گزارش حقوق بشری سایت نگاه ۳ دی-۱۱ دی ۱۳۹۴

گزارش حقوق بشری سایت نگاه

۳ دی-۱۱ دی ۱۳۹۴

 

مشکلات زندانیان زندان رجایى شهرکرج

روز جمعه ١١ دى ماه ١٣٩۴شرایط سخت زندانیان زندان رجایى شهر کرج و عدم رسیدگى مسؤولین زندان و نادیده گرفتن حق و حقوق انسانى زندان سیاسى یکى از بازرترین نقض حقوق بشر در این زندان است.

بنابه گزارش سایت نگاه، یک منبع آگاه در ارتباط با وضعیت و شرایط سخت زندانیان سیاسى محبوس در زندان رجایى شهر گفت:” عدم رسیدگى درمانى و عدم دسترسى زندانیان به دارو هاى مجاز از قبیل ویتامین و داروهاى تجویز شده از طریق پزشک زندان و جلوگیرى از درمان تعداد کثیرى از زندانیان سیاسى یکى از بازرترین نمونه هاى نقض حقوق زندانیان است.

وى عنوان کرد، کیفیت غذاغیر استاندارد و فاقد سبزیجات فصلى، قطع جیره خشک زندانیان که مجوز پزشکى دارند،قطع ملاقات هاى حضورى از طرف دادستان تهران و رئیس زندانهاى تهران ، نصب وراه اندازى دستگاه هاى پارازیت سرطان زا آن هم به تعداد ١۴دستگاه ، و مرگ مشکوک دربند ۴ سالن ١٢ زندان رجایى شهر ( گوهر دشت) از نشانه هاى دیگر نقض حقوق انسانى زندانیان است.

این منبع که خواست نامش فاش نشود در ادامه بیان کرد، درخواستهاى مکرر زندانیان سیاسى براى تشکیل یک کمیته حقیقت یاب و پیگیرى مرگ هاى مشکوک از جمله، محسن دکمه چى، امیر حسین حشمت ساران ، اکبر محمدى، منصور رادپور، عبدالرضا رجبى، شاهرخ زمانى، علیرضا کرمى خیر آبادى و…. بى جواب مانده است.

وى اظهار داشت، بارها درخواست شده که کمیته اى تشکیل شود به جهت تعیین مصادیق محرمانه زندانبان و تعیین مصادیق شکنجه مفید در زندان که بى نتیجه ماند و مسؤولین هیچ توجه اى به این درخواستهانکرده و نمى کنند.

این فرد مطلع یاد آور شد، ادامه برخوردهاى غیر انسانى، غیر قانونى با زندانیان سیاسى و ادامه ى رفتار هاى خشن و نگهدارى تعداد زیادى از زندانیان سیاسى در بین زندانیان بیمار و داراى سوابق بیماریهاى روانى یکى دیگر از نشانه هاى نقض حقوق انسانى زندانیان سیاسى است.

وى با بیان اینکه زندانیان عادى و سیاسى را در یک بند نگهدارى مى کنند و در برخى موارد دیده شده است که زندانیان عادى  را تحریک کرده تا بازندانیان سیاسى  برخورد فیزیکى داشته باشند.

وى یکى دیگر از مشکلات زندانیان  زندان رجایى شهر را نبود خرید وسائل ضرورى از طریف فروشگاه زندان عنوان کرد.و در ادامه گفت:” طبق آیین نامه سازمان زندانها تحصیل زندانیان در زندان بلا مانع است که زندانیان در زندان رجایى شهر از آن محروم هستند.

وى بیان کرد، یکى دیگر نشانه هاى نقض حقوق بشر در زندان جلو گیرى از داشتن وکیل قانونى و عدم دادن مجوز به وکیل به جهت مطالعه پرونده، پیگیرى مجاز براى احقاق حقوق قانونى آنان است.

این منبع مطلع عنوان کرد، مسؤولین زندان از دادن مرخصى به تعداد زیادى از زندانیان چه براى دیدن خانواده و چه  براى درمان جلوگیرى مى نمایند که این نیز نمایانگر نقض حقوق بشر است.

