یادداشتی برای مجلسیان
۷/۱۲/۱۳۸۶
نغمه _ ن
دو روز پیش خبری را در اینترنت خواندم که بسیار فکر و حواسم را بخود مشغول کرد خبر از این قرار بود که مجلس شورای اسلامی د رایران پیش نویس لایحه ای را تصویب کرده که طی آن هر کس از دیانت اسلام برگردد و به دین دیگری ایمان بیاورد اگر توبه نکند مرتد شناخته شده وباید کشته شود . واقعا" برایم تعجب آور است چگونه می شود در قرن ۲۱ که آدمیان همواره در حال شناختن ناشناخته های فضا و اعماق زمین و آبها هستند ، دانشمندان هر لحظه موفق به ساخت،اختراع یا کشف پدیده ای جدیدند تا زندگی انسانها بهتر وراحت تر شود وبه یمن وجود ماهواره و اینترنت هر اتفاقی که در جهان بیفتد همان لحظه همه جهان از آن مطلع می شوند و از همه مهمتر، رؤسای همه ادیان از سامی و آریایی سعی دارند تا در بین تعالیم و دستوراتشان مواردی را پیدا کنند که در آنها از آزادی انتخاب عقیده برای انسان و گفتگو و معاشرت دوستانه با ادیان دیگرذکر شده باشد آنوقت ناگاه چنین لایحه ای در مجلس ایران آنهم برای قانون شدن ، مورد بررسی قرار می گیرد . البته همانشب پاسخ خود را در یک برنامه تلویزیونی کاملا" بی ارتباط بدین مطلب یافتم نیمه شب در برنامه "دو قدم مانده به صبح" رحمانیان (نویسنده وکارگردان تئاتر) با حمید سمندریان (کارگردان تئاتر) مصاحبه می کرد و طی آن از سمندریان پرسید که فرق دیدگاه ماکس فریش (۱) با فریدریک دورنمات (۲) چیست ؟ سمندریان پاسخ داد که نمایشی که فریش در صحنه نشان می دهد دنیایی ایده آل و مطلق است اما دورنمات معتقد است که نمی توان دنیای ایده آل مطلق را بر صحنه نشان داد زیرا طبایع انسانها متفاوت است و هر شخص از دید خود، حقیقت رادر می یابد و دنیای ایده آل خود را می سازد.
دورنمات را دوست دارم و دیدگاهش را می پسندم زیرا منهم حقیقت رامانند منشوری می دانم که هر کس – بزعم خود شد یار من- آن را از دید خود می شناسد و بدان می رسد این عبارت که" به تعداد همه انسانها ، راهی بسوی خدا وجود دارد و هر شخص او را بطریقی می شناسد و می پرستد" ، جمله ایست متداول و مورد قبول عامه. هر انسانی باید آزاد باشد که خود حقیقت را بجوید و بشناسد ، در این وادی این وظیفه اصحاب ادیان ومسالک مختلف است که حقیقت عقیده شان را بیان و عیان کنند تا جوینده با تفکر(و ا لبته احساس) حقیقت را در یابد وباور کند نه آنکه از ترس کشته شدن ،از با ورش د ست بردارد. حقیقت و عقیده راستین بخودی خود در دل و قلب انسانها رشد می کند و نمی توان با زور وترس آنها را از عقیده شان بازداشت حتی اگر آن شخص به حسب ظاهر قبول کند که دیگر آن عقیده را قبول ندارد.( بنده یقین دارم اگر محیطی آزاد و بر پایه روابط انسانی ایجاد شود بطوریکه هر شخص در ابراز عقیده آزاد باشد بسیاری نیز به اسلام راستین ایمان می آورند) با این تفاصیل در شگفتم ! چگونه در مجلس کشوری که در آن نمایندگانی جمع شده اند تا در آن برای بهبود وضع زندگی شهروندان کشور متبوعشان بحث و قانون تصویب کنند آنوقت لایحه ای به همان مجلس می رود که برای هر شهروندی بعلت پذیرش مذهب یا عقیده ای بغیر از دین رسمی کشور ، مجازات مرگ در نظر گرفته می شود . بنده نمی دانم آیا کسانی که در صدد طرح این لایحه و تصویب آنند این گفته خداوند را فراموش کرده اند که می فرماید "لا اکراه فی الدین" درپذیرش دین، زور و اجباری نیست . به نظر حقیر، دیانت مقدس اسلام مانند سایر ادیان اللهی برای بزرگی و کرامت انسانی آمده است نه کشتن آن . در اینجا دو روایت اسلامی بخاطرم آمد که ذکر آنها را بی مناسبت نمی بینم شاید که روش برخورد پیامبر عظیم الشان اسلام و جانشین بر حقش با پیروان سایر ادیان موجب انتباه و هوشیاری قانونگذاران گردد :
روایت اول ، حضرت محمد از اسرای جنگی خواستند – این اسرا از قبایل غیر مسلمان بودند- که اگر هر اسیری ،مسلمانی را با سواد کند آن اسیر آزاد می شود (۳) چه زیبا و انسانی! پیامبر اسلام بجای کشتن اسرای غیر مسلمان ، ایشان را به همکاری دعوت می کند تا مسلمانان را سواد بیاموزند و از این طریق آزادی خود را نیز بدست آورند و البته بر عقیده شان نیز تعرضی نمی کنند.
