هفته ای پر از بازداشت برای بهائیان ایران

هفته ای پر از بازداشت برای بهائیان ایران

گزارش نقض حقوق بشر در هفته ای که گذشت

۳۱ تیر ماه تا ۷ مرداد ماه ۱۳۹۰

نگارش: فرزان فرامرزی

مانند هفته های گذشته، این هفته نیز به بررسی اخبار مربوط به نقض حقوق اقلیت های مذهبی در ایران می پردازیم. نکته ی مهم در اخبار این هفته و هفته های گذشته این است که اخبار مربوط به بهائیان قسمت عمده ای از اخبار هفتگی را در بر می گیرد. صرف نظر از اینکه بهائیان، بعنوان اقلیت غیر رسمی در ایران، از حداقل حقوق شهروندی محروم هستند و حملات حکومت علیه آنان، بی وقفه ادامه دارد، ضعف اطلاع رسانی از سوی دیگر اقلیت ها و دگراندیشان دینی نیز سبب شده است که اخبار مربوط به نقض حقوق آنان، یا منتشر نشود، یا انعکاس وسعیی نداشته باشد.

بهرحال سعی نگارنده این سطور، بر این است که اخبار مربوط به نقض حقوق اقلیت های دینی را پوشش دهد. البته این پوشش خبری در هفته های قبل که اخبار موثقی از دراویش یا تازه مسیحیان وجود داشت، در گزارشات هفتگی مشهود است. بهرحال مطلعین از وضعیت دیگر اقلیت ها و دگراندیشان مذهبی در ایران، با اطلاع رسانی به موقع می توانند کمک بزرگی به مبارزه علیه نقض حقوق بشر و حقوق شهروندی داشته باشند.

در ادامه هجوم به منزل شهروندان بهائی مرتبط با دانشگاه علمی بهائی، مامورین امنیتی در صبح روز ۲۹ تیر ماه به منازل سه شهروند بهائی مراجعه کردند.[۱]

ساعت ۷ صبح، خانه های فلورا مسعود و فاران حسامی، توسط مامورین امنیتی تهران مورد تفتیش قرار گرفت. این افراد اقدام به ضبط لپ تاپ ها و نیز تلفن های همراه ایشان نمودند. در ضمن به نظر می رسد، مراجعه ای نیز به منزل سامان مبشر از دیگر اساتید این رشته صورت گرفته است ولی مامورین وارد منزل نشده اند. پیش تر نیز نسیم باقری از دیگر مسئولین این رشته مورد بازجویی قرار گرفته بود و رامین زیبایی نیز از دیگر همکاران و اساتید روانشناسی در حال حاضر در زندان به سر می برد.

روز جمعه سی و یکم تیرماه، ماموران امنیتی شهر اصفهان وحید میثاقیان و همسرش شهناز طالعی، از شهروندان بهائی را بازداشت کردند. ماموران امنیتی با هجوم به منزل این دو شهروند بهائی، بعد از تفتیش وسایل و لوازم منزل، هر دو را بازداشت کردند. بنا بر اطلاعات دریافتی این دو شهروند بهائی به کلانتری منطقهٔ «خانه اصفهان» منتقل شده‌اند.[۲]

بنظر می رسد بعد از گذشت بیش از یک ماه از یورش نیروهای امنیتی به منازل بهائیان و دستگیری عده ای به اتهام همکاری با موسسه آموزشی آنلاین، این ماجرا همچنان ادامه دارد و شهروندان بهائی بیشتری در این رابطه بطور هفتگی بازداشت می شوند.

یکی از موارد نادر در این مورد گروگان گیری اطلاعات قائمشهر می باشد! نسیم صمیمی، شهروند بهائی، ساکن قائمشهر که به اتهام داشتن مسئولیت در موسسه آموزشی آنلاین از روز ۲۲ تیر ماه بازداشت شده است، در بازداشتگاه انفرادی کچویی ساری نگهداری می شود و مسئولین اطلاعات قائمشهر، آزادی وی را منوط به معرفی مسئول فعلی موسسه آموزشی آنلاین در این شهر دانسته اند.[۳]

جوادی، بازجوی وی از اداره اطلاعات استان، تلفنی به یکی از اعضای سابق هیات خادمین قائمشهر گفته است که تا نفر بعدی که مسئول موسسه آموزشی آنلاین است مشخص نشود، نسیم صمیمی را در بازداشتگاه نگاه خواهد داشت.

ایقان شهیدی، شهروند بهائی و دانشجوی محروم از تحصیل، در دادگاه بدوی از سوی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی مقیسه به پنج سال حبس تعزیری محکوم شد.[۴] ایقان شهیدی به اتهام «عضویت در گروهک غیرقانونی کمیته حق تحصیل»، «تبلیغ گسترده علیه نظام جمهوری اسلامی ایران» و «عضویت در جامعهٔ بهائی» در تاریخ هفتم تیرماه ۱۳۹۰ در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران برگزار شده بود.

