امروز چهارشنبه ۱۱ دی ماه ۱۳۹۸ ، روز یکشنبه ۸ دی ماه ۱۳۹۸، شعبه ۱ دادگاه انقلاب سنندج, که پیش از این محمد استاد قادر و هوشمند علیپور، دو تن از فعالان سیاسی را از بابت اتهامات سیاسی مورد محاکمه قرار داده بود با صدور حکمی به ترتیب به اعدام و همچنین تحمل ۵ سال حبس تعزیری محکوم کرد.
بنابه گزارش سایت حقوق بشری نگاه، روز محمد استاد قادر و هوشمند علیپور دو تن از شهروندان اهل سنندج ومحبوس در زندان مرکزی این شهرستان که پیش از این در آبان ماه سالجاری از بابت اتهامات مرتبط با احزاب کرد مخالف نظام با مصداق حقوقی بغی مبارزه مسلحانه توسط شعبه ۱ دادگاه انقلاب سنندج مورد محاکمه قرار گرفته بود به ترتیب به اعدام و تحمل ۵ سال حبس تعزیری محکوم شدند و احکام صادره به وکلای مدافع, خانواده و این افراد ابلاغ شد.
با توجه به دادنامه صادره از سوی شعبه ۱ دادگاه انقلاب سنندج اتهامات منتسب شده به محمد استاد قادر و هوشمند علیپور, در دادگاه مرتبط با احزاب کرد مخالف نظام با مصداق حقوقی بغی مبارزه مسلحانه بوده که هوشمند علیپور از بابت اتهام بغی مبارزه مسلحانه » به اعدام و محمد استاد قادر از بابت اتهام بغی مبارزه مسلحانه ، برئه و فقط به تحمل ۵ سال حبس تعزیری محکوم شده است.
لازم به ذکر است؛ هوشمند علی پور و محمد استاد قادر دو تن از شهروندان اهل سنندج که پیش از این از بابت اتهامات مرتبط با احزاب کرد مخالف نظام” با مصداق حقوقی بغی مورد تفهیم اتهام قرار گرفته بودند در تاریخ ۹ آبان ماه ۱۳۹۸, توسط شعبه ۱ دادگاه انقلاب سنندج با حضور وکیل مدافع هر ۲ نفر این افراد مورد محاکمه قرار گرفتند.
هوشمند علی پورو محمد استاد قادردر تاریخ ۱۲ مردادماه ۱۳۹۷, توسط نیروهای امنیتی در شهرستان سقز بازداشت و برای تکمیل مراحل بازجوئی و بازپرسی و دادرسی بر پرونده آنها در تاریخ ۵ دی ماه ۱۳۹۷, از زندان سقز به زندان مرکزی سنندج منتقل شدند.
این دو زندانی سیاسی پیش از این و در تاریخ ۲۸ آبان ماه ۱۳۹۷, پس از اتمام مراحل بازجوئی و تکمیل پرونده جهت ارجاع به دادگاه پس از حدود ۱۱۰ روز از زمان بازداشت از بازداشتگاه اداره اطلاعات سنندج به زندان مرکزی سقز منتقل شده بودند.
در تاریخ ۲۳ آبان ماه ۱۳۹۷, با انتشار گزارشی با مضمون بررسی وضعیت محمد استاد قادرو هوشمند علیپور پیرامون آخرین وضعیت این ۲ زندانی سیاسی اطلاع رسانی کرده بود.
ههژار علیپور برادر هوشمند علیپور، پیشتر با نگارش نامهای سرگشاده ضمن ابراز نگرانی نسبت به وضعیت برادر خود، به تشریح وضعیت وی و بیعدالتیهایی که پیش از این در حق او صورت گرفته، پرداخته و نوشته بود که جمهوری اسلامی آرزوهای جوانی هوشمند را با شلاق و زندان از او گرفت. اما نباید بگذاریم که جان این جوان را هم بگیرد. از همین رو درخواست من از همه آزادی خواهان و سازمانهای مدافع حقوق انسان این است که تا آنجا که در توان دارند به نجات هوشمند برخیزند و به خانواده ما برای بازگرداندن هوشمند به آغوش گرم پدر و مادر و خواهران و برادرانش کمک کنند”.
محمد استاد قادر از اهالی سقز و هوشمند علی پور اهل شهرستان سردشت در تاریخ ۲۳ شهریورماه ۱۳۹۷, توسط در شعبه ۲ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان سنندج از بابت اتهام بغی مورد تفهیم اتهام گرفته بودند.
گفتنی است, در تاریخ ۱۶ مردادماه ۱۳۹۷, صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران اقدام به پخش برنامهای کرد که در آن این دو زندانی به نقش خود در حمله به یک پایگاه امنیتی واقع در سقز اعتراف میکردند که خسارت مالی به پایگاه را در پی داشت. با این وجود خانوادههایشان گفتهاند که اعترافات در نتیجهی شکنجه صورت گرفته و ایشان اقدام مسلحانهای انجام ندادند.
بنا به گفته یک حقوقدان، سرکوب شهروندان و بیان اتهامات امنیتی بر علیه آنها از جمله موارد ناقض حقوق بشر و در راستای سرکوب آزادی بیان و عقیده در ایران است و در اسناد بین المللی حقوق بشر در ماده ۱۹ اعلامیه جهانی و همچنین ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز بر آن تاکید شده است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی میباشد که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر نیز بر آن تاکید شده است.
بنا بر گزارش نهادهای بینالمللی حقوق بشر، ایران به تناسب سرانه جمعیت و میزان اعدام، رتبه نخست اعدام شهروندان خود در دنیا را دارد.
با توجه به اسناد بین المللی حقوق بشر و همچنین ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر هیچ فردی نباید مورد رفتاری قرار بگیرد که منجر به تنزل مقام انسانی وی شود.
براساس آمارهای منتشره از سوی سازمانهای مدافع حقوق بشر ایران از جمله کشورهایی است که دارای سرانه اعدام بسیار زیادی است و در رتبه جهانی ایران بعد از چین بالاترین تعداد اعدامهای سالیانه را داراست.