱].” البته سوالی که مطرح است بحث ادیانی است که در قانون اساسی نامی از آنها برده نشده. آیا باورمندان به آن ادیان بعنوان ایرانی حق و حقوقی دارند؟ یا اینکه نه، از ایشان نباید انتظاری بیشتر از آنچه تا کنون بوده داشت؟

اما در ادامه روند بازداشت و دادگاهی کردن نوکیشان مسیحی در ایران؛ ابراهیم فیروزی از سوی دادگاه انقلاب شهرستان رباط کریم به یک سال زندان و همچنین دو سال تبعید به یکی از شهرهای مرزی و محروم کشور محکوم شده است[۲].

بر اساس گزارش و رای دادگاه که در تاریخ ۲۲ تیر ماه سال جاری از سوی دادگاه انقلاب رباط کریم صادر شده، آمده است: “به استنباط دادگاه اقدامات و فعالیت‌های تبلیغی بعمل آمده توسط متهم علیه نظام جمهوری اسلامی ایران تشخیص داده شده و بر همین اساس به موجب ماده ۵۰۰ قانون مجازات اسلامی، دادگاه وی را به تحمل یکسال حبس با احتساب ایام بازداشت قبلی محکوم می‌نماید.”

همچنین در ادامه گزارش دو صفحه ایی دادگاه آمده است، “به موجب ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی ارتکاب جرم و ماده ۲۳ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ بعنوان تکمیل و تتمیم مجازات، نامبرده را به اقامت اجباری (تبعید) به مدت دو سال در شهرستان سرباز استان سیستان بلوچستان محکوم می‌نماید.”

علی بابایی رئیس دادگستری و قاضی پرونده، همچنین اتهام این نوکیش مسیحی را تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی، راه اندازی و هدایت تشکل انحرافی تبشیر مسیحیت، ارتباط با عناصر ضد انقلاب خارج نشین و شبکه‌های ضد انقلاب خارجی، اعلام کرده است.

شبکه خبر مسیحیان فارسی زبان از دستگیری های گسترده ی نوکیشان مسیحی در تهران و اصفهان خبر داده است. به گزارش شبکه خبر مسیحیان فارسی زبان به نقل از کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران، یک منبع موثق و آگاه به دستگیری های اخیر نوکیشان مسیحی در تهران به کمپین اطلاع داده  که در جریان یورش ماموران امنیتی لباس شخصی به یکی از کلیساهای خانگی در غرب تهران، تعدادی از نوکیشان مسیحی بازداشت شدند. از قول منبع کمپین  اسامی  چهار تن از آنان پرهام فرازمند، سارا سردسیریان، صدیقه کیانی و مونا فضلی است[۳].

پیش از این نیز این شبکه از بازداشت سه تن از نوکیشان مسیحی اصفهان، خانمها صدیقه امیرخانی، مهناز رفیعی و محمدرضا پیمانی خبر داده بود. این در حالی است که مراجعات مکرر خانواده های بازداشت شدگان به مراجع انتظامی و قضایی نتیجه ای در بر نداشته و تنها خانم امیرخانی طی تماسی با خانواده خود، از سلامتی و بازداشت در یکی از مراکز امنیتی و ادامه روند تحقیقات خبر داده است.

۲۰ شهروند بهائی که در مرداد ماه سال گذشته به اتهام تبلیغ علیه نظام و تجمع و تبانی علیه امنیت داخلی کشور، در شهرهای اصفهان، نجف آباد، ویلاشهر، شاهین شهر، یزد، اراک، کرمان دستگیر شده بودند دوم شهریور ماه در شعبه یک دادسرای انقلاب یزد برگزار خواهد شد[۴].

