بنا به گزارش سایت حقوق بشری نگاه، رضا عابدی مزنگی، علی اصغر غدیری، شایان اعظم، علی اصغر رحمانی، عباس غلامی، علی لطفی شوریجه، علی علیخانی و شایان شهریور به ترتیب متهمان ردیف ۱ تا ۸ پرونده کلاسه ۹۸۰۹۹۸۰۷۳۱۵۰۰۴۳۵، از بازداشت شدگان اعتراضات آبان ماه ۱۳۹۸، توسط شعبه ۱۰۱ دادگاه کیفری ۲ شیراز به ریاست محمدمهدی محمودی، با اتهامات اخلال در نظم و آسایش عمومی و مشارکت در تخریب اموال دولتی مورد استفاده عمومی، در مجموع به پرداخت ۸۰ میلیون ریال جریمه نقدی، ۳۰ سال حبس تعزیری، ۲۹۶ ضربه شلاق محکوم شدند. این حکم پس از اعلام اعتراض متهمانی که احکام حبس تعزیری و شلاق دریافت کرده بودند به دادگاه تجدیدنظر استان فارس ارجاع و تا به امروز احکام حبس تعزیری علی علیخانی و علی لطفی شوریجه، بعنوان متهمان ردیف اول و دوم این پرونده ابلاغ و این ۲ نفر در حال تحمل حبس تعزیری خود هستند. همچنین شایان اعظم شاملو فقط به پرداخت ۱۰ میلیون ریال جریمه نقدی محکوم شده بود که پس از ابلاغ حکم دادگاه بدوی و اعلام تسلیم به رای مبلغ جریمه را پرداخت کرد.
براساس دادنامه صادره از سوی شعبه ۱۰۱ دادگاه کیفری ۲ شیراز، علی علیخانی – فرزند: هیبت الله بعنوان متهم ردیف اول، علی لطفی شوریجه – فرزند: محمد قاسم متهم ردیف دوم، علی اصغر رحمانی – فرزند: هوشنگ بعنوان متهم ردیف سوم، عباس غلامی – فرزند: جمال بعنوان متهم ردیف چهارم، شایان شهریور – فرزند: ماشالله بعنوان متهم ردیف پنجم، شایان اعظم شاملو – فرزند: اسدالله بعنوان متهم ردیف ششم، رضا عادلی تزنگی – فرزند: نادر بعنوان متهم ردیف هفتم و علی اصغر قدیری – فرزند: حسین بعنوان متهم ردیف هشتم این پرونده تعیین شدند که با اتهام اخلال در نظم و آسایش عمومی مورد تفهیم اتهام قرار گرفتند اما علی علیخانی، علی لطفی شوریجه، علی اصغر رحمانی و عباس غلامی بعنوان متهمان ردیف اول تا چهارم علاوه بر اتهام اول با اتهام مشارکت در تخریب عمدی اموال دولتی عمومی « پمپ بنزین جایگاه CNG پایگاه شهید دوران » در جریان اعتراضات آبان ماه ۱۳۹۸، تفهیم اتهام و محاکمه شدند.
در رای صادره طبق ماده ۶۱۸ و ۶۸۷ از قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۷۵ و مفاد ۸۹ و۱۳۴ از قانون مجازات اسلامی، علی علیخانی – متولد: ۱۳۸۰، علی لطفی شوریجه به همراه شایان شهریور – متولد: ۱۳۷۸ و رضا عابدی – متولد: ۱۳۸۱، متهمین ردیف اول، دوم، پنجم و هفتم به اتهام اخلال در نظم و آسایش عمومی هر یک به تحمل ۱ حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شدند. محکومیت ۷ متهم از مجموع ۸ نفر این پرونده علاوه بر شلاق و حبس تعزیری، پرداخت هریک ۱۰ میلیون ریال جریمه نقدی در حق صندوق دولت هم صادر شد اما در مورد شایان اعظم شاملو، متهم ردیف ششم این پرونده، این شهروند به اتهام اخلال در نظم عمومی فقط به پرداخت ۱۰ میلیون ریال جریمه نقدی محکوم و به حبس تعزیری و شلاق محکوم نشد.
همچنین علی علیخانی و علی لطفی شوریجه بعنوان متهمان ردیف اول و دوم این پرونده هر یک با اتهام مشارکت در تخریب عمدی اموال دولتی عمومی « پمپ بنزین جایگاه CNG پایگاه شهید دوران » در جریان اعتراضات آبان ماه ۱۳۹۸ هم هریک به تحمل ۱۰ سال حبس تعزیری محکوم شدند اما با استناد به ماده ۴۶ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۹۲ قرار تعلیق اجرای ۵ سال از مجموع ۱۰ سال حبس تعزیری برای هر یک از این ۲ نفر به مدت ۲ سال تعلیق شده است. همچنین علی اصغر رحمانی – متولد: ۱۳۸۲ بعنوان متهم ردیف سوم و عباس غلامی – متولد: ۱۳۸۶ بعنوان متهم ردیف چهارم با در نظر گرفتن سن آنها که زیر ۱۸ سال است با اتهام مشارکت در تخریب عمدی اموال دولتی عمومی « پمپ بنزین جایگاه CNG پایگاه شهید دوران » در جریان اعتراضات آبان ماه ۱۳۹۸، هر یک به تحمل ۳ سال حبس تعزیری در کانون اصلاح و تربیت واقع در مجاورت زندان عادل آباد شیراز محکوم شدند.
