زهرا فتحی
علی خامنهای، رهبر ایران میگوید، سندهایی مثل سند ۲۰۳۰ یونسکو مطلقا مجاز نیست که در ایران اجرا شود . ایشان معتقدند این سند یواشکی امضا شده و یواشکی اجرا می شود .
علی خامنه ای می گوید در برابر این سند تسلیم نمی شود. حال این سند مهم که حضرت ایشان تسلیم نخواهد شد چیست و حاوی چه موارد خطرناکی ست؟
“امکانات مساوی، با کیفیت بالا و مادام العمر تحصیل” و فراگیر برای همه ساکنان کشور، فارغ از جنسیت، قوم و قبیله و سن وسال افراد .
در این سند خطرناک قرار است آموزش تا سال ۲۰۳۰ در ۱۹۲ کشور عضو سازمان ملل متحدد اجرا شود .
رسانهها و چهرههای نزدیک به آقای خامنه ای نیز در ایران، این سند را “توطئه” ای بر علیه ایران و در راستای جریان “نفوذ” خواندهاند تو گویی این سند تنها برای ایران نوشته شده و قرار است از این راه انقلاب های رنگ و وارنگ مخملی در ایران راه بیافتد.
سندی که رهبر انقلاب نمی خواهد در برابر آن تسلیم شود قبلا بوسیله دولت ایران در آذر ماه سال ۱۳۹۵ و بر اساس برنامه سازمان ملل رونمایی شده است . عنوان این سند ملی “به سوی آموزش و یادگیری مادام العمر با کیفیت، برابر و فراگیراست که بیش از ۳۰۰ صفحه دارد.
در تاریخ ۲۵ شهریور ۱۳۹۵ هیات وزیران ضمن تصویبنامهای دستور ایجاد “کارگروه ملی آموزش ۲۰۳۰” را صادر کرد. وظیفه این کارگروه “ارائه راهکارهایی برای تحقق” اهداف ۲۰۳۰ تعیین شده است.
رهبر ایران مخالفتش با این سند آموزشی را به این سخنان ختم نکرد و از شورای عالی انقلاب فرهنگی هم گله گذاری کرد و گفت “این شورا باید مراقبت میکرد و نباید اجازه میداد که کار تا جایی پیش برود که اکنون ما مجبور به جلوگیری از آن شویم.” در حالیکه شورای انقلاب فرهنگی بارها از این سند در وب سایت خود نام برده و توضیحاتی برای آن ارائه کرده است.
نقطه اختلاف
اختلاف از آنجا سر چشمه می گیرد که در این سند بارها به آموزش زنان تاکید شده است و یکی از محورهای سند فعالیت بر روی آموزش دختران و زنان است ، آموزشی که به زائقه رهبر انقلاب خوش نیامده است .
در سند ۲۰۳۰ یکی از سرفصل ها “برابر سازی فرصتهای آموزشی برای زنان و دختران” است که در هیچ کجای اسلام و قران بر گناه بودن یا حرام و حتی مکروه بودن آن اشاره ای نشده و تنها یک سلیقه بدون پشتوانه دینی و اسلامی است و چه بسا که اسلام همیشه بر یادگیری علم فارغ از جنسیت تاکید کرده است .
البته در این سند یونسکو که مورد تایید دولت هم هست آمده است که بایدبه تحصیص بورسهای تحصیلی و “توسعه همکاریهای علمی و بین المللی در آموزش عالی و مهندسی” و همکاریهای بین المللی برای آموزش معلمان توجه کرد و سرفصلی هم به “آموزش شهروندی” اختصاص داده شده است که باز معلوم نیست آموزش معلمان چه خطری برای اسلام ایجاد می کند و حقوق شهروندی هم که سال هاست در دانشکده حقوق بشر تدریس می شده و معلوم نیست چرا اخیرا مغایرت با خدا و پیامبر پیدا کرده به گونه ای که علی خامنه ای حاضر به تسلیم در برابر آن نیست.
یادداشت روزنامه کیهان
پس از سخنان رهبری کیهان نیز مطالبی نوشته که بیشتر به طنز شبیه است . کیهان نوشته است “مهمترین دستاورد این سند نفوذ جریانها و منابع روشنفکری و سکولار در فضای آموزشی و تربیتی کشور بر مبنای آموزههای غربی است. این هدف آشکارا در کتابچههای راهنمای یونسکو با عنوان آموزش همگانی جهانی به چشم میخورد.”
روزنامه کیهان به عبارتی به “غیر اسلامی” شدن آموزش در ایران، ورود تفکرات غیر دینی (سکولار) در برابر آموزههای “خدا محور” اسلامی انتقاد کرده است ولی این روزنامه نگفته که چرا پس از ۳۷ سال که از انقلاب اسلامی می گذرد و همه نهادهای آموزشی و تربیتی و صدا و سیما یکسره تحت کنترل و نفوذ جمهوری اسلامی است هنوز نتوانسته این جریان نفوذ غربی را از بین ببرد و فرهنگ اسلامی را جایگزین آن کند.
سایت میزان نزدیک به قوه قضائیه نیز در توضیح موادی از سند یونسکو که آن را «مغایر با فرهنگ و رفتار ایرانیان» دانسته است می نویسد: «در این سند آورده شده است که همگان باید ۹ سال حداقل تحصیل کرده و نابرابری آموزشی برداشته شود. همچنین آموزش ها باید دو زبانه یا چند زبانه باشد. موضوعاتی که اگرچه در نگاه سطحی مناسب به نظر می رسند اما دارای تعارضات بسیاری با فرهنگ کشور ما هستند…موضوعاتی که به راحتی می تواند پروژه نفوذ را اجرایی کرده و با ایجاد تعارض در جامعه مشکلات بسیاری را برای مردم و نظام ایجاد کند.»
از همه خطرناکتر
درسند ۲۰۳۰ به یک نکته دیگر هم اشاره شده که حتما از نظر مسولان فرهنگی نظام از همه موارد خطرناک تر است و آن آموزش معلمانی است که با دانش آموزان ناتوان ، معلول یا دارای مشکلات خاص کار می کنند. نویسندگان سند معتقد هستند که این آموزش ها باید “فراگیر” باشد تا بتواند تاثیرات یکسان و بدون تبعیضی در جهان ایجاد کند و مهمتر از همه این که بر انتقال تکنولوژیها و تجربههای آموزشی استوار باشد.
حسن رحیم پور ازغذی که عضو شورای انقلاب فرهنگی است پس از سخنان علی خامنه ای از این سند به عنوان “نظارت مستشاران خارجی بر آموزش و پرورش” ایران نام برد.
البته بر هیچکس پوشیده نیست که پس از آنکه مصطفی هاشمی طبا نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، روز جمعه در دومین مناظره انتخاباتی خود از اجرای سند آموزشی ۲۰۳۰ به عنوان یکی از دست آوردهای دولت حسن روحانی یاد کرد، رهبر جمهوری اسلامی ایران از تصویب و اجرای «بی سر و صدای» این سند به شدت انتقاد کرد و دولت و شورای عالی انقلاب فرهنگی را مسئول عدم مراقبت در این مورد دانست.
سخن را با جمله دیگری از رهبر جمهوری اسلامی در انتقاد به این سند به پایان می بریم که در جمع معلمان در روز معلم گفت :
– اینجا جمهوری اسلامی ایران است .
– در این کشور مبنا اسلام و قرآن است.
– اینجا جایی نیست که سبک زندگی معیوب و ویرانگر و فاسد غربی بتواند اعمال نفوذ کند.
– در نظام جمهوری اسلامی پذیرش چنین سندی، معنا ندارد.