صلح در ادیان الهی

  صلح در ادیان الهی

 

نیکان میلانی

 

تمام ادیان الهی تعالیم ودستوراتی در مورد صلح و دوستی و آشتی به بشر ارائه نموده و ما را دعوت به همیاری و همدلی کرده اند.

 در دیانت یهود بشارت به روزی داده شده که در آن هیچ قومی بر علیه قوم دیگر بر نمی خیزد و همه شمشیر هایشان را تبدیل به داس خواهند کرد و حتی جنگاوری آموزش داده نمیشود و صلح همه گیر خواهد شد.

( اشعیای نبی ۲)  آن روز بزرگ با عنوان "یوم آخر" مطرح شده است که در عبری به معنی "روزی که خواهد آمد" است و نه" آخرین روز".

 

در تورات امده است:(عبری) لو ییسا گوی ال گوی خرو . ولو ییلمدو اد میلخاما. که معنی اش همان است که در بالا گفته شد.

 

در دیانت مسیح با گفتار بیشتری راجع به صلح و دوستی برخورد می کنیم. در انجیل مقدس آمده است " به دنبال صلح با همه باشید" ( رساله ی عبرانیان ۱۲) . در ترجمه ی فارسی نوشته شده است " برای سلامتی کوشش کنید" که ترجمه ی دقیقی نیست. سلام ( شالوم) در هر دو زبان عبری و عربی به معنی صلح است و چون ترجمه ی فارسی از روی متن عربی شده است لغت سلامتی به درستی ترجمه نشده است و همان سلامتی گذاشته شده که در فارسی به معنی" تن درستی " است و نه صلح. در بسیاری از دعاهای مسیحی هم با صلح و آشتی روبرو هستیم که شاید معروفترینش : "مقذس و مبارک است آنکه صلح بنا میکند" باشد که در تمام شعبه های مسیحی مورد استفاده قرار میگیرد.

 

در دیانت هندو هم به دفعات با صلح روبرو هستیم. در متون هندو آمده است : "بگذار تا متحد باشیم. بیا تا در وحدت سخن برانیم وافکارمان یکسان درک کنند.قلوبمان متحد باشند اتحادمان مستحکم.( ریگ-ودا)

 

در دیانت زرتشت هم بسیار با صلح و اهمیت آن مواجه می شویم. در متون زرتشتی آمده است: "همازر باد ویهان هفت کشور زمین…ایمان اوا ایشان …ایشان اوا ایمان.همازر هم-باهر..هم یارد…." (آفرین گاهمبار)

 معنی جمله فوق این است: امید است که در هماهنگی باشیم با مردم هفت کشور جهان.(تمام مردم دنیا) امید است که انها در یگانگی باشند با ما… و ما یگانه با آنها….

 

در دین بودایی هم گفتار بسیاری وجود دارد که نمونه ای تقدیم میکنم: " صلح هر قدم است ..آفتاب تایان قلب من است….هر گلی با من میخندد…صلح هر قدم است "

 

در مجموعه ی مناجات های سرخبوستان آمده است:" آه ای سرور … به شکستگی مان بنگر.. میدانیم که همانیم که از هم گسیخته ایم…و میدانیم که همانیم که باید به هم ببیوندیم….تا به هم کمک کنیم…و به زمین خدمت…."(اجیب وی…کانادا)

 

در اسلام هم صحبت از برادری و برابری بسیار شده است و بهترین نمونه صلح در آخر نماز دیده میشود: "ای خداوند تو آرامشی..صلح از آن توست و به سوی تو است صلح..بگذار تا زندگانی کنیم در صلح و آرامش و ما را در بهشت خود مقر ده …"

 

در دیانت بهایی اصل اول بر " وحدت عالم انسانی" گذاشته شده است و گفته های بیشماری در این زمینه وجود دارد. " دین الله و مذهب الله محض اتحاد و اتفاق عالم از سماء مشیّت مالک قِدم نازل گشته و ظاهر شده…آن را علت اختلاف و نفاق مکنید"

"ای دانایان امم….از بیگانگی چشم بر دارید و به یگانگی ناظر باشید"(بهاالله)

 

 

واضح است که تمام دستورات الهی خواهان صلح و آرامش و دوستی و همدلی هستند و…..

 

 

 

 

Comments are closed.