تبعیض در تبعیض
گزارش نقض حقوق اقلیت های مذهبی در هفته ای که گذشت
۲ تیر ماه تا ۱۶ تیر ماه ۱۳۹۱
نگارش: فرزان فرامرزی
گزارش این هفته در واقع گزارشی است از وقایع دو هفته ی گذشته. در دو هفته ای که گذشت، اخبار مبنی بر نقض حقوق اقلیت های مذهبی در ایران، کاهش داشت که البته امیدواریم این کاهش پایدار بماند.
در هفته هایی که گذشت، اشکان فروهی دانشجوی مهندسی کامپیوتر دانشگاه تهران بعلت اعتقاد به دیانت بهائی اخراج شد. اخراج اشکان فروهی با نامه ای از غلامعلی طهوری، مدیر کل امور آموزشی به رضا غلامعلی زاده، معاون شورای انضباطی دانشجویان دانشگاه تهران مبنی بر لغو پذیرش این دانشجو صورت گرفته است. با پیگیری های به عمل آمده از سوی این دانشجو مشخص شده است که حکم اخراج از مراجع بالاتر در وزارت علوم، سازمان سنجش و به اصرار وزارت اطلاعات صادر شده است. و در کمیته انضباطی وزارت علوم به ایشان صراحتا بیان شده که صدور حکم و علت اخراج از جانب ایشان نبوده و مراجع بالاتر در این قضیه دخیل هستند.۲
اخراج دانشجویان بهائی از دانشگاههای ایران در حالی صورت می گیرد که اکثر این دانشجویان با رتبه های ممتاز موفق به ورود به دانشگاهای کشور شده اند و بنوعی از استعدادهای ایران می باشند و در واقع جمهوری اسلامی با اخراج این افراد با استعداد نه تنها آنها را محروم از تحصیل می کند، بلکه کشور را نیز از خدمات آنان محروم می نماید؛ محرومیتی دو سویه.
میثاق افشار یکی دیگر از دانشجویان بهائی بود که در هفته های گذشته از دانشگاه اخراج شد. اخراج این دانشجوی بهائی، آن هم پس از ۸ ترم تحصیل در دانشگاه، با نامه ای به امضای سید جلال طباطبایی، معاون اجرایی سازمان سنجش به معاون شورای انضباطی دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی مبنی بر لغو پذیرش این دانشجو صورت گرفته است که در اردیبهشت ماه ۹۱ این دانشجو بطور رسمی از دانشگاه اخراج و از سایت سامانه دانشگاه خارج شد۲.
در نامه ی سازمان سنجش علت اخراج این دانشجو “رد شدن صلاحیت عمومی” این دانشجو عنوان شده است. البته مشخص نیست که صلاحیت عمومی دقیقا به چه معنا می باشد اما قدر مسلم این نیز مانند اتهامات تکراری “اخلال در نظم عمومی” و یا “جاسوسی” که تقریبا جمهوری اسلامی از آن در مقابل تمامی دشمنانش بهره می گیرد، دلیلی است که تنها ساخته و پرداخته و البته مورد قبول مسئولین آموزشی در جمهوری اسلامی است و البته باز هم مشخص نیست که چطور دانشگاه بعد از ۸ ترم متوجه می شود که ایشان صلاحت عمومی ندارند؟ آیا “صلاحیت عمومی” همان “دین عمومی” یا “دین رسمی” کشور نیست که میثاق افشار فاقدش می باشد؟
اما در حالی که حکومت ایران در این چند هفته ی اخیر فعالیت هایی را در برخورد با افاغنه ی ساکن ایران داشته و شاهد هستیم که این برخوردها گاهی منجر به فوت این افراد نیز شده است، یک فعال کودک، به جرم آموزش به کودکان افغانی به پنج سال زندان محکوم شد.
ثمین احسانی، شهروند بهائی و فعال حقوق کودک، به اتهام “تبلیغ علیه نظام، اقدام علیه امنیت ملی و عضویت موثر در جامعه بهائی” از سوی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب اسلامی به ریاست قاضی مقیسه به پنج سال زندان محکوم شد. ایشان با دایر کردن کلاسهای آموزشی به چندین کودک افغانی که از حق تحصیل در ایران محرومند در طی سالهای اخیر کمکهای آموزشی کرده و آنها را در بسیاری از امور یاری کرده است. اما این مسأله از جمله اتهامات مطرح شده علیه او در دادگاه بوده و مبنای صدور این حکم قرار گرفته است۳.
دو ماه از بازداشت محمد حسین نخعی شهروند ۸۵ ساله بهائی در روستای خوف بیرجند میگذرد، اما تا کنون هیچ وکیلی حاضر به پذیرش پرونده وکالت وی نشده است۴. این وکلا ادعا دارند که قبول پرونده بهائیان، تهدیدی برای شغلشان محسوب میشود که البته ادعای بی ربطی هم نیست. با نگاه به وکلایی مانند نسرین ستوده و یا عبدالفتاح سلطانی، متوجه می شویم که ترس این وکلا از پذیرش پرونده شهروندان بهائی بی راه نیست.
فرهاد صدقی از اساتید دانشگاه آنلاین بهائیان که به ۴ سال حبس تعزیری محکوم شده است، پس از سه روز مرخصی درمانی سه شنبه ۱۳ تیر ماه به زندان رجایی شهر کرج بازگشت. فرهاد صدقی از صبح شنبه ۱۰ تیر ماه به مرخصی استعلاجی اعزام شده بود، و سه شنبه بعد از ظهر ۱۳ تیرماه به زندان رجایی شهر کرج بازگشت۵.
فاران خوان یغما، شهروند بهائی ساکن ساری که در تاریخ شنبه ۲۰ خردادماه، در پی مراجعه ماموران اطلاعات در منزل پدری اش دستگیر شده بود، سه شنبه ۱۳ تیر ساعت ۱۲ ظهر پس از ۲۵ روز بازداشت به قید وثیقه یک میلیارد ریالی آزاد شد۶.
لازم به ذکر است که فاران خوان یغما در سال ۱۳۸۵ در رشته ریاضیات محض دانشگاه بابلسر قبول شد اما بعد از شش ترم تحصیل در این دانشگاه و انتخاب ایشان برای المپیاد ریاضی دانشجویی از دانشگاه صراحتا به دلیل اعتقاد به دیانت بهائی اخراج شدند.
منابع:
۱- http://www.edu-right.net/news/36-news/980-ashkanforouhi
۲- http://www.edu-right.net/news/36-news/987-misagh-afshar-ekhraj
۳- http://www.edu-right.net/news/36-news/985-saminehsani-5yearssentence
۴- http://hra-news.org/1389-01-27-05-27-21/12850-1.html
۵- http://www.hra-news.org/1389-01-27-05-27-21/12847-1.html
۶- http://freedomofpen.blogspot.com/2012/07/blog-post.html