اما پس از واقعه روستای ایول و تخریب گسترده خانه های بهائیان، به نظر می رسد این بار حکومت اسلامی ایران قصد دارد، همان عمل را در روستای کتا (از توابع یاسوج)، انجام دهد. ماموران امنیتی در هفته های اخیر با یورش به منازل روستائیان بهائی روستای کتا پانزده تن از ایشان را بازداشت کردند.[۵]

به دلیل عدم دسترسی این شهروندان بهائی به منابع خبر رسانی و اینترنت تا کنون اطلاع دقیقی از تعداد و اسامی بازداشت شدگان بدست نیامده. منابع مطلع بازداشت ۱۵ نفر از بهائیان این روستا را تائید کرده اند. قابل ذکر است در اوایل دهه ۶۰ نیز گروهی دیگر از ساکنان بهائی این روستا که تنها ممر درآمدشان زراعت و کشاورزی است، هجوم آورده که موجب فرار ایشان به کوه‌های اطراف می‌شود و پس از یک هفته پنهان شدن در کوه‌ها هنگامی که باز می‌گردند متوجه می‌شوند بسیاری از زمین‌های کشاورزی و منازل به تملک مهاجمان درآمده است.

صهبا رضوانی، شهروند بهائی، که در زندان اوین دوران محکومیت خود را می گذارند، بیش از دو سال است از حق مرخصی محروم است و مسئولین زندان اوین اجازه مرخصی و آزادی مشروط را به صهبا رضوانی، که در زندان اوین دوران محکومیت خود را می گذارند، نمی دهند.[۶]

طبق قانون هر زندانی پس از سپری کردن یک ششم از دوران حبس می تواند از مرخصی استفاده کند ولی صهبا رضوانی که در تاریخ ۲۵ آذر ماه ۱۳۸۷ بازداشت و طبق حکم دادگاه انقلاب سمنان به سه سال و یک ماه حبس تعزیری در زندان اوین تهران تبعید شده است بجز مدتی کوتاه در اوایل دوران حبس تاکنون به مرخصی نیامده. همچنین طبق اصل ۳۸ قانون مجازات اسلامی، هر زندانی که دارای سوء پیشینه نباشد پس از گذراندن نیمی از دوران محکومیت می تواند از آزادی مشروط استفاده کند که این قانون را هم به دلیل امنیتی بودن پرونده، شامل حال وی ندانسته و از آزادی نام برده ممانعت بعمل آورده اند.

نوید خانجانی و شایان وحدتی در پی اعلام شفاهی و تماس تلفنی ماموران امنیتی روز سه شنبه چهارم مرداد ماه به ستاد خبری وزارت اطلاعات در اصفهان احضار شدند.[۷] این احضار درحالی صورت گرفت که مامورین لباس شخصی در خیابان خواستار مدارک شناسایی این دو نفر شدند که مدارک شایان وحدتی ضبط و از نوید خانجانی نیز به علت همراه نداشتن مدارک شماره تماس گرفته شد و هر دو برای صبح روز سه شنبه چهارم مردادماه «برای ادای پاره‌ای از توضیحات» به ستاد خبری وزارت اطلاعات در اصفهان احضار شدند.

فرهاد ثابتان، سخنگوی جامعه بهائی، در واکنش به چاپ کتاب «نقش بهائیت در فتنه ۱۳۸۸» در مصاحبه ای که با «خانه حقوق بشر ایران» داشت، این کتاب را «نمونۀ بارز دیگری از بهائی ستیزی و اقدام های رسمی، گسترده، و از پیش تنظیم شدۀ مقامات ایران علیه شهروندان بهائی» ایران دانست.[۸]

وی ادامه داد: «با توجه به مطالبی که در معرفی کتاب [در تارنمای مرکز اسناد انقلاب اسلامی] نوشته شده، کاملاً مشخص است که منظور از چاپ و انتشار این کتاب زمینه سازی برای متهم کردن بهائیان به جاسوسی، دست نشاندگی از طرف بیگانگان، توطئه علیه جمهوری اسلامی و اتهامات بی اساس، با غرض، و خصمانۀ دیگری است که به راحتی به جامعۀ بهائی وارد می آورند.»

طاهر مقصودی شهروند بهائی اهل میاندوآب در ارتباط با دانشگاه علمی بهائی، در روز چهارشنبه ۵ مرداد ماه احضار و مورد بازجویی قرار گرفت.[۹] احضار و بازجویی های پیاپی شهروندان بهائی در ارتباط با این دانشگاه علمی، به خصوص پس از یورش گسترده نیروهای امنیتی به این دانشگاه در اول خرداد ماه سال جاری آغاز شد.

بنا بر گزارش های منتشر شده، اتهام های یازده نفر از بهائیان ایران که حدود ۹ هفته پیش دستگیر شده بودند، اعلام شده است[۱۰]. این افراد از مدیران و کارکنان یک موسسه آموزش عالی نیمه حضوری و آنلاین بودند که با هدف تامین نیازهای تحصیلی جوانان بهائی که بعد از انقلاب از ورود به دانشگاه های دولتی محروم بوده اند، تاسیس شده است. این افراد به علت فعالیت در «آموزش عالی بهائیان» به «اقدام علیه امنیت ملی و جمهوری اسلامی» متهم شده اند!



[۱] http://khabarnavard.blogspot.com/2011/07/blog-post_22.html

[۲] http://chrr.biz/spip.php?article15404

[۳] http://www.rahana.org/archives/42686

[۴] http://www.rahana.org/archives/42742

[۵] http://hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/9023-1.html

[۶] http://www.rahana.org/archives/42801

[۷] http://chrr.biz/spip.php?article15476

[۸] http://www.rahana.org/archives/42871

[۹] http://www.rahana.org/archives/42918

[۱۰] http://hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/9047-1.html

Comments are closed.