به دنبال چه هستند؟

به دنبال چه هستند؟

گزارش نقض حقوق اقلیت های مذهبی در هفته ای که گذشت

۲۳ تیر ماه تا ۳۰ تیر ماه ۱۳۹۱

نگارش: فرزان فرامرزی

4bahaei-tehran

گزارش این هفته به بررسی موج جدید دستگیری های بهائیان ایران که از دو هفته ی قبل شروع و در هفته ی گذشته با شدت ادامه داشت اختصاص دارد. بازداشت شهروندان بهائی در تهران، شیراز و مشهد در هفته های اخیر سوژه ی اول در حیطه ی حقوق اقلیت های مذهبی در ایران بوده است.

در هفته های اخیر مجموعا ۱۷ شهروند بهائی در سه شهر تهران، شیراز و مشهد دستگیر شده اند که از میان ۱۲ نفر در تهران، دو نفر در شیراز و سه نفر در مشهد بازداشت شده اند. اسامی بازداشت شدگان بدین شرح است:

تهران: الهام فراهانی، عادل نعیمی، نسیم اشرفی، سارنگ اتحادی، شمیس مهاجر، شهاب دهقانی، ژینوس رحیمی، امیر مقامی فر، امیر مزیدی، میعاد افشار،عزیز الله صمندری و فاران حسامی.

شیراز: رحمان وفایی، حمید اسلامی.

مشهد: خشایار تفضلی، شایان تفضلی، سینا اقدسی زاده.

از میان بازداشت شدگان تهران میعاد افشار به بندرعباس منتقل شده بود که پس از ۱۰ روز با قید وثیقه ۶۰ میلیون تومانی، از ستاد خبری وزارت اطلاعات شهر بندرعباس آزاد شد۱. فاران حسامی نیز آخرین شخصی بود که بازداشت شد. بازداشت وی “در پی مراجعه به اجرای احکام زندان اوین برای تأیید وکالتنامه کامران رحیمیان، همسر خود که در زندان رجایی شهر در حال گذراندن محکومیت ۴ ساله خود است۲” صورت گرفت.

کیفیت بازداشت ها و نحوه ی برخورد مامورین در هنگام بازداشت بعضا با هتاکی و توهین به مقدسات بهائیان همراه بوده. بنابر گزارش های منتشر شده مامورین “در بعضی موارد با شکستن قفل وارد شده اند و بدون در اختیارداشتن حکم قضایی به حریم خصوصی افراد وارد شده و ضمن تفتیش همراه با گستاخی و هتاکی، وسایل شخصی از قبیل تلفن همراه، لپ تاب، کامپیوتر، دوربین عکاسی، قباله های ازدواج، اسناد ملکی و مالی، مدارک شناسایی، چکهای بانکی و آلبوم های خانوادگی را ضبط کردند۳.

جامعه بین المللی بهائیان می گوید که در حال حاضر بیش از ۱۰۰ نفر بهائی در ایران به خاطر عقایدشان در زندان به سر می‌برند۴. این در حالی است که دولت ایران و منابع رسمی دلیلی برای دستگیری های گسترده هفