مواد مخدردرحاشیه مدارس

فریبا داوودی مهاجر

سال گذشته قریب به ۲ تن مواد مخدر در حاشیه مدارس با شناسایی عوامل توزیع کننده در سطح کشور کشف شد .

این گفته سردار زاهدیان رئیس پلیس مواد مخدر نیروی انتظامی در نشست خبری با خبرگزاری فارس است که در ادامه گفت: مدارس بیشتر در مناطق آلود‌ه‌اند و شامل مدارس پسرانه و دخترانه می‌شوند.

رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا افزود: بیشتر کشفیات در حاشیه مدارس، قرص‌ها، گل، ماری‌جوآنا و حشیش بوده است و غالب دانش‌آموزانی که دستگیر شده‌اند به واسطه مصرف مواد مخدر ترک تحصیل کرده و در مدرسه حضور نداشتند.۱

سردار از پخش مواد مخدر در اطراف مدارس خبر می دهد، از انواع قرص ها و مواد صنعتی که دست به دست می شود.  بر عکس روزهایی که وقتی مدرسه تعطیل می شد بوی لبوی داغ و قرمزی آلوچه ها ما را وسوسه می کرد امروز” شیشه و گل “بچه ها را به ناکجا آباد می برد.

سوخت موشک و کروکودیل و …..

سعید روزنامه نگار حوزه اجتماعی در یکی ازروزنامه های ایران می گوید: امروز موادی آمده با اسامی مانند ” شوره سر شیطان، سوخت موشک و کروکودیل” که در آشپزخانه های داخل ایران یا گلخانه ای تهیه می شود و بچه های پانزده ساله را آلوده می کند.

بالای شهر و پایین شهر هم ندارد و اطراف هر مدرسه ای بروی فروشنده ها بالا و پایین می روند. یک مواد دیگری هم از شیشه درست می کنند و اسم های عجیب و غریب مثل “ّیخ، شابو، آیس، مت و هیلی بیلی رویش می گذارند.

سعید نگران است چون بسیاری از این مواد در شکل آدامس یا پاستیل ساخته می شوند و ترک آن برای نوجوانی که هنوز شکل نگرفته و آموزش نمی بیند سخت است.
بدون شک، افزایش مصرف مواد مخدر به خصوص مواد صنعتی میان دانش آموزان هر روز نگران کننده تر می شود، رشد مصرف شیشه در حالی افزایش پیدا می کندکه عوارض این نوع مواد مخدر به مراتب بیشتر از مواد مخدر طبیعی مانند تریاک است.
بیش از ۱۲ میلیون دانش آموز در مقاطع مختلف تحصیلی درس می خوانند و موضوع ابتلا به اعتیاد در این نسل زنگ خطری برای سرمایه انسانی محسوب می شود.

نکته قابل تأمل این است که دسترسی راحت به مخدرهای نوظهور همراه با ناآگاهی دانش‌آموزان و نوجوانان از وابستگی به این مواد خطر را دو چندان می کند که دولت و خانواده ها باید نسبت به آن بیش از بیش حساس باشند و برای آموزش و آگاه سازی جوانان برنامه ریزی کنند.

سال به سال بدتر می شود

علی که امروز دانشجوست می گوید: اطراف مدرسه که عادی بود بعضی از بچه های مدرسه تو کار خرید و فروش بودند. هر جور موادی در دسترس بود و جالب این بود که سال به سال بدتر می شد.

علی بعید می داند که مسوولان مدرسه بی خبر بودند ولی من شخصا ندیدم برای واسطه ها اتفاقی افتاده باشد. علی فکر می کند که آموزش به دانش آموزان و به خصوص خانواده ها مهم است مثلا مادر من اصلا نمی دانست ” گل” چیست و چه شکلی است و مدرسه هم آموزش خاصی نداشت.