شرایط سخت پزشکى، درمانى در زندان اوین

امروز جمعه ١١ دى ماه ١٣٩۴بسیاری از زندانیان بشدت از رسیدگی های پزشکی گلایه دارند،بالاخص زندانیان سیاسی که با توجه به زیاد بودن مراحل اعزام به بیمارستان عمدتاً دچار دردها یا آسیب دیدگیهای مزمن شده اند.

بنابه گزارش سایت خبرى نگاه، اغلب این زندانیان با مانع تراشیهایی از طرف دستگاه امنیتی مواجه میشوند . به تازگی بعلت کمبود بودجه داروها با خرید خود زندانی قابل تهیه شده و در صورت تجویز داروهای تخصصی میبایست توسط خانواده زندانی تهیه شود . در صورتیکه اغلب بیماریها بعلت تحمل حبس و شرایط بد بوجود آمده اند.همچنین از طرفی گروه زیادی از زندانیان بعلت مشکل مالی قادر به تهیه دارو نیستند.

یک منبع مطلع در این رابطه گفت:”اغلب زندانیان دچار فقر ویتامین و مواد لازم هستند و بخاطر رژیم نامناسب غذایی زندان که در هفته چهار بار سویا سرو میشود دچار سوء تغذیه شده اند . طبیعتاً سهم زندانیان سیاسی از این آسیب بسیار زیاد است ، زیرا این زندانیان اغلب متعلق به اقشار متوسطی هستند که بعد از دستگیری خانواده آنها در معرض مشکلات معیشتی قرار میگیرند .

حتی این مورد که هر زندانی هر هفته تنها بابت نظافت سالن  و اتاق باید بطور متوسط ده هزار تومان پرداخت نمایند شاید برای بسیاری از زندانیان فشاری محسوب گردد.”

وى در ادادمه بیان کر، بند هشت ، بندی که دردها و فجایعی سخت از دهه شصت و دهه هشتاد و نود را در خود پنهان کرده ، این بند که در دهه شصت ساختمان دادستانی بود و هیچ شباهتی با زندان ندارد و بعد از فاجعه ۲۸ فروردین دوباره بر سر زبانها افتاد.

در این بند که به نام تبعیدگاه اوین مشهور شده دارای چهار سالن یکصد و چهل نفری تشکیل شده که اکنون هر سالن دارای هفتاد تا صد زندانی اضافی دارد که شبها برای استراحت مجبور به خوابیدن در راهرو های سالن هستند . پیشتر با ازدحام بیش از اندازه زندانیان هر سالن دارای ۲۴۰ تا ۲۸۰ زندانی را در خود محبوس داشت .

زندانیان عادی(کلاهبرداران و جاعلین و اشراری که با اتهام کلاهبرداری تحمل کیفر میکنند) و اتباع خارجی (دزدان دریایی سومالی و قاچاقچیان مواد مخدر ) که عمدتاً سیاه پوستان هستند بدون توجه به اصل تفکیک جرایم در کنار زندانیان سیاسی نگاهداری میگردند.بزرگترین اشکالی که از این اختلاط بوجود میاید گاه و بی گاه رفتارهای ناشایست این قبیل زندانیان و شانتاژ هایی که برخی زندانیان برای گرفتن امتیازهای ملاقات یا مرخصی  از طرف مقامات امنیتی صورت میگیرد.فروشگاههای سازمان زندانها بعلت اینکه توسط پیمانکار اداره میگردد و شامل نظارت تعزیرات نیست ، فروشنده با هر قیمتی که پیمانکار تشخیص میدهد اجناس بی کیفیت را در اختیار زندانیان قرار میدهد.

در مورد مسائل بهداشتی چندی بار زندانیان سیاسی اعتراض کردند ولی مسؤولین تنها با سرکوب و ارعاب از تن دادن به خواسته های معقول آنها سرباز زده اند.

تعداد چهار سرویس بهداشتی برای دویست نفر متوسط در هر سالن و چهار حمام و مشکلات اب سرد مواردیست که در تامین بهداشت در زندانهای ایران که از نظر تامین بودجه بسیار در مضیقه است ، دچار نابسامانى است.

کمبود کارت تلفن در زندان وکیل آباد مشهد

 امروز ١١دى ١٣٩۴زندنیان زندان مشهد دوباره با قحطی کارت تلفن مواجعه شدند.

