حقوق بشر؛ هر روز کمتر از دیروز

حقوق بشر؛ هر روز کمتر از دیروز

گزارش نقض حقوق اقلیت های مذهبی در هفته ای که گذشت

۸ مهر ماه تا ۱۵ مهر ماه ۱۳۹۰

نگارش: فرزان فرامرزی

بنظر می آید جمهوری اسلامی نه تنها دوست ندارد کمکی به وضع موجود و نقض هر روزه و البته روزافزون حقوق بشر نماید، با انجام کارها و صدور احکامی بدوی و خالی از هرگونه انسانیت و البته قانون، می خواهد نشان دهد که با تمام قوا در مقابل حقوق اولیه انسان ها ایستاده است!

این هفته صدور و تائید حکم ارتداد کشیش یوسف ندرخانی، موج تازه ای از نگرانی ها در مجامع بین المللی و حقوق بشری برانگیخت. وضع کنونی نقض حقوق بشر در ایران با این حکم و یا در صورت اجرای آن بسیار بغرنج خواهد شد.

ارتداد اگرچه در فقه اسلامی، گناه شناخته شود و مرتد مستحق مجازات می باشد، اما بعنوان یک جرم، در قوانین ایران تعریف نشده و طبق یک اصل حقوقی تا شخصی جرمی را مرتکب نشده باشد مجرم نیست و نمی توان او را مجارات کرد.

مسئله ی یوسف ندرخانی، مسئله ای شخصی نیست، بلکه می توان و البته باید آن را مسئله ی تمام اقلیت های دینی در ایران دانست. با اعدام او، تازه مسیحیان، تازه بهائیان، تازه زرتشتیان و حتی دراویش و اهل تصوف نیز در خطر اعدام قرار خواهند گرفت. بعبارتی ماشین اعدام جمهوری اسلامی، خون های بیشتری را خواهد ریخت.

اما هفته ی گذشته، صدور این حکم، تنها مسئله در زمینه حقوق اقلیت های مذهبی نبود. در هفته ای که گذشت هشت شهروند بهائی مشهدی، مجموعا به بیش از پانزده سال زندان محکوم شدند.[۱] این افراد عبارتند از ناهید قدیری، رزیتا واثقی، نورا نبیل زاده، سونیا احمدی، بهمن یزدانی، وصال محمدی، شهاب طائفی و افشین نیک آئین. این درحالی است که ناهید قدیری و رزیتا واثقی هم اکنون در زندان مشهد دوره حبس ۵ ساله پرونده قبلی خود را می گذرانند. در صورت قطعی شدن حکم ۵ سال اخیر برای این دو نفر، عملا آنها با دوره محکومیت ۱۰ ساله مواجه خواهند شد که کمی بیش از ۱ سال از آن سپری شده است.

محاکمه یک زندانی که مشغول گذارندن دوران محکومیتش می باشد و صدور حکم مجدد، از عجایب دستگاه قضایی ایران می باشد. دستگاه قضایی ای که این روزها، با صدور احکامی که بعضا نه قانونی هستند و نه انسانی، تنها سعی اش مجازات دگراندیشان، روزنامه نگاران، دانشجویان، مستندسازان، فعالان حقوق بشر و البته اقلیت های مذهبی است.

اما با گذشت ۲۰ روز از دستگیری کامران رحیمیان و همسرش فاران حسامی، این دوشهروند بهائی همچنان در اوین به سر می‌برند.[۲] این زوج، در تاریخ ۲۲ شهریور ماه سال جاری، به همراه کیوان رحیمیان و شکیب نصرالله، همگی از مدرسین موسسه علمی بهائیان در زمینه روانشناسی، بازداشت شده بودند. کیوان رحیمیان و شکیب نصرالله در ۳۰ شهریور ماه به قید وثیقه آزاد شدند ولی این دو نفر همچنان در بازداشت به سر می‌برند.