این جوان که ساکن خیابان ولنجک است می گوید تازگی ماده مخدری آمده که به آن BT می گویند از هندوستان می آید. این ماده مخدر در بسته‌هایی سبز رنگ و با طعم انواع میوه‌ها به مردم خصوصاً جوانان فروخته می‌شود. این ماده مخدر بیشتر در اطراف مدارس و دانشگاه‌ها به فروش می‌رسد. اعتیاد، تحریک و سرخوشی، گیجی و احساس خارج شدن بخار سرد از مغز، از دست دادن تعادل روحی و رفتاری از عوارض روانی این ماده مخدر است. وی از موادی به نام های تمجیزک، بنجیزک، نورجیزک اشاره می کند که بچه ها سر مصرف آن با هم ” کل “می کشند و شرط بندی می کنند.

 

مهارت ” نه گفتن”

سال ۱۳۸۶ نیز ستاد مبارزه با مواد مخدر گزارشی منتشر کرد که در مدت ۳ سال مصرف موادمخدر صنعتی ۲۶ درصد افزایش یافته است. در این گزارش آمده است دانش آموزان به راحتی به مواد مخدر دسترسی دارندو حدود ۷۰ درصد از دانش آموزانی که شروع به استفاده از مواد مخدر کرده اند، دور از انتظار والدین بوده و آنها باور نمی کردند که فرزندشان آلوده شده باشد.۲

از سوی دیگر مدیرکل حوزه ریاست سازمان پزشکی قانونی کشورو دبیر کار گروه تحقیقات این سازمان درباره مواد مخدر سنستتیک صنعتی هشدار جدی داد.

دکتر محمدرضا قدیرزاده روز پنجشنبه افزود: این ماده مخدر جدید با اسامی مختلف وارد کشور شده و موج جدیدی از مصرف این مواد را در صورت عدم مقابله مواجه خواهیم بود. وی تاکید کرد که اعتیاد از ۵ آسیب اجتماعی مهم و حلقه واسط بین تمام آسیب های اجتماعی چون فقر ، بیکاری، طلاق و خشونت است که باعث از بین رفتن بسیاری از سرمایه های کشور می شود.

مدیر کل حوزه ریاست سازمان پزشکی قانونی بر لزوم آموزش خانواده ها جهت توانمندسازی فرزندان در مقابل مصرف مواد مخدر و واکسینه کردن آنها با یادگیری مهارت های زندگی تاکیدکرد و گفت: متاسفانه سیستم آموزشی ما مهارت های ‘نه گفتن’، حل مساله و نحوه ارتباط را به فرزندان آموزش نمی دهد و تنها به هنر تست زدن بسنده کرده که این می تواند برای نسل آینده ما خطرناک باشد.۳

مراقب باشیم

 خطرات را بشناسید: مثلا محیط‌ های پرخطر اطراف خود را بشناسید و از آن دوری کنید و این مراقبت را نسبت به محیط های آموزشی فرزندان در نظر بگیرید و فرزندان خود را از افراد بزهکار و پرخطر دور کنید. در این زمینه همواره از متخصصان و روان شناسان کمک بگیریدتا با روش های درست بهترین نتیجه را بگیرید.

از آموزش برای خود و فرزندان و جامعه غفلت نکنید چرا که خطر همیشه در کمین است بنابراین با فرزندان خود گفت و گو کنید .مهارت های خود را افزایش دهید و چگونگی حل مساله را یاد بگیرید.
از آینده خود و فرزندان  مراقبت کنید. حساس باشید و با بی تفاوتی از کنار مشکلات عبور نکنید. آینده فرزندان ما امروز و در لحظه ساخته می شود. پس هر کاری که امروز انجام می‌دهید در آینده تان تاثیر دارد.

با اولیا مدرسه در تماس باشید و محیط خانه و محل کار خود را به دور از تنش نگه دارید چرا که تنها مسئول خود نیستیم و درقبال جامعه مسوولیت داریم.

۱-  https://www.farsnews.com/news/13970329000138/رشد-۱۴-درصدی-کشف-مواد-مخدر-در-سال-۹۶-کشف-قریب-به-۲-تن-مواد-مخدر-در

۲-  http://www.beytoote.com/news/social/mnews16548.html

۳-  http://www.alef.ir/news/3960720182.html

.

Comments are closed.