در هفته های اخیر گویا ماموران اطلاعات اصفهان روزهای پرکاری را پشت سرگذاشته اند! فشار بر نوکیشان مسیحی و همینطور بازداشت بهائیان. روز پنج شنبه ۲۴ مرداد ماه ماموران اداره اطلاعات اصفهان به همراه ماموران نیروی انتظامی به منزل یک شهروند بهائی ساکن روستای هلّاب (از توابع شهرستان نجف آباد اصفهان) مراجعه کرده که پس از بازجویی و ضبط کتب مذهبی و موبایل حاضرین در منزل سه نفر از بهائیان به نامهای بنفشه فردوسیان، افروز روحی و مسعود وجدانی را بازداشت و به زندان دستگرد اصفهان منتقل می‌کنند.[۵]

از این عده تنها بنفشه فردوسیان عصر‌‌ همان روز به قید وثیقه آزاد می‌شود ولی طبق آخرین اخبار، افروز روحی و مسعود وجدانی همچنان در بازداشت می‌باشند. تصویر بالا متعلق به افروز روحی است.

اگرچه اهل سنت، مسلمان هستند و در جهان از نظر تعداد در اکثریت هستند اما در ایران در اقلیت قرار دارند و همیشه با مسائل و مشکلاتی رو به رو بوده اند. اکثر اتهاماتی که حکومت به آنها نسبت می دهد، اتهامات سیاسی است. البته این موضوع جدیدی نیست و حکومت ایران به تمام کسانی که تفکری غیر از تفکر حکومت را دارند اتهامات سیاسی، میزند تا بدین وسیله در افکار عمومی جهان هم بتواند خود را از اتهام فشار بر دگراندیشان تبرئه کند. یکی از زندانیان اهل سنت فواد احمدنوری فرزند احمد است. این زندانی اهل سنت، که به اتهام اقدام علیه امنیت کشور به ۱۳ سال زندان محکوم شده است، در دوسال گذشته از ملاقات با بستگان خود محروم بوده است[۶].

پس از واقعه ی کوار، دراویش گنابادی در این شهرستان و شهرهای دیگر ایران با مسائل و مشکلات بسیاری رو به رو شدند. زندان های طولانی مدت بدون تشکیل دادگاه، وضعیت بد بهداشتی در زندان و… اما بعد از دو سال و تمامی این کشمکش ها، سرانجام عامل اصلی این درگیری به دادگاه احضار شد.

صبح روز سه شنبه جلسه دادرسی پرونده آخوند محمدرضا شهبازی به عنوان عامل اصلی ایجاد درگیری علیه دراویش گنابادی در شهر کوار در شعبه یک دادسرای ویژه روحانیت شیراز برگزار شد[۷].

ماجرا از این قرار بود که در شهریور ماه سال ۹۰؛ طلبه جوانی به نام محمدرضا شهبازی با پخش سی دی‌های موهن و اعلامیه‌هایی، دست به تحریک و به راه انداختن راهپیمایی و سردادن شعار و ایجاد درگیری علیه دراویش زد. این درگیری که با دخالت نیروهای امنیتی نیز همراه شد و به کشته شدن یک درویش به ضرب گلوله جنگی و زخمی شدن شماری از دراویش و بازداشت گسترده دراویش منطقه شد.

به گزارش مجذوبان نور، صبح روز سه شنبه ۲۹ مردادماه با برگزاری جلسه دادرسی و با حضور شاکیان و متهم پس از دو سال به شکایت دراویش از یکی از مسببین اصلی عامل درگیری در شهر کوار رسیدگی شد. محمدرضا شهبازی که از وی به عنوان عامل ایجاد درگیری علیه دراویش شکایت شده بود، در این جلسه حضور پیدا نکرده و تنها اظهارات و دفاعیات خود را به قاضی پرونده تقدیم کرد. همچنین صالح الدین مرادی، کسری نوری و غلامرضا شیرزادی استاد دانشگاه، بعنوان شاکی در دادگاه حضور داشتند. باید این دادگاه را به فال نیک گرفت؛ شاید که با مجازات عامل اصلی اغتشاش، بتوان به تحقق حقوق اقلیت ها در ایران امیدوارتر شد.



[۱] http://valieamr.com/Default.aspx?PageName=news&ID=25171

[۲] http://hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/16327-1.html

[۳] http://www.fcnn.net/index.php/fa/khabarha/akhbarmasihian/256-bazdashtmasihiandartehranvaesfahan

[۴] https://hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/16358-1.html

[۵] https://hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/16347-1.html

[۶] http://hra-news.org/1389-01-27-05-27-21/16308-1.html

[۷] http://hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/16375-1.html

Comments are closed.