ارسال پیامک تا غصب زمین های کشاورزان بهائی
گزارش نقض حقوق بشر در هفته ای که گذشت
۷ تیر ماه تا ۱۴ مرداد ماه ۱۳۹۰
نگارش: فرزان فرامرزی
محسن صادقینور از شهروندان زرتشتی روز ۸ مرداد ماه بعد از احضار به دادسرای مستقر در زندان اوین برای اجرا و سپری کردن دوران محکومیت خود بازداشت شد.[۱] صادقی نور در تاریخ ۱۸ بهمن ماه ۱۳۸۸ و به خاطر شرکت در تظاهرات روز عاشورا (ششم دی) به همراه همسرش نگار شاهپری و برادران همسرش ابوالفضل و محمدجواد شاهپری بازداشت و به زندان اوین منتقل شده بودند.
محسن صادقینور در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی پیرعباسی محاکمه و به اتهامات «اجتماع و تبانی و توهین به مقدسات اسلامی» و «توهین به رهبری» و «فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی از طریق گسترش آیین زرتشت» و «برپایی جشنهای ایرانی» مانند مهرگان و نوروز در کنار آرامگاه کوروش و «اخلال در نظم عمومی کشور» به ۴ سال و ۶ ماه زندان و ۷۴ ضربه شلاق و جریمه نقدی محکوم شده بود.
فاطمه بختیاری، شهروند بهائی ساکن سنندج به ستاد خبری وزارت اطلاعات در این شهر احضار و مورد بازجویی قرار گرفت.[۲] این احضار در دو جلسه چند ساعته صورت پذیرفته و سوالاتی به شکل شفاهی و کتبی در خصوص جامعهٔ بهائی سنندج و شخص ایشان شده است. بازجوییهای مذکور با تهدید و اعمال فشار روانی همراه بوده است. خانم بختیاری در این بازجوییها مجبور به پاسخگویی به چندین پرسشنامه کتبی در خصوص خود و اطرافیان خود شده و در نهایت نیز از وی خواسته شده تا تعهد نامهای کتبی را امضا کند که خانم بختیاری از امضای این تعهد نامه خودداری کرده است.
گفتنی است، چندی پیش، همسر خانم بختیاری، امین الله رئوفی، به همین منوال از سوی ستاد خبری وزارت اطلاعات شهر سنندج احضار و مورد بازجویی قرار گرفت. بنظر می آید احضار و بازجویی ایشان، در راستای فشار بر بهائیان ایران و مرتبط با احضارهای گستردهٔ چندماهه اخیر بهائیان شهر سنندج می باشد.
در ادامه فشار بر شهروندان بهائی، برخی از کسبه بهائی شیراز، به اداره ی اماکن احضار شده اند.[۳] در چند هفته اخیر برخی از کسبه بهائی شیراز به ستاد خبری اماکن احضار و در مراجعه سؤالات متعددی درباره زندگی شخصی آنها و اعضاء خانواده شان و میزان درآمد و همین طور این که آیا آنان دین خود را تبلیغ می کنند یا نه، از آنها سوال شده است. همچنین در بعضی مدارس غیر انتفاعی، مانند دبیرستان دانشگاه شیراز، در مقاطع اول دبستان یا اول دبیرستان از ثبت نام دانش آموزان بهائی خودداری کرده اند. گویا بعد از ممانعت از ورود جوانان بهائی به دانشگاه، حکومت ایران قصد دارد در مدارس و دبیرستان ها نیز برای کودکان و نوجوانان بهائی مشکلاتی را بوجود آورده و مانع از تحصیل آنها شود.
