وقتی که صحبت از دیانت هم ممنوع می شود
گزارش نقض حقوق اقلیت های مذهبی در هفته ای که گذشت
۲۸ مرداد ماه تا ۴ شهریور ماه ۱۳۹۰
نگارش: فرزان فرامرزی
ماجرای دانشگاه آنلاین بهائیان و دستگیری گسترده شهروندان بهائی در این رابطه بعد از گذشت حدود ۳ ماه هنوز ادامه دارد و بعد از گذشت این مدت کماکان افراد بازداشت شده در بلاتکلیفی به سر میبرند.
در تاریخ یکم خرداد ۱۳۹۰ مامورین امنیتی در برنامهای سیستماتیک با هجوم به منازل دهها شهروند بهائی در تعدادی از شهرهای کشور، ضمن تفتیش کامل منزل و ضبط وسائل شخصی، اقدام به بازداشت گستردهی این افراد کردند. به نحوی که بعد از گذشت حدود یکماه، تعدادی از این افراد با قرار وثیقه آزاد شده، اما ۷ نفر از شهروندان بهائی همچنان در حبس باقی ماندند.
رامین زیبایی، وحید محمودی، فرهاد صدقی، محمود بادوام، کامران مرتضایی، ریاض سبحانی و نوشین خادم افرادی هستند که حدود سه ماه در زندان اوین محبوس بوده و همچنان در وضعیت بلاتکلیفی به سر میبرند. لازم به ذکر است که اتهام این افراد «اقدام علیه امنیت ملی» عنوان شده است و تمامی ایشان در زندان اوین حضور دارند.[۱]
محکومیت ۱۰ ماه زندان شش شهروند بهائی شیرازی که دو سال پیش بازداشت شده بودند در دادگاه تجدید نظر تائید شد.[۲] هاله هوشمندی، کاووس ضرغام، کیوان کرمی، فرهام معصومی، وحدت دانا و افشین احسنیان شهروندان بهائی شیرازی هستند که در سال ۸۸ بازداشت شده و مدتی را در بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز گذرانده و سپس با تودیع وثیقه آزاد شدند.
با وجود این که تقاضای تجدید نظر در حکم صادره از طرف متهمین و وکلای آنها داده شده بود، ولی اخیرا به وکلای آنها اعلام گردیده که حکم دادگاه بدوی در تجدید نظر تأئید شده است. در احضاریه ای که به دست ضامنین آنها رسیده اعلام شده است که باید این افراد ظرف مدت ۲۰ روز خود را به اجرای احکام دادگاه انقلاب شیرازمعرفی نمایند.
ابوالفضل (پوریا) شاهپری از شهروندان زرتشتی و از اعضای انجمن اشویی ایران برای اجرای حکم دو سال و ۶ ماه زندان خود به زندان اوین منتقل شد.[۳] پوریا شاهپری پیشتر، به همراه برادرش داریوش شاهپری در تاریخ ۱۸ بهمن ۱۳۸۸ از سوی ماموران وزارت اطلاعات در منزلش بازداشت و به بند ۲۴۰ زندان اوین منتقل شده بود.
اتهامات وی عبارت بودند از: «تبلیغ علیه نظام و اجتماع و تبانی و توهین به رهبری و عضو بودن در انجمن اشویی ایران و توهین به مقدسات از طریق تبلیغ آیین زرتشت.»
بنابر این اتهامات، شاهپری از سوی شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی پیر عباسی به ۲ سال و ۶ ماه حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد و این حکم پس از ۷ ماه در دادگاه تجدید نظر به ریاست موحدی تایید شد .
یکشنبه سی ام مرداد ماه، چهارمین روز بازداشت ثمین احسانی، شهروند بهائی، بود که در تاریخ ۲۶ مرداد بازداشت شده و همچنان خبری از او در دست نیست.[۴] ثمین احسانی شهروند بهائی پس از مراجعه به دادسرای اوین و جهت حل مشکل پاسپورت خود، در تاریخ ۲۶مرداد بازداشت شد. پس از این ماجرا، مامورین به منزل وی آمده و ضمن تفتیش آن، تمام وسائل شخصی از جمله کامپیوتر و همینطور وسائل مربوط به دیانت بهائی را ضبط کردند.
