سخنی درباره مقاله «نویسنده کتاب حقایق گفتنی چه کسی است؟»

سخنی درباره مقاله «نویسنده کتاب حقایق گفتنی چه کسی است؟»

اشراقی

آشنائی من با نوشته “حقایق گفتنی” به سال ۱۳۶۱ باز می گردد. در این سال آقای دکتر شفیعی ها که خود از طرف داران زنده یاد کسروی بوده آثاری از ایشان از جمله جزوه «حقایق گفتنی» را در اختیار من گذاشت و آنچه خود از جلسه ای که تصمیم به چاپ این جزوه گرفته شده بود برایم نقل کرد. و ایشان تظهار کردند که چاپ جزوه حقایق گفتنی به تاکید زنده یاد کسروی انجام شده است.


 

منبعی که بیشتر مورد اعتماد است خاطرات حبیب الله نامدار می باشد که خود شاهد عینی بوده است. این جزوه در سال ۱۹۹۳ در فرانکفورت به تعدادی محدود چاپ و در اختیار علاقمندان گذاشته شد. چون آقای حبیب الله نامدار در زمان وقایع شاهرود شاغل در ژاندارمری بوده است دقیق ترین اطلاعات را در اختیار خواننده گذاشته است.

نامدار در ماموریت به دامغان بوده که نا آرامی ها در شاهرود شروع می شود. خود می نویسد: «یک روز همسرم در مکالمه تلفنی به حقیر خبر از اوضاع نا به سامان شاهرود داد و تقاضا کرد به هر نحوی هست بیایم به شاهرود و مواظب او باشم. لذا بنده فورا به شاهرود آمدم.»

در ابتدا نامدار مامور کمک به ماموران شهربانی برای حفظ امنیت در شهر می شود و این وظیفه را با موفقیت برای چند روز انجام می دهد. اما بر اثر توطئه ای نامدار از کار بر کنار و اجازه خروج از اداره را نداشته است. (علت این به گفته خود ایشان این بوده است که اگر نامدار که در لباس نظامی بود کشته می شد هزینه سنگینی برای ژاندارمری می داشت.)

طبق سخنان خانم نامدار در منزل آقای نامدار که با آقای قباد هم منزل بوده اند، ۳ نفر خانم و یک کودک ساکن بوده اند. در آن روز بلوا سه نفر به به منظور حمایت آنها به منزل نامدار/ قباد مراجعه می کنند.

نامدارچون از حرکت مردم به طرف منزلش مطلع می شود مخفیانه با کمک دوستان ژاندارم خود، خود را به محل فرماندهی روس ها می رساند و از آنها برای نجات زن و بچه اش کمک می خواهد. (نامدار به علت این که زبان روسی می دانسته هم مترجم روسها بوده است و هم با فرمانده روسی از دوران اقامت خود در مرو آشنائی داشته است.) به دستور فرمانده روسی سه جیپ ارتش شوروی وارد شهر می شوند و مردم را متفرق می کنند. حفظ این منزل بنا بر گفته خانم نامدار تنها توسط نیروهای شوروی بوده است. (فایل سخنان آقای نامدار و خانم نامدار نزد نویسنده موجود است)

اما «حقایق گفتنی» در سال ۲۰۰۸ توسط نشر پیام چاپ و منتشر شد. نشر پیام با آگاهی از نارسائی هائی که در جزوه «حقایق گفتنی» دیده می شود، تنها به دلیل اظهار بخشی از واقعیت ها مبادرت به تجدید چاپ و توزیع آن کرد. هر دو جزوه، حقایق گفتنی و وقایع شاهرود نوشته حبیب الله نامدار، موجود و علاقمندان می توانند با مراجعه به نشر پیام و تنها با پرداخت هزینه پست دریافت کنند.

Comments are closed.