بنابه گزارش سایت خبرى نگاه، سییتم ورودکارت تلفن به زندان به صورت مافیایی بودهوفقط بعضی زندانیان ومسوولین حق فروش کارت تلفن رادارند وخانواده زندانیان حق ندارند کارت تلفن برایشان بیاورند ودرملاقات تحویل زندانی بدهند.

یک منبع آگاه در این رابطه گفت :”که این به ان علت است که مسوولین زندان درامدزیادشان ازفروش کارت تلفن که گرانترهم به فروش میرسد کم نشود.”

وى در ادامه افزود، زندانیان زندان وکیل اباد مشهدقبلا از ساعت ٩ صبح تا ٧ شب امکان تماس تلفنى با خانواده هایشان را داشتندکه به تازگى این زمان کم شده واز ساعت ١١ صبح تا ۴:٣٠ اجازه استفاده از تلفن را دارند که همین امر باعث نگرانم خانواده هاى آنان شده است.

نامه جمعی از زندانیان سیاسی در خصوص وضعیت بحرانی زندانی سیاسی کرد “رمضان احمد”

‎زندانی سیاسی کرد رمضان احمد در وضعیت خطرناک

‎روز چهارشنبه ٩ دی ماه ١٣٩۴زندانی سیاسی کرد “رمضان احمد” به خاطر نوعی بی حسی که مدت ها در دستش عارض شده بود، به بیمارستان اعزام گردید.در شرایطی که به جز بی حسی که ماه ها بود با آن دست به گریبان بود، مشکل دیگری نداشت اما در فاصله انتقال از بند ۴ زندان رجایی شهر تا رسیدن به بیمارستان وضعیت عمومی و حال این زندانی سیاسی به گونه ای دگرگون می گردد که بیمارستان ساسان به دلیل علائم حیاتی بسیار ضعیف، از پذیرش آن خودداری می کند.

‎به همین دلیل اجبارا او را به بیمارستان هزار تختخوابی تهران (خمینی) انتقال می دهند ولی از همان روز یعنی از چهارشنبه تا کنون در وضعیت بیهوشی و نوعی کما به سر می برد و هیچکس نه مسئولیت آنرا می پذیرد و نه حتی علت این بیهوشی را توضیح می دهد. همبدیان این زندانی سیاسی ضمن هشدار و استمداد به خاطر وضعیت خطرناک او، از همه مراجع حقوق بشری تقاضای توجه و رسیدگی به این مهم را داشته و اعلام می دارند که این زندانی (رمضان احمد) اولین بار که به بیرون از زندان اعزام گردید به دلیل عمل جراحی ناقص و احتمالا غیراصولی که در همین زندان رجایی شهر در سال ١٣٩٠ بر روی دست او که شکسته بود، صورت گرفت، که استخوان دستش تا مدت ها تبدیل به منبع تولید عفونت شده بود و بعد هم که دستش به طور کامل از کار افتاده بود، هنگام اعزام مامورین زندان با توهین و اهانت و نهایتا با گذاشتن اسلحه بر روی شقیقه اش به او دستبند می زنند، در حالی که او می گفت دست من شکسته و عفونی شده است، به جای دستبند اگر می خواهید خیالتان راحت باشد چند پابند به پایم بزنید…ولی کسی توجه نمی کرد.

‎در موارد دیگر هم زندانیان را به خاطر بستن دستبند مورد ضرب و شتم قرار داده اند که در آخرین مورد منجر به آسیب دیدگی و عفونت کلیه و خونریزی گشته بود. و این شیوه معمول در برخورد با زندانیان رجایی شهر است (که در رابطه با زندانیان عادی بسیار اسف بار تر است) و موارد آن بارها و بارها خبرساز و رسانه ای شده ولی نتیجه ای در بر نداشته است.

‎با این همه در حال حاضر نگرانی از بابت وضعیت فعلی این زندانی سیاسی کرد است و مجددا از همه مجامع و ارگان های حقوق بشری،به طور خاص پزشکان بدون مرز استمداد توجه به این امرمهم می گردد.

‎زندانیان سیاسی سالن ١٢ زندان رجایی شهر – ١١ دی ١٣٩۴

محرومیت از درمان وحید اصغرى زندانى، زندان رجایى شهر

روز پنج شنبه ١٠ دى ١٣٩۴وحید اصغرى زندانى محبوس در زندان رجایى شهر کرج از عفونت گوش، شکستگی بینی و دندان و سندروم کیوبیتال تونل رنج می برد.