سه شنبه یکم شهریور ماه ۹۰، واحد خلوصی دانشجوی محروم از تحصیل بهائی و فعال حق تحصیل، در پی دریافت احضاریهی کتبی در تاریخ ۲۶ مردادماه، صبح روز سه شنبه، به شعبه سوم دادسرای اوین مراجعه کرد که ساعاتی بعد مامورین دادسرا خبر بازداشت وی را به اطلاع خانوادهاش رساندند.[۵]
فرشاد مزیدی و پگاه گلستانی از شهروندان بهائی ساکن سنندج توسط ادارهی اطلاعات احضار و مورد بازجویی قرار گرفتند.[۶] این دو شهروند بهائی، چندین ساعت مورد بازجویی قرار گرفتند. این در حالیست که طی هفتههای اخیر اکثر شهروندان بهائی این شهر مورد بازجوییهای مداوم و سیستماتیک در ارتباط با دیانت بهائی قرار گرفته اند.
هفته ی گذشته رسانه های حکومتی در ایران از گسترش مسیحیت و بهائیت در ایران انتقاد کردند. سایت حکومتی خبرآنلاین نزدیک به علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی نوشته است: «سالهای اخیر به عکس دو دهه پیشین که بهائیان و مسیحیان برای تبلیغ در ایران در موضع ضعف بودند، امروز هجوم تازه ای آغاز شده و با استفاده از بحران های سیاسی و فکری موجود زمینه ای برای بروز پیدا کرده است[۷].»
به نوشته این سایت: «روزگاری در قم، موسسه “در راه حق”، یک تنه برابر تبلیغات مسیحیت می ایستاد و تأثیر شگرفی هم در آن دوره داشت، اما امروزه در قم مرکز خاص و موثری که در این باره با رویکرد تبلیغی ـ علمی کار کند وجود ندارد. همچنین انجمن حجتیه که روزگاری کار جلوگیری از تبلیغات بهائیان را بر عهده داشت، به دلایلی از جمله مخالفت برخی سران آنها با روند انقلاب و نوع تفکراتشان، کاملا از صحنه کنار گذاشته شد و گاه هم که شنیده می شود در حال حاضر هم برخی فعالیت ها را دارند، دیگر کارکرد ضد بهائیت ندارد.»
در هفته ی گذشته، حکم ۱۲ سال حبس تعزیری و ۴ میلیون ریال جریمهی نقدی نوید خانجانی، دانشجوی محروم از تحصیل بهائی و فعال حقوق بشر، از سوی شعبهی ۵۴ دادگاه انقلاب تایید شد.[۸] این حکم که روز ۱۹ مردادماه صادر شده، روز چهارشنبه دوم شهریور ماه به وکیل نوید خانجانی ابلاغ شده است. اتهامات خانجانی، «نشر اکاذیب»، «تشویش اذهان و تبلیغ علیه نظام»، «عضویت در کمیته گزارشگران حقوق بشر» و همچنین «تشکیل گروه محرومین از تحصیل» عنوان شده است.
ماموران وزارت اطلاعات برای دریافت تعهد کتبی از دری امری، شهروند بهائی وی را تحت فشار قرار میدهند.[۹] این شهروند بهائی ساکن مشهد که در تاریخ ۲۸ خردادماه سال جاری توسط ماموران اداره اطلاعات بازداشت شده بیش از دو ماه است که در حبس انفرادی بسر میبرد و طی این مدت نامبرده به شدت تحت فشار قرار گرفته تا تعهدی مبنی بر عدم تبلیغ آئین بهائی امضا کند.
قابل ذکر است مسئولین ذی ربط در مورد اتهام دری امری به خانوادهاش اعلام کردهاند که نامبرده متهم به اقدام علیه امنیت از طریق تبلیغ بهائیت است. این اتهامی که است که این روزها مسئولین جمهوری اسلامی نه تنها به بهائیان بلکه به مسیحیان و زرتشتیان که دینشان در قانون اساسی هم آمده، نسبت می دهند. درواقع مسئولین جمهوری اسلامی با نسبت دادن این اتهام به اقلیت های مذهبی می خواهند بگویند که صحبت از هر دینی بغییر از اسلام در ایران ممنوع است! که این نقض صریح و آشکار حقوق بشر می باشد.
[۱] http://www.rahana.org/archives/43483
[۲] http://www.rahana.org/archives/43529
[۳] http://www.rahana.org/archives/43538
[۴] http://www.rahana.org/archives/43553
[۵] http://www.rahana.org/archives/43586
[۶] http://www.rahana.org/archives/43612
[۷] http://www.mohabatnews.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2370:1390-04-22-05-09-44&catid=34:editor-picks&Itemid=283
[۸] http://www.rahana.org/archives/43599
[۹] http://hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/9417-1.html