اگر بگویند من بهایی هستم جرم محسوب می‌شود

 

فریبا داودی مهاجر

 

چندی پیش محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشستی در شورای روابط خارجی آمریکا، گفت: «بهایی بودن جرم نیست، اما ما بهاییت را به عنوان مذهب به رسمیت نمی‌شناسیم. باور شخصی افراد آزاد است. ما کسی را به دلیل باور شخصی زندان نمی‌بریم، اما بهایی بودن افرادی که مرتکب جرم شده‌اند را از تعقیب قضایی مصون نمی‌کند»

اما ایشان نگفت اگر بهایی بودن جرم نیست به چه دلیل جوانان بهایی از حق ادامه تحصیل محروم هستند و اگر جرم نیست گورستان های آن ها چرا با بیل و گلنگ تخریب می شود.

جواد ظریف نگفت آیا تمام مغازه داران بهایی مجرم هستند که مغازه هایشان پلمپ و حتی بازداشت می شوند.

جناب وزیر خارجه فکر نکرد که خبر تبعیض علیه بهاییان در ایران به همه دنیا رسیده  و افکار بین المللی درباره صداقت چگونه قضاوتی می کند.” مردی که مقابل دوربین می نشیند و بی محابا دروغ می گوید.»

ظریف به خوبی می داند که بسیاری از بهاییان فقط به دلیل اعتقادشان شغل خود را از دست داده‌‌اند، محروم از تحصیل شده‌اند، سال ها دربازداشت و مصادره و بازجویی قرار داشته واموالشان مصادره ، مفقود الااثر،و یا حتی کشته شده اند اما درباره این همه هیچ نگفت .

 

ممنوع‌الکار شدم

پس از سخنان وی شبنم طلوعی بازیگر تئاتر که به دلیل مذهبش از بازی روی صحنه منع شد در صفحه اینستاگرامش نوشت: «آقای ظریف عزیز، به گفته شما بهایی بودن در ایران جرم نیست پس چرا بعد از پاسخ صادقانه‌ام به مامورین حراست و وزارت اطلاعات در مورد اعتقادم به مذهب بهایی، که حتی نزدیک‌ترین دوستانم از آن بی‌خبر بودند. ابتدا مرا در اجبار تغییر مذهب قرار دادند و چون نپذیرفتم ممنوع‌الکار شدم؟ جرمم چه بود؟»

یکی دیگر ازکاربران در حساب کاربری خود نوشت: دادگاه انقلاب شیراز نعمت الله بنگاله و نازنین بنگاله، شهروندان #بهایی را به جمعا ۱۰ سال حبس محکوم کرده است. صدور حکم حبس برای این شهروندان بهایی در حالی صورت گرفته که شمادر نیویورک مدعی شدید که «بهاییان در ایران زندانی نمی‌شوند.»

همچنین اظهار نظرجناب ظریف در حالی بیان شد که همین چند سال پیش حجت الاسلام والمسلمین قربانعلی دری نجف‌آبادی دادستان پیشین کل کشور، در سال ۱۳۸۶، با انتشار نامه ای  به وزیر وقت اطلاعات، اعلام کرد: «فعالیت‌های فرقه ضاله بهاییت غیرقانونی و ممنوع است». ایشان در این نامه تصریح کردند: «تشکیلات فرقه ضاله بهاییت در تمامی رده‌ها غیر قانونی و غیررسمی است و وابستگی آنها به اسراییل وضدیت آن ها با نظام اسلامی محرز، و خطر آنها برای امنیت ملی مدلل و مستند است و لازم است با هر نوع تشکیلات جایگزین نیز که در حکم بدل از اصل عمل نمایند، طبق مقررات برخورد شود.»

«البته ایشان هم در همان نامه نگفت بهاییان فوت شده چه خطری برای امنیت ملی کشور دارند که قبرستانهای آن ها نیز باید تخریب شود.»

دروغ های مقامات جمهوری اسلامی درباره بهاییان نه حدی دارد و نه مرزی چنانچه جواد لاریجانی رییس ستاد حقوق بشر در سال ۸۹ در اجلاس شورای حقوق بشر در دروغی مشابه گفته بود :  بهاییان مثل بقیه بقیه شهروندان می‌توانند به راحتی زندگی و تحصیل کنند.

جواد لاریجانی همچنین اول فروردین ۹۳ در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا گفت: «مسئولان هیچگاه به صرف بهایی بودن با پیروان این آیین برخورد نکرده‌اند چراکه طبق قانون اساسی معتقدند هر شهروند ایرانی از حقوقی برخوردار است و نمی‌توان او را از حقوق مصرح در قانون اساسی منع کرد.»

