بی خبری: فشار بر خانوده و زندانی
گزارش نقض حقوق اقلیت های مذهبی در هفته ای که گذشت
۵ اسفند ماه تا ۱۲ اسفند ماه ۱۳۹۰
نگارش: فرزان فرامرزی
همانطور که در اخبار هفته ها و ماه های قبل داشتیم، پلمپ محل کسب و جلوگیری از فعالیت اقتصادی بهائیان، یکی از شیوه هایی است که حکومت ایران، برای اعمال فشار بیشتر بر پیروان این اقلیت مذهبی دنبال می کند.
در همین راستا، “طی چند ماهه اخیر تعدادی از محلهای کسب چند شهروند بهائی ساکن سمنان توسط اداره اماکن (به دستور اداره اطلاعات) پلمپ شده و پیگیریهای انجام گرفته توسط صاحبان این مشاغل تاکنون ثمری نداشته و در بعضی موارد به لغو جواز هم منتهی شده است[۱].” البته پیش از این نیز سندی منتشر شد مبنی بر شناسایی کسبه ی بهائی از سوی مجمع امور صنفی کرمانشاه. احتمال این وجود دارد که شناسایی کسبه ی بهائی در سمنان و پلمپ محل های کسب آنان، در ارتباط با فشار اعمال شده بر بهائیان کرمانشاه و در راستای یک طرح کلی برای اعمال فشار های اقتصادی بر شهروندان بهائی باشد.
یاسمن فنائیان، دانشجوی بهائی اهل ساری، مانند هزاران جوان بهائی دیگر، بعلت اعتقاد به دیانت بهائی از دانشگاه پیام نور این شهر اخراج شد. “مسئولین دانشگاه پیام نور ساری «بر اساس بخشنامه دانشگاه» این دانشجوی بهائی را پس از اتمام اولین ترم از دانشگاه اخراج کرده اند. یاسمن فنائیان در طول ترم دانشگاهی خود بارها به علت اعتقادات خود مواخذه شده است[۲].”
” روز ۱۶ دیماه امسال و در حالیکه جوانان بهائی سراسر کشور در این روز که از سوی جامعهی بهائی، روز جوانان بهائی ایران نامگذاری شده است، مشغول برگزاری مراسم مذهبی خود بودند، مامورین امنیتی با حمله به مراسمی در شهر کرمان، ضمن فیلمبرداری و گرفتن عکس از تمامی حاضرین و ضبط کلیهی کتب مربوط به دیانت بهائی و دستگاههای کامپیوتر، اقدام به بازداشت خانوادهی برگزار کنندهی این مراسم کردند. فرحناز نعیمی و بختیار راسخی که در این مراسم بازداشت شده بودند پس از گذشت بیش از ۵۰ روز به بند عمومی زندان کرمان منتقل شده و بختیار راسخی همچنان در سلول انفرادی به سر میبرد[۳].” از عرفان شجاعی دیگر شهروند بهائی بازداشت شده در کرمان، اطلاعی در دست نیست.
اما بی خبری از اشخاص بازداشت شده، سبب بروز فشارهای روحی و عاطفی بسیاری بر خانواده های این افراد شده است و جمهوری اسلامی با علم به این موضوع، با در بی خبری نگاه داشتن خانواده های افراد بازداشت شده، بنوعی هم خانواده ها و هم زندانی ها را تحت فشار و شکنجه قرار می دهد.
