حقوق بشر در جمهوری اسلامی: بازداشت، تهدید، تخریب!
گزارش نقض حقوق بشر در هفته ای که گذشت
۲۴ تیر ماه تا ۳۱ تیر ماه ۱۳۹۰
نگارش: فرزان فرامرزی
نسیم صمیمی (نوروزیان)، شهروند بهائی ساکن قائم شهر (استان مازندران) صبح روز چهارشنبه، ۲۲ تیر ماه، از سوی ماموران وزارت اطلاعات بازداشت شد. این خبر روز جمعه ۲۴ تیرماه ۹۰ در سایت های خبر منتشر شد.[۱]
ماموران ادارهٔ اطلاعات قائم شهر (بدون حضور مامور زن) صبح روز چهارشنبه به منزل نسیم صمیمی، شهروند بهائی، مراجعه کرده و با در دست داشتن حکم بازداشت، نامبرده را بازداشت و متعاقب آن به اداره ی اطلاعات منتقل نمودند. این در حالیست که این شهروند بهائی پس از دو ساعت بازجویی به بازداشتگاه شهید کچویی ساری منتقل شده است. گفتنی ست که روز چهارشنبه ۸ تیرماه نیز ماموران وزارت اطلاعات به همراه تعدادی از ماموران اداره ی اماکن به منزل و انبار خانواده ی نوروزیان مراجعه کرده بودند.
سعید مختاری، شهروند بهائی، ساکن بیرجند، روز سه شنبه ۲۱ تیرماه ۹۰، توسط نیروهای امنیتی در منزل شخصی خود بازداشت شد.[۲] روز سه شنبه، ۲۱ تیرماه ۹۰، مامورین اطلاعات به منزل سعید مختاری، شهروند بهائی رفته و او را دستگیر کردند. سعید مختاری، یک شرکت پخش مواد بهداشتی را اداره می کند. پس از دستگیری، مامورین به محل کار او مراجعه کرده و کامپیوتر و مقداری از مدارک کاری او را با خود بردند و سوالاتی از شریکش در مورد ضیافت (یکی از جلسات مذهبی بهائیان) و اداره کننده ی ضیافت پرسیدند.
اما روز جمعه ۲۴ تیرماه ۹۰، سرویس خبری جامعه بهائی از بازداشت، احضار و آزادی چند شهروند بهائی در ایران خبر داد.
بنابر اعلام این سرویس، کتایون نیک آئین ساکن اصفهان که در ۲۹ خرداد ۱۳۹۰ همراه دو بهائی دیگر و سه دوست غیر بهائی دستگیر شده بود، پس از ارائه وثیقه به ارزش ۵۰ میلیون تومان آزاد شد. او منتظر محاکمه است.[۳] هلن لقائی ساکن تبریز به دفتر محلی وزارت اطلاعات احضار و پس از بازجویی آزاد شد.[۴] نوید ایقانی ساکن تبریز به دفتر اطلاعات اماکن عمومی محل احضار و پس از بازجویی آزاد شد.[۵]
فرهاد ذوالجلالی ساکن تهران به دفتر حراست محلی پلیس احضار و پس از بازجویی آزاد شد.[۶] مسرور فضلی ساکن ارومیه به مدت دو روز بازداشت و پس از بازجویی آزاد شد. آقای فضلی و پنج نفر دیگر در ۲۴ فروردین ۱۳۹۰ در دادگاهی عمومی محاکمه و به یک سال زندان محکوم شده بودند.[۷]
در دور تازه ی از اقدامات جمهوری اسلامی جهت فشار بر جامعه بهائیان ایران، مرکز اسناد انقلاب اسلامی اعترافات بهائیان دستگیر شده در اعتراضات سال ۸۸ را در کتابی منتشر کرد.[۸]
وب سایت مرکز اسناد انقلاب اسلامی نوشت: حوادث بعد از انتخابات و اغتشاشات سران فتنه باعث شد که گروه کوچک بهائیان نیز به گروههای آشوبگر بپیوندند و در خیابانها با نیروهای امنیتی درگیر شوند. این مرکز، متن بازجوییها و اعترافات بهائیان دستگیر شده دراعتراضات سال ۸۸ به ویژه بازداشت شدگان روز ۶ دی “عاشورا” را در کتابی با عنوان “نقش بهائیت در فتنه ۸۸” و در ۲۲۵ صفحه منتشر کرده است.
بنظر می آید این اقدم دور تازه ای از سلسله اقدامات هدفمند حکومت اسلامی برای برخورد با شهروندان بهائی باشد. این درحالی است که بهائیان همواره بر خط مشی خود مبنی بر عدم دخالت در سیاست تاکید دارند. از جمله این اقدامات که در ماه های گذشته شاهد بودیم، بازداشت گسترده بهائیان مرتبط با موسسه آموزشی آنلاین بود. همچنین فشار بر مدیران پیشین جامعه بهائی در زندان و جلوگیری از دسترسی به امکانات پزشکی، گوشه ای دیگر از اقدامات جمهوری اسلامی برای تحت فشار قرار دادن بهائیان ایران است.