استناد قاضی دادگاه و بازجوی پرونده براساس گزارش ثبت شده از سوی حفاظت اطلاعات ارتش و نیروی انتظامی با توجه به اینکه در جریان اعتراضات آبان ماه ۱۳۹۸ این افراد در محدوده منازل سازمانی متعلق یه ارتش بازداشت شده بودند مورد بررسی قرار گرفته است.
یک منبع مطلع گفت: “پرونده این افراد پس از ابلاغ به آنها در دادگاه بدوی و ارجاع به شعبه دادگاه تجدیدنظر استان فارس حکم صادره بر علیه علی علیخانی و علی لطفی شوریجه، بعنوان متهمان ردیف اول و دوم این پرونده عیناً تائید شد و این افراد مرداد ماه سالجاری برای تحمل حبس تعزیری راهی زندان عادل آباد شدند.”
این منبع مطلع در ادامه افزود:”همچنین پرونده علی اصغر رحمانی و عباس غلامی کماکان در شعبه دادگاه تجدیدنظر استان فارس ارجاع شده و تاکنون حکم قطعی به خانواده های این افراد ابلاغ نشده است.
لازم به ذکر است، در جریان برگزاری اعتراضات آبان ماه ۱۳۹۸، شایان شهریور و شایان اعظم در تاریخ ۲۳ آذر ماه توسط ماموران اداره اطلاعات نیروی انتظامی شیراز بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه سروش متعلق به حفاظت اطلاعات نیروی انتظامی و پس از انتقال به بازداشتگاه اطلاعات سپاه شیراز و طی مراحل بازجوئی و تفهیم اتهام در تاریخ ۱۵ دی ماه ۱۳۹۸ هر یک با تودیع قرار کفالت از بازداشت آزاد شدند.
همچنین رضا عابدی مزنگی، علی اصغر غدیری، علی اصغر رحمانی، عباس غلامی، علی لطفی شوریجه، علی علیخانی، در جریان اعتراضات آبان ماه ۱۳۹۸ در محدوده بلوار مدرس شیراز توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه نیروهای امنیتی مورد تفهیم اتهام قرار گرفتند.
در تاریخ ۷ آذر ماه ۱۳۹۸, رهام بخش حبیبی, فرمانده نیروی انتظامی استان فارس بازداشت دستکم ۹ نفر از شهروندان ساکن در استان فارس را از بابت اتهامات “مرتبط با رسانه های خارج از کشور و مخالف جمهوری اسلامی” را اعلام و مدعی شده بود “عاملان اصلی ارتباط با شبکههای معاند و بیگانه که نا آرامی ها و اغتشاشات را هدایت می کردند، شناسایی و با هماهنگی مقام قضائی آنان را طی یک عملیات به ادعای وی غافلگیرانه در مخفیگاهشان بازداشت کردند”.
در تاریخ ۱۷ آذر ماه ۱۳۹۸, نیروهای امنیتی در استان فارس ۳ تن دیگر از شهروندان را از بابت اتهام “ارتباط با شبکه های معاند نظام”, اقدامات غیرقانونی در فضای مجازی”, “اغتشاش گری”, بازداشت کرده و به مکان نامعلومی منتقل کرده بودند.
همچنین در تاریخ ۱۷ آذر ماه ۱۳۹۸, حقوق بشر در ایران, با انتشار گزارشی بنقل از رسانه های داخل ایران بازداشت دستکم ۱۵ نفر از شهروندان در شهرستان ممسنی از توابع استان فارس را اطلاع رسانی کرده بود.
استفاده مسئولان قضائی, حکومتی و امنیتی در جمهوری اسلامی از واژه “اغتشاش گر” و یا آشوبگر” و نسبت دادن آن به شهروندان مطالبه گر برای حقوق شهروندیشان, از جمله تکنیکهای آنها برای موجه نشان دادن گسترش سرکوب آزادی بیان, کشتار و رفتارهای قهرآمیز با آنها در کشور است.
لازم به یادآوری است، اعتراضات آبان ماه ۱۳۹۸ با افزایش ناگهانی قیمت بنزین و تورم و گرانی کالاها اعتراض های خودجوش مردم در سرتاسر کشور برگزار شد و تا روز ۲۸ آبان ماه ۱۳۹۸, ادامه پیدا کرد و در جریان این تجمعات تعداد بسیاری از شهروندان در شهرهای ایران کشته و زخمی،تعدادی نیز بازداشت شدند.