در برابر این حرف‌ها، آیت‌الله محمد موسوی بجنوردی در آذر ماه ۹۳ به خبرگزاری فارس حق شهروندی بهاییان را به طور کل منکر شد و گفت: «هیچوقت ما نمی‌گوییم بهایی حق تحصیل آزاد دارد، اصلا حقوق شهروندی ندارد.»

دروغگو – ظریف

ساعتی پس از این حرف‌ها، کاربران توییتر با هشتگ «ظریف– دروغگو» به انتقاد از حرف‌های او پرداخته‌اند. آنها با ذکر نام بهاییان زندانی و یا بهاییانی که در انتظار اجرای حکم خود فقط به دلیل اعتقاد به بهاییت هستند، بهاییانی که در طول سال اعدام شده‌اند و همچنین تخریب اموال بهاییان ادعاهای ظریف را دروغ خوانده‌ و به او لقب دروغگو بزرگ داده‌اند.

کاربری نوشت هفت مدیر جامعه بهایی به نام‌های فریبا کمال‌آبادی، مهوش ثابت، سعید رضایی، بهروز توکلی، جمال‌الدین خانجانی، عفیف نعیمی و وحید تیزفهم در اردبیهشت ۸۷ بازداشت شدند و در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی محمد مقیسه هر کدام به ۲۰ سال حبس محکوم شدند. همگی آنها پس از سپری کردن دوران حکمشان به جز عفیف نعیمی آزاد شده‌اند که او نیز چند ماه دیگر حکم ۱۰ سال حبسش به پایان خواهد رسید.

صلاحیت نداری

آرش رضویان شهروند بهایی ایران که به دلیل مذهبش از دانشگاه سراسری گیلان در اسفند ماه ۹۶ اخراج شده به کمپین حقوق بشر در ایران گفت این دانشجوی بهایی پس از چهار ترم درس خواندن با ارسال یک نامه از سوی سازمان سنجش به دلیل داشتن عقیده متفاوت از تحصیل محروم شد.

آرش رضویان متولد ۱۳۷۷، بهایی و متولد شهر رشت، در کنکور سراسری ۹۵ در دانشگاه گیلان در رشته فیزیک قبول شد و چهار ترم در این رشته درس خواند. با این حال در ترم چهارم از دانشگاه اخراج شد.

درباره نحوه اخراج آرش رضویان باید گفت:‌ «روز ۲۶ اسفند ۹۶ از دانشگاه به آرش تماس گرفتند و گفتند او از دانشگاه اخراج شده است. در جواب پرسش آرش که به چه دلیلی اخراج شده، گفتند نمی‌دانند و برای پاسخ آن باید به سازمان سنجش مراجعه کند. آرش روز ۲۷ اسفند ماه به سازمان سنجش رفت. در آنجا به او گفته شده که او به دلیل عدم صلاحیت عمومی قابل ادامه تحصیل نیست. وقتی آرش با اصرار پرسیده منظورشان چیست. گفتند خودت می دانی مشکلت چیست و چرا از دانشگاه اخراج شدی.»

« چند روز بعد یک نامه به خانه او پست شد که در ان نوشته شده بود آرش طبق مصووبه شورای عالی فرهنگی صلاحیت عمومی برای ادامه تحصیل ندارد.»

 

وزیر خارجه جمهوری اسلامی جواد ظریف  در نشست شورای روابط خارجی آمریکا به صدها و صدها جوان اخراج شده از دانشگاه ، بدرفتاری با آن ها  ، دستگیری‌های خودسرانه، حمله به منازل، ضبط اموال، اخراج از کار، و سلب حقوق مدنی اساسی از آنها اشاره نکرد و از این که  که متخصصین بهایی از انتصاب در شغل‌های دولتی محروم هستند و به دلیل اعتقاداتشان از جانب شرکت‌های خصوصی مورد تبعیض قرار می‌گیرند و کسانی که از آنها دفاع می‌کنند نیز مورد حمله قرار می‌گیرند به راحتی گذشت .

 

‎‎‎‎‎ همکاری با دول متخاصم

فرهاد ثابتان وکیل دادگستری می‌گوید: “علت دستگیری و بازجویی و حکم‌های این شهروندان فقط و فقط باور آنها به آیین بهایی است. صدها مدرک قانونی که در دادگاه‌ها صادر شده کاملاً این امر را ثابت می‌کند.

مثلاً یک دانشجو از دانشگاه اخراج می‌شود به علت باور به آنچه که آنها می‌گویند فرقه ضاله بهائیت یا به زندان افتاده یا خانه‌اش مصادره شده یا حقوق بازنشستگی‌اش معلق شده است .

وی در ادامه گفت البته الآن سال‌ها است که دیگر این مدارک  دست کسی نمی‌دهند ولی از سال‌های اولیه انقلاب و دو دهه اول، صدها و هزارها سند وجود دارد که نشان می‌دهد تمام آنچه علیه بهائیان اتفاق می‌افتد صرفاً به خاطر باورشان است و هم اکنون ده‌ها شهروند بهایی دیگر با قرار وثیقه آزاد هستند، اما با احکامی سنگین مواجه‌اند.