بنابه گزارش سایت خبرى نگاه، مسؤولین زندان از اعزام وحید اصغرى  به بیمارستان با وجود تایید پزشکان متخصص جلوگیری می کنند.

گفتنى است، وی به وکیل و ملاقات حضوری با خانواده نیز دسترسی ندارد،وحید اصغری زندانی سیاسی رجایی شهر کرج که از نوزدهم اردیبهشت ۱۳٨۷ در زندان به سر می برد، نزدیک به هشت سال است که هیچ حکمی مبنی بر محکومیت برای وی صادر نشده است. وهمچنین وى از مرداد سال گذشته در تبعید در بند سیاسی زندان رجایی شهر به سر می برد.

لازم به ذکر است، دربند عقیدتی سیاسی زندان رجایی شهر کرج که در آن زندانیان بهائی، کومله، پ. ک. ک، مجاهدین خلق، اصلاح طلبان، فعالان حقوق بشر و متهمین سایبری نگهداری می شوند با وجود دستگاه های پارازیت بر بالای سر این زندانیان به محلی خطرناک از لحاظ سلامت زندانیان تبدیل شده است. زندانیاناین بند از هواخوری سه ساعت در روز بهره می برند و اعضای آن هرگز اجازه دسترسی به کتابخانه، سالن ورزش، سمعی و بصری و حتی اجازه ادامه تحصیل نیز نمی یابند.

یورش گارد ضدشورش به مال باختگان پدیده شاندیز مشهد

روز پنج شنبه ١٠ دى ماه ١٣٩۴ حدود ٢٠٠٠ نَفَر ازمال بختگان پاینده شاندیز در میدان تقى آباد مشهد دست به تحصن زند.

9e682259-eb3f-4a29-b8c6-5dfbe6d458ab

بنابه گزارش سایت خبرى نگاه،  این تظاهر کننده گان توسط نیروهاى ضد شورش مورد ضرب و شتم قرار گرفتند و تعدادى از آنان دستگیر و به مکان نامعلومى منتقل شدند.

گفتنى است، این تظاهر کنندگان اعلام کردند که روز دوشنبه ١۴ دى ماه در تهران تجمع اعتراضى برگزار خواهند کرد.

e9e38b35-abbd-43f1-b301-42f4ea193bd7

نامه زندانیان سیاسی زندان رجایی شهر خطاب به احمد شهید

زندانیان سیاسی بند ۴ زندان رجایی شهر در نامه‌ای به احمد شهید، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران ضمن ابراز نگرانی از وضعیت زندانیان سیاسی دیگر در بند ۲ زندان رجایی شهر خواستار توجه همه نهادهای حقوق بشری و به طور خاص گزارشگر ویژه حقوق بشر در امور ایران به این مهم شدند.

متن کامل نامه به شرح زیر می‌باشد:

نگرانی از وضعیت زندانیان سیاسی بند ۲ زندان رجایی شهر از آنجاییکه در زندان‌های ایران هیچ عنصری از پاسخگویی وجود ندارد، چه مأموران زندان و چه سازمان زندان‌ها، حتی بر خلاف قوانین، و مصوبه‌های خود به طور، آزادانه و دلبخواهی، هر بلایی را بر سر زندانیان می‌آورند، بدون کمترین بازخواست و مواخذه‌ای… به همین دلیل یکی از متداول‌ترین روش‌های فشار و ارعاب زندانیان علاوه بر انتقال به سلول انفرادی و ” بازرسی‌های وحشیانه به منظور ارعاب”، انتقال زندانیان به بندهای دیگر(برخلاف اصل تفکیک جرایم) است، تا از طریق زندانیان اجیر شده خود اقدام به تهدید، ضرب و شتم و حتی کشتن زندانیان سیاسی و معترض کنند.

اخیرا هم از انتقال برخی زندانیان سیاسی بند ۲ (بند همجوار) و ضرب و شتم آنها مطلع شدیم. لذا ما زندانیان سیاسی بند ۴ زندان رجایی شهر به شدت نگران وضعیت زندانیان سیاسی دیگر در بند ۲ زندان رجایی شهر هستیم و ضمن حمایت از خواسته‌های آنها، توجه همه نهادهای حقوق بشری و به طور خاص گزارشگر ویژه حقوق بشر جناب آقای احمد شهید را به این مهم جلب می‌کنیم و پیشاپیش مسئول هر حادثه‌ای را متوجه زندان و سازمان زندان‌ها می‌دانیم.