دادگاه بشیر احسانی، فعال حق تحصیل که قرار بود روز ۲۸ تیرماه در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب برگزار شود، مجددا به تعویق افتاد[۹]. بنا بر گزارش رسیده، دادگاه این دانشجوی محروم از تحصیل بهائی به دلیل عدم حضور یکی از مسوولین مربوطه به تعویق افتاد و وی به صورت حضوری برای روز ۱۵ مرداد ماه مجددا به دادگاه احضار شد.
نیروهای امنیتی در طی هفته گذشته ساختمان نیمه کارهٔ زیارتگاه «سید فرخ» از اماکن زیارتی مردم اهل حق (یارسان) را تخریب کردند[۱۰]. این زیارتگاه که در روستای خوبیاران جلالوند از توابع استان کرمانشاه واقع است با هزینه اهالی منطقه ترمیم شده بود. بر اساس گزارش شاهدان عینی، نیروهای امنیتی در برابر خواسته ی مردم هیچ گونه مجوز جهت تخریب این مکان به ساکنان آن محل ارائه نکردند.
قابل ذکر است که مردم دهستان جلالوند با داشتن ۵۵ روستای تابعه اکثرا پیرو آئین یاری (اهل حق) هستند که در سالهای اخیر فشارهایی از سوی حاکمیت برای تغییر آئین ایشان اعمال شده است.
در ۳ هفته ی اخیر و طی حرکتی جدید، نیروهای اطلاعتی، ساکنین بهائی روستای کتا از توابع شهرستان یاسوج که بالغ بر ۵۰ خانوار می باشند را بدون ارائه حکم قانونی دستگیر نموده، تعدادی را به شیراز منتقل و از مابقی نیز تاکنون اطلاعی در دست نیست.[۱۱]
قابل ذکر است که اکثر دستگیر شدگان سرپرست خانواده می باشند و خانواده های آنها از وضعیت سلامت آنان بی خبر و نگرانند. در نبود این افراد زمین های کشاورزی و مزارعشان در حال نابودی است و هیچ مرجعی نیز پاسخگوی آنها نمی باشد.
سماء رئوفی، از شهروندان بهائی ساکن سنندج، روز ۲۸ تیرماه طی تماس تلفنی به اداره ی اطلاعات این شهرستان احضار شد. بنابر گزارش رسیده در هفته های اخیر ده ها نفر از بهائیان سنندج به وزارت اطلاعات احضار شدهاند.[۱۲]
در آخرین تماس تلفنی ماموران اداره اطلاعات، سماء رئوفی برای «پاسخگویی به سوالاتی ساده و گفتگوی دوستانه» احضار شد. با این حال بازجویی وی، طولانی مدت و همراه با توهین و بی احترامی بوده است. سوالات این «گفتگوی دوستانه» همراه با تهدید و ارعاب و به منظور کسب اطلاعات در خصوص دوستان او، سایر بهائیان شهر سنندج و اعضای گروه موسیقی او و مواردی از این دست بوده و در این بازجویی همچنین به او گفته شده که در صورت عدم همکاری با وزارت اطلاعات و عدم پاسخگویی کامل به سوالات به زودی برای وی مشکلات جدی ایجاد خواهد شد.
بازجویان همچنین وی را برای نوشتن و امضای تعهدنامه تحت فشار گذاشتهاند که وی از این اقدام سر باز زده است. پیشتر نیز پدر سماء رئوفی، ذبیح الله رئوفی، به اتهام تبلیغ آیین بهائی، و به مدت یک سال زندانی شده بود.
همچنین، چهار نفر دیگر از بهائیان سنندج نیز در تاریخ پانزدهم تیرماه، مورد بازجویی قرار گرفتند. این بازجوییها که چند ساعت طول کشید با اعمال فشارهای روانی بر آنان همراه بوده است. بازجویی این چهار تن به نامهای نادر مودتی، سودابه سبحانی، هما ثابتی و وحید حسن خانی نیز به طور شفاهی و بدون طی مراحل قانونی و ارسال احضاریه کتبی انجام شده است. در این بازجوییها، که با توهین و تهدید همراه بوده، این شهروندان در قبال برگزاری مهمانیها و کلاسهای تربیتی اطفال و نوجوانان بهائی مورد سوال قرار گرفتند.
[۱] http://hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/8886-1.html
[۲] http://www.rahana.org/archives/42623
[۳] http://news.persian-bahai.org/2011071505
[۴] http://news.persian-bahai.org/2011071503
[۵] http://news.persian-bahai.org/2011071502
[۶] http://news.persian-bahai.org/2011071501
[۷] http://news.persian-bahai.org/2011071510
[۸] http://www.hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/8931-1.html
[۹] http://chrr.biz/spip.php?article15378
[۱۰] http://www.iranglobal.info/I-G.php?mid=2-68846
[۱۱] http://khabarnavard.blogspot.com/2011/07/blog-post_21.html
[۱۲] http://chrr.biz/spip.php?article15385