اتهام آنها تشکیل و اداره گروهی که برانداز نظام و مبلغ علیه نظام است و همکاری با دول متخاصم، مشخصاً اسرائیل دارد مطرح شده است”.

این وکیل دادگستری در ادامه می گوید:  از سوی مقامات جمهوری اسلامی هرگونه صحبتی درباره آئین بهایی گناه و جرم محسوب می‌شود حتی بعضی آیت‌الله‌ها می‌گویند بهایی‌ها اگر بگویند من بهایی هستم جرم محسوب می‌شود”.

به گفته آقای ثابتیان، بهائیان از یک‌طرف می‌روند زندان و از طرف دیگر با وثیقه بیرون می‌آیند. “خیلی‌ها منتظر دادگاه هستند. کسانی که با وثیقه آزاد هستند تا ببینند چه حکمی می‌گیرند”.

وی معتقد است بدون شک “مهم‌ترین حقی که بهائیان از آن محروم هستند، حق تحصیل است و دومین حقی که محروم هستند، حق اشتغال است. از اول انقلاب کسانی که در وزارتخانه‌های دولتی کار می‌کردند، اخراج شدند و بعدازآن هم کسی که بهایی است به‌هیچ‌وجه اجازه استخدام در وزارتخانه‌ها و شرکت‌های دولتی را ندارد. شرکت‌های خصوصی هم یا اگر بدانند بهایی است استخدام نمی‌کنند یا اگر استخدام کنند مقامات به آن شرکت‌ها فشار می‌آورند که اخراج کنند. حق فعالیت اقتصادی چه به‌صورت استخدام چه به‌صورت کار آزاد از بهائیان گرفته می‌شود”.

ازدواج شهروندان بهایی هم در ایران ثبت نمی‌شود. فرهاد ثابتان می‌گوید: “ازدواج دو مسیحی یا دو زرتشتی بر اساس شعائر دینی خودشان به رسمیت شناخته می‌شود ولی بهائی‌ها را می‌گویند یا باید عقد اسلامی بکنید یا نمی‌توانید ازدواج کنید. یعنی ازدواج بهایی‌ها در ایران به رسمیت شناخته نمی‌شود و هرکسی ازدواج می‌کند از دیدگاه فقه اسلامی غیر مشروع است و بعد تهمت‌های دیگری می‌زنند که ما ازدواج اینها را به رسمیت نمی‌شناسیم پس کارهای غیر مشروع می‌کنند.”.

در نهایت باید گفت از نظر مقامات ایران لازم نیست بهایی جرمی مرتکب شود همین که بهایی است مجرم است .

در آخرین خبر مهرداد حیرانی شهروند بهایی ساکن تهران، روز جمعه توسط ماموران وزارت اطلاعات بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، روز جمعه ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۷، مهرداد حیرانی شهروند بهایی ساکن تهران پس از تفتیش منزل و ضبط لوازم شخصی‌اش از جمله کامپیوتر و کتب دینی توسط ماموران وزارت اطلاعات بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.

یک منبع مطلع با اعلام این خبر به گزارشگر هرانا گفت: “روز جمعه ماموران وزارت اطلاعات جهت بازداشت آقای حیرانی به منزل شخصی وی مراجعه کردند اما وی در منزل حضور نداشت؛ از این رو مامورین پس از مطلع شدن از محل حضور وی به منزل دوستشان واقع در فردیس کرج مراجعه کردند”.
این منبع ادامه داد: “آقای حیرانی پس از بازداشت در منزل دوستشان در فردیس کرج، توسط ماموران وزارت اطلاعات به منزل شخصی خود منتقل شد و ضمن تفتیش منزل، کلیه لوازم شخصی وی از جمله کتب دینی، کامپیوتر و… ضبط گردید و پس از آن به مکان نامعلومی منتقل شد”.
لازم به یادآوری است شهروندان بهایی در ایران از آزادی‌های مرتبط با باورهای دینی محروم هستند، این محرومیت سیستماتیک در حالی است که طبق ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۸ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی هر شخصی حق دارد از آزادی دین و تغییر دین با اعتقاد و همچنین آزادی اظهار آن به طور فردی یا جمعی و به طور علنی یا در خفا برخوردار باشد.

بر اساس منابع غیررسمی بیش از سیصد هزار نفر بهایی در ایران وجود دارد اما قانون اساسی ایران فقط اسلام، مسیحیت، یهودیت و زرتشتی‌گری را به رسمیت شناخته و مذهب بهاییان را به رسمیت نمی‌شناسد؛ به همین دلیل طی سالیان گذشته همواره حقوق بهائیان در ایران به صورت سیستماتیک نقض شده است.

 

Comments are closed.