زندانیان سیاسی بند ۴ زندان رجایی شهر کرج – ۹ دی ۱۳۹۴

رونوشت: شورای حقوق بشر سازمان ملل گزارشگر ویژه احمد شهید

باز گرداندن محمدرضا عالی پیام بدون درمان از بیمارستان 

محمدرضا عالی پیام زندانی سیاسی اندرزگاه ۲ زندان رجایی شهر روز دوشنبه ۷ دی ماه ۱۳۹۴ به دلیل وخامت وضعیت جسمانی به بیمارستان منتقل و بدون درمان به زندان بازگردانده شد.

به گزارش سایت خبرى نگاهبه نقل از بام، محمدرضا عالی پیام ساعت ۱۱ ظهر روز گذشته به دلیل مشکلات قلبی و مغزی دچار افت شدید فشار خون و تشنج شده و به کمک همبندیانش به بهداری منتقل شده بود.

بنابرهمین گزارش بعد از ورود پزشک بهداری با وصل سرم و گرفتن نوار قلب از وی تشخیص اورژانسی بودن وضعیت او داده شد و پزشک بهداری سریعا دستور اعزام عالی پیام به بیمارستان را صادر کرد.

به گفته زندانیان عالی پیام به مدت دو ساعت در اتاق اعزام با شرایط بیماری و وخامت وضعیت جسمانی‌اش به بهانه نبود آمبولانس منتظر ماند و پس از گذشت این زمان او را به بیمارستان منتقل کرده‌اند. به گفته همبندیان وی، عالی پیام را در راهرو بیمارستان با دستبند و پابند به برانکارد بسته بودند و تا ساعت ۱ بعدازظهر هیچ کدام از پرسنل و پزشک بیمارستان بر بالین او نیامده و نهایتا با سرو صدا و اعتراض وی در حالی که وضعیت جسمانی‌اش مناسب نبوده، به درخواست خودش به زندان بازگردانده شد.

این زندانی سیاسی هم اکنون و به اجبار داروهایی که قبلا خودش از بیرون زندان تهیه کرده بود استفاده می‌کند و

هیچگونه رسیدگی درمانی به منظور بهبود وی تا کنون صورت نگرفته است.

اعتصاب غذای فعال کارگری بهنام ابراهیم زاده

روز سه شنبه ٨ دى ماه بهنام ابراهیم زاده  در حمایت از خواسته های زندانی سیاسی ارژنگ داودی دست به اعتصاب غذا زد.

بنابه گزارش سایت خبرى نگاه به نقل از « فعالین حقوق بشر و دمکراسی در ایران» روز سه شنبه ۸ دی ماه فعال کارگری بهنام ابراهیم زاده از زندانیان سیاسی و چهره شناخته شده جنبش کارگری ایران همبند آقای داودی در پی بی توجهی مسوولان قضایی زندان و نگرانی از وضعیت حال آقای ارژنگ داودی و در حمایت از اعتصاب، اعتراض و خواست بر حق این زندانی سیاسی دست به اعتصاب غذا زد.

او طی پیامی که از زندان به بیرون ارسال کرده است اعلام نمود؛ « که من بهنام ابراهیم زاده در پی بی توجهی مسوولان زندان نسبت به وضعیت نگران کننده آقای ارژنگ داودی و در حمایت از ایشان دست به اعتصاب غذامی زنم و اعلام میدارم که من نمی توانستم در کنار بی توجهی مسوولان ، شاهد ذره ذره جان دادن همبندی عزیزم آقای داودی که سرمایه عظیم و موثر جنبش اعتراضی مردم ایران می باشد ، باشم و سکوت کنم و کاری از پیش نبرم.

امروز در این شرایط ، وظیفه من و دیگر همبندیان و دیگر زندانیان سیاسی است که به هر شکل ممکن صدای اعتراض خود را به گوش مسوولان قضایی زندان برسانند تا بلکه مسوولان به خود بیایند و فکری به حال وضعیت نگران کننده همبندی عزیزمان آقای ارژنگ داودی بکنند. حال ارژنگ داودی اصلا خوب نیست به همین منظور ادامه این وضع، حمایت همه زندانیان سیاسی و عقیدتی و جامعه جهانی را در دفاع از این زندانی سیاسی می طلبد.»