سما نورانی، شهروند بهائی اهل شیراز و دانشجوی محروم از تحصیل بهائی، صبح روز نهم مرداد ماه، جهت اجرای حکم یکسال حبس خود، راهی زندان اوین شد.[۴] سما نورانی در تاریخ ۱۲ اسفند ماه بازداشت و حکم یک سال حبس تعزیری این دانشجوی محروم از تحصیل بهائی در شعبه ۳۶ دادگاه انقلاب اسلامی تهران تأیید شد. جرم این جوان بهائی، اعتراض به ممنوعیت از تحصیل می باشد. سما نورانی، اکنون و در حالی که بسیاری از همسالانش خود را برای ترم جدید دانشگاه آماده می کنند، به زندان می رود تا لکه ی ننگ دیگری باشد در پرونده جمهوری اسلامی.
بنابر اخبار منتشر شده، هشت نفر از بهائیان که در طی ۱ ماهه اخیر در یاسوج، اصفهان و استان فارس بازداشت شده بودند به زندان اوین منتقل شدند.[۵] کیومرث بهین آئین از اصفهان، شمیم بهین آئین از اصفهان، بهنوش دادگر از اصفهان، سینا روانکرد یاسوج، پروانه بهامین روستای کتا، میترا برازنده از فارس، ملیحه روزبه از فارس، بهروز بهامین از فارس، از جمله شهروندان بهائی هستند که در طی یک هفته اخیر به زندان اوین منتقل شدهاند.
گفتنی است، یکی از بازداشت شدگان این پرونده به نام میترا برازنده از زندان آزاد شد و بر اساس گزارشهای رسیده، آزادی وی به دلیل سن کم وی بوده است. همچنین اخبار رسیده حاکی از آن است که برخی از بازداشت شدگان پیش از انتقال به اوین، بیش از ۲۰ روز در سلولهای انفرادی زندان یاسوج نگهداری شدهاند.
اداره اطلاعات شهرستان قائمشهر سه شهروند بهائی به نام های سامان ثابتی، علی احمدی، پریسا بابایی را در ارتباط با دانشگاه مجازی احضار و به تهدید و بازجویی از آنها پرداخته است.[۶] پس از گذشت حدود بیست روز از بازداشت نسیم صمیمی تحت عنوان یکی از مسئولین دانشگاه مجازی بهائی (موسوم به علمی آزاد) در شهرستان قائم شهر، اداره اطلاعات شهر مزبور به دلیل عدم پذیرش این اتهام توسط نسیم صمیمی شروع به تهدید و احضار شهروندان این شهر کرده و طی آن به ایشان گفته شده «اگر مسئول دانشگاه مجازی بهائی را در قائم شهر معرفی نکنند نسیم صمیمی را در زندان نگه خواهند داشت.»
همزمان با تهدیدات و احضارهای فوق، دو شهروند بهائی ساکن قائم شهر به نامهای سامان ثابتی و علی احمدی در روز چهار شنبه ۵ مرداد ماه همچنین پریسا بابایی در روز شنبه ۸ مرداد ماه به اداره اطلاعات شهر قائم شهر احضار و پس از بازجویی توسط ماموری که خود را «محمودی» معرفی کرده، آزاد شدند. سوالات بازجو پیرامون ارتباط ایشان با دانشگاه مجازی بهائیان، چگونگی پذیرش و تحصیل در آن و مسئولین کارهای این دانشگاه در قائم شهر بوده است.
بسیم حسنی، شهروند بهائی ساکن رضوان شهر به دلیل ارسال چند اساماس (پیامک) طنز، از طرف وزارت اطلاعات احضار و مورد بازجویی قرار گرفت.[۷] در تاریخ ۱۵ اردیبهشت امسال، چند مامور وزارت اطلاعات با حضور در منزل پدری بسیم حسنی، به ضبط کلیهی وسایل شخصی، کتب و عکسهایی که مربوط به دیانت بهائی بوده پرداخته و به دلیل عدم حضورِ نامبرده؛ به برادر وی– بهادر حسنی- ابلاغ میشود که بسیم حسنی باید در تاریخ ۱۸ اردیبهشت خود را به اداره اطلاعات معرفی نماید. در تاریخ ۲۸ تیر دادگاه بسیم حسنی برگزار شده و وی به دلیل ارسال چند اساماس طنز به دوستانش؛ به «اقدام علیه نظام و رهبری» محکوم میشود.