روایت دوم ، مردی یهودی در حا ل فرار از مقابل حضرت علی بسرعت می گذرد و بدنبال آن چندین فرد مسلمان می دوند ، امام اول شیعیان به بالای سنگی در همان نزدیکی می رود و وقتی آن چند مسلمان به ایشان می رسند و می پرسند آیا مرد یهودی را در حال فرار دیده اید زیرا آن مرد چیزی از آنها دزدیده و گریخته است؟ حضرتشان پاسخ می دهد از آن زمان که بر روی این سنگم کسی را در حال فرار ندیده ام. یکی از یاران آن حضرت از ایشان می پرسد چرا به آنها چنین گفتید، حضرتشان می فرمایندکه چون من خلیفه مسلمینم نمی خواستم آن مرد غیر مسلمان فکر کند من طرف مسلمانان را می گیرم و چون نمی خواستم دروغ هم بگویم بالای سنگی رفتم و گفتم از آن زمان که بالای سنگم ،مرد یهودی را ندیدم. می بینید روش برخورد امام اول شیعیان با غیر مسلمانان چگونه بوده که حتی غیر مسلمان را بر مسلمان ترجیح می دهد.
از طرف دیگر ، آزادی انتخاب عقیده برای هر انسانی از تعهدات بین المللی کشورهای عضو سازمان ملل متحد می باشد ، کشوری را که دو سال پیش از این کاندید عضویت در شورای بین المللی حقوق بشر شده بود چگونه با چنین قانونی که نقض آشکار حقوق بشر است می توانست در این شورا عضو گردد. اگر کشورهای مسیحی چنین برخوردی با مسلمانان بکنند آیا همان کسانی که چنین لایحه ای را جهت تصویب به مجلس ارائه داده اند چه نظر و برخوردی با این کشورها داشتند؟ ( در نظر داشته باشید که ظهور دیانت اسلام اعلام ختم دیانت مسیح و ظهور دیانتی جدید محسوب می شود.) اما این کشورها متعهد به میثاق بین الملل هستند و به آزادی انسانها در انتخاب عقیده ارج می نهند.
امید دارم نمایندگان محترم مردم در مجلس شورای اسلامی ، صدای شهروندان ایرانی غیر مسلمان را بشنوند و از تصویب این لایحه جلوگیری بعمل آورند.
انتهی
۱- ماکس فریش نویسنده ، شاعر و طراح صحنه سوئیسی (ت ۱۹۱۱) دارای آثاری مانند دیوار چین ، بیوگرافی یک بازی، آتش افروزان و…
۲- فریدریک دورنمات نویسنده و نمایش نامه نویس سوئیسی ( ت ۱۹۲۱ ) دارای آثاری مانند ازدواج آقای می سی سی پی، ملاقات بانوی سالخورده ، فیزیکدانها و …
۳- شنیده ام که در شیراز سه جوان بهائی را به جرم سواد آموزی به کودکان مسلمان بی بضاعت به زندان انداخته اند یعنی درست عکس عملی که حضرت محمد با اسرا غیر مسلمان می کردند.