از طرفی دیگر نوکیش مسیحی همبند زندانی سیاسی ارژنگ داودی به زندانبانان رسما اعلام نمود که در صورتیکه تا فردا به خواسته های زندانی سیاسی ارژنگ داودی رسیدگی نشود ، از روز چهارشنبه ۹ دی ماه در اعتراض به رفتارهای غیر انسانی ،عدم رسیدگی به خواسته ها و عدم درمان زندانی سیاسی ارژنگ داودی دست به اعتصاب غذا خواهد زد و تا رسیدگی به خواسته های وی به اعتصاب غذا ادامه خواهد داد.

اعتصاب خوراک چهار تن از زندانیان سیاسی زندان رجایی شهر

 امروز ۶ دی ١٣٩۴ چهار تن از زندانیان سیاسی بند ٢ زندان رجایی شهربارنام های فرید آزموده، علیرضا فراهانی، ایرج حاتمی و بهزاد ترحمی اعلام اعتصاب غذای تر کردند.

به گزارش سایت خبرى نگاه به نقل ازبام،این چهار زندانی سیاسی علت اعتصاب غذای خود را عدم احتساب بازداشت و نگهداری در بند زندانیان عادی بدون در نظر گرفتن قانون اصل تفکیک جرایم عنوان کرده اند.

آزموده،فراهانی،ترحمی و حاتمی با اعلام اعتصاب غذای خود ابراز داشتند اگر به وضعیتشان رسیدگی نشود اعتصاب غذای تر را به خشک تغییر داده و تا نرسیدن به خواسته های خود دست از اعتصاب غذا برنخواهند داشت.

لازم به یادآری است، که فرید آزموده ٢٠ ماه انفردی، علیرضا فراهانی و ایرج حاتمی هر یک ٢۴ ماه و بهزاد ترحمی ١۶ ماه انفرادی را متحمل شدند و برای هیچ یک از این چهار نفر مدت زمان بازداشت در انفرادی در پرونده هایشان به عنوان مدت زمان محکومیت به حساب نیامده است.

بیستمین روز اعتصاب غذاى افشین بایمانی و ارژنگ داوودى

روز یکشنبه ۶دی ماه ۱۳۹۴افشین بایمانی زندانی سیاسی بند ۲ زندان رجایی شهر(گوهردشت) وارد بیستمین روز اعتصاب غذای خود شد.

بنابه گزارش سایت خبرى نگاه، افشین بایمانی و ارژنگ داوودی زندانیان سیاسی زندان رجایی شهر روز ۱۷ آذر بدون هـیچ دلیل موجه، از بند ۴ درسالن ۱۲ به بند ۲ و ۱۰ این زندان “بند زندانیان عادی” منتقل شدند و از همان روز در اعتصاب غذای خشک به سر می‌برند.

گفتنى است، در پی این اعتصاب غذا، این ۲زندانی سیاسی به دلیل وخامت وضعیت جسمانی چندین بار با کمک همبندیانشان به بهداری منتقل شدند اماانها اجازه وصل سرم به پزشک را نداده‌اند .اخرین گزارش حاکی از آن است که ارژنگ داوودی به دلیل وخامت وضعیت جسمانی و بحرانی بودن وضعیت قندخون به بیمارستان خمینی منتقل شده است.

چندی پیش نیز زندانیان سیاسی بهزاد ترحمی، حجت حاتمی، ایرج حاتمی، علیرضا فراهانی، علیرضا ناصری، اسد محمدی و فرید آزموده به همین منوال با زیر پا گذاشتن اصل تفکیک جرایم توسط مسئولین و بدون دلیلی مشخص به بند ۲ موسوم به زندانیان جرایم عادی انتقال داده شده‌اند.

همبندیان این دو زندانی سیاسی با ابراز نگرانی از وخامت وضعیت جسمانی آنها از تمامی مسئولین و فعالان حقوق بشر خواهان رسیدگی به این موضوع و زیر پاگذاشتن قوانین توسط مسئولین در زندان رجایی‌ شهر(گوهردشت) شده اند.

Comments are closed.