در شیراز، از وضعیت سه شهروند بهائی این شهر که اخیرا بازداشت شده اند، اطلاعی در دست نیست. ایمان رحمت پناه، هومن زارعی و فرشید یزدانی، سه شهروند بهائی این شهر هستند که از وضعیت آنها اطلاعی در دست نیست. “مسئولین قضایی به خانوادهی ایمان رحمت پناه اعلام کردند پس از نوروز پیگیر وضعیت وی باشند این خانواده که تاکنون نزد مسئولان متعددی منجمله دادستانی و رئیس دادگستری شیراز و حتی امام جمعهی این شهر نیز رفتهاند، پاسخ روشن و شفافی دریافت نکردند. در همین خصوص هومن زارعی دیگر شهروند بهائی که پنج شنبه صبح ۴ اسفند در شیراز و در محل کارش بازداشت شده بود با وجود گذشت ۷۲ ساعت از بازداشت وی هنوز از محل دقیق نگهداری و اتهام وارده خبری نیست. قابل ذکر است که پاسخ مسئولان به خانوادهی این شهروند بهائی زندانی نیز، عدم پیگیری وضعیت وی تا پیش از نوروز بوده است.[۴]“
رزیتا اسلامی همسر فرشید یزدانی با ابراز نگرانی از وضعیت همسرش در بازداشتگاه پلک ۱۰۰ شیراز گفت: «الان ۲۳ روز است هیچ خبری از او ندارم جز آنکه سه شنبه از پلاک ۱۰۰ زنگ زدند تا گردنبند شوهرم را ببرم زیرا گردن او قبلا شکسته بود. تقریبا هر روز به دادگاه انقلاب مراجعه کردهام اغلب راهم نمیدهند، زنها را اغلب راه نمیدهند و فقط مردها میتوانند به راحتی وارد شوند[۵].»
در ساری نیز، فروزان بقایی، همسر ناتولی درخشان، شهروند بهائی که دوم اسنفد ماه بازداشت شده است، می گوید که از همسرش بی اطلاع است[۶]. اتهامات ایشان «تبلیغ علیه نظام و نشر اخبار کذب» است و اکنون در بازداشتگاه اطلاعات ساری بصورت انفرادی نگهداری می شوند و از حق ملاقات با خانواده محروم می باشد. ناتولی درخشان، پیشتر در رابطه با تخریب خانه های بهائیان ایول نامه ای به رهبر ایران نوشته بود و گویا نگارش این نامه دلیل اصلی بازداشت ایشان است.
تارنمای مجذوبان نور گزارش داده است که رضا انتصاری و افشین کرم پور در حالی که مسئولین یگان حفاظت زندان اوین برای اعزام آنها به بیمارستان قصد استفاده از دستبند را داشتند از زدن دستبند خودداری کرده و حاضر به اعزام به بیمارستان با دستبند نشدند. این در حالی است که براساس تبصره ١ماده ٢٣۵ آیین نامه اجرایی سازمان زندانها استفاده از دستبند در اعزام محکومان و متهمان به مراجع قضایی، مراکز درمانی، تربیتی، آموزشی مجاز نیست.[۷]
پس از هجوم و بازداشت های گسترده مسیحیان در اهواز و شیراز، اکنون قرعه بنام کرمانشاه افتاده است. تارنمای محبتنیوز گزارش داده است که در پی هجوم ماموران امنیتی به یک کلیسای خانگی در کرمانشاه در روز سه شنبه دوم اسفند ماه دست کم ۱۳ تن بازداشت شدند.[۸] در پی این رویداد ماموران امنیتی که لباس شخصی بر تن داشتند ضمن توهین و بدرفتاری با کلیه بازداشت شدگان، این افراد را به مکانی نامعلوم انتقال دادند. همچنین ماموران خانه را نیز مورد بازرسی و تفتیش قرار داده و کتابهای مقدس این افراد را نیز ضبط کردند. این گزارش افزوده است که ۹ تن از این بازداشت شدگان پس از بازجویی و گرفتن عکس و مشخصات کامل آنان و انگشت نگاری و همچنین اخذ تعهد مبنی بر عدم شرکت در هرگونه اجتماعات مسیحی، فردای آن روز آزاد شدند. سه تن از این افراد بنامهای آقایان، مهدی چقاکبودی، مجتبی باباکرمی و خانم شیرین قنبری، کماکان در بازداشت بسر میبرند.
[۱] https://hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/11458-1.html
[۲] http://www.edu-right.net/news/36-news/880-sari-uni
[۳] http://www.rahana.org/archives/48312
[۴] http://hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/11473-1.html
[۵] http://www.rahana.org/archives/48346
[۶] http://www.rahana.org/archives/48356
[۷] http://www.rahana.org/archives/48261
[۸] http://www.rahana.org/archives/48331