تعدادی از ماموران انتظامی سنندج، با ورود به منزل پدری سما رئوفی شهروند بهائی ساکن این شهر، ضمن تفتیش منزل برای یافتن وسایل موسیقی، قصد دستگیری وی را داشتند که به دلیل عدم حضور سما در منزل موفق به دستگیری وی نشدند.[۳] ماموران انتظامی با ارائه حکم و در قالب افراد لباس شخصی وارد منزل سما رئوفی شدند و در پی یاقتن وسایل موسیقی وی بودند. ماموران امنیتی به مادر وی گفته اند که پسرش سی‌دی های غیر مجاز پخش می‌کند و گروه غیرقانونی موسیقی دارد. اما هیچ مدرکی دال بر این اتهامات در خانه ی ایشان پیدا نکرده اند. همچنین برخورد ماموران تند و همراه با بی احترامی گزارش شده است. پیشتر نیز در تیرماه امسال سما رئوفی به صورت تلفنی به اداره اطلاعات احضار شده بود و بازجویان وی را برای نوشتن و امضای تعهد‌نامه تحت فشار گذاشته‌اند که وی از این اقدام سر باز زده بود.

رژیم ایران، نشان داده که برای بازداشت شهروندان بهائی، نیازی به دلیل و مدرک ندارد و حتی داشتن ساز و آلات موسیقی می تواند بهانه ای باشد برای بازداشت و زندان! این برخورد دوگانه نشان می دهد که بهائیان از تمام اتهامات از جمله، جاسوسی، توهین به مقدسات، اقدام علیه امنیت ملی و… تبرئه هستند و تنها اتهام آنها، بهائی بودن است!

فخرالدین صمیمی، شهروند بهائی، ساکن قائمشهر، پس از معرفی خود به دایره اجرای احکام بازداشت و روانه زندان این شهر شد.[۴] نامبرده در ۲۲ شهریور ماه سال ۱۳۸۹ به اتهام تبلیغ علیه نظام در دادگاه انقلاب شهرستان قائم شهر به ۶ ماه حبس تعزیری محکوم شد که حکم مزبور ماه گذشته در دادگاه تجدید نظر استان تائید گردید.

دو خبر از دراویش گنابادی؛ روز شنبه مورخ ۹ مهرماه، محمد جلال نیکبخت و حجت الله سعیدی توسط نیروهای انتظامی در سروستان بازداشت و به زندان عادل آباد شیراز منتقل شدند.[۵] این ۲ درویش که به همراه محمد علی سعدی و فرزاد درویش در تاریخ ۲۱ تیرماه سال جاری از سوی شعبه اول دادگاه عمومی سروستان به ۶ ماه حبس و ۴۰ ضربه شلاق محکوم شده بودند در روز شنبه ۹ مهرماه بازداشت شدند.

خبر خوب این که، علیرضا روشن، علی کرمی، مهدی اسانلو و علی آسترکی دراویش زندانی که  طی هفته‌های گذشته در پی فشارها به دراویش گنابادی بازداشت شده بودند روز یک‌شنبه دهم مهر ماه از زندان آزاد شدند.[۶] علیرضا روشن، علی کرمی، مهدی اسانلو و علی آسترکی روز ۱۳ شهریور ماه سال جاری پس از بازداشت‌های گسترده همراه تعدادی دیگر از همکاران سایت مجذوبان نور بازداشت و به زندان اوین منتقل شده بودند. در این روز همچنین بهزاد نوری، فرزانه نوری و فرزاد درویش از دیگر دراویش گنابادی نیز با تودیع قرار وثیقه در شهر شیراز آزاد شده‌اند. این سه تن در بازداشتگاه اطلاعات شهر شیراز زندانی بوده‌اند.



[۱] http://www.rahana.org/archives/44877

[۲] http://www.rahana.org/archives/44866

[۳] http://parsdailynews.com/90582.htm

[۴] http://www.hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/9987-1.html

[۵] http://www.rahana.org/archives/44965

[۶] http://www.rahana.org/archives/44856

Comments are closed.