در ادامه یورش به دانشگاه علمی بهائیان، تعدادی از شهروندان بهائی در نقاط مختلف ایران برای بازجویی به اداره اطلاعات شهرها احضار شدند.[۸] این احضارها در دو هفته گذشته به خصوص در تهران، خراسان شمالی، شیراز، همدان ، قائم شهر و ارومیه صورت گرفته است. ۱۱ تن از شهروندان بهائی در تهران، ۲ نفر در کرج، یک نفر شیراز، ۳ نفر قائم شهر، ۱ نفر همدان، دو نفر خراسان شمالی و نیز یک نفر در میاندوآب ارومیه احضار و مورد بازجویی ماموین امنیتی واقع شده اند.
در تمام موارد از این شهروندان با تهدید خواسته شده است که تعهد نامه ای را با مضمون قطع همکاری با موسسه علمی بهائیان امضا کنند. در برخی موارد برخورد این بازجوها همراه با توهین به باورها و افراد مورد احترام این آیین بوده است و نیز در مواردی که افراد از امضای این تعهد نامه سرباز زده اند، مامورین آنها را تهدید به بازداشت کرده اند.
اما در ادامهٔ احضارهای اخیر دهها نفر از بهائیان سنندج، دو نفر دیگر نیز طی تماس تلفنی به اداره اطلاعات آن شهر احضار شدند.[۹] ثمین مودتی و نوا محمدی فرد از شهروندان بهائی سنندج، تحت عنوان «پاسخگویی به پارهای از سوالات» به ادارهٔ اطلاعات ان شهر احضار شدند. این بازجویی که چند ساعت به طول انجامید، همچون بازجوییهای سابق بهائیان سنندج همراه با تهدید و توهین به خصوص به ثمین مودتی بوده است. طبق اخبار واصله، بسیاری از سوالاتی که از وی شده است، در طی یک فرم از قبل آماده شده که دربارهٔ پیامهای بیت العدل، اعضای ضیافتهای بهائیان شهر سنندج، فعالیتهای جامعهٔ بهائی این شهر و ارتباطات شخصی این افراد بوده است.
در انتهای این بازجویی، از این دو شهروند خواسته شده که تعهد نامهای مبنی بر عدم شرکت در «ترویج، تحکیم، آموزش، تعلیم و تربیت» و هرگونه فعالیتهای جامعهٔ بهائی امضا نمایند که ثمین مودتی و نوا محمدی فرد از امضای این تعهد نامه ممانعت کردهاند. فشار بر بهائیان سنندج از تاریخ ۱۲ اردیبهشت ماه رو به فزونی بوده است.
اما فشار بر روستائیان روستای کتا، از توابع یاسوج، ادامه دارد. منابع آگاه در این زمینه می گویند که هم اکنون وضعیت بهائیان در این روستا به هیچ عنوان خوب نمی باشد؛ بطوری که در کوچه های این روستا شعار «مرگ بر بهائی» و «مرگ بر عبدالبهاء» شنیده می شود. همچنین با سنگ به بهائیان و خانه هایشان حمله شده است و حرکت هایی نیز برای غصب زمین های کشاورزی این بهائیان در حال انجام است.
چند هفته ای است که بهائیان روستای کتا با مشکلات بسیاری روبرو هستند، اما متاسفانه عدم دسترسی به اینترنت، این ماجرا پوشش رسانه ای وسیعی نداشته است.
[۱] http://www.rahana.org/archives/42935
[۲] http://hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/9063-1.html
[۳] http://www.rahana.org/archives/42970
[۴] http://www.rahana.org/archives/42974
[۵] http://www.hra-na.info/1389-01-27-05-27-21/9117-1.html
[۶] http://www.hra-na.info/1389-01-27-05-24-07/9120-1.html
[۷] http://www.rahana.org/archives/43034
[۸] http://www.rahana.org/archives/43039
[۹] http://edu-right.net/news/36-news/468-two-bahais-were-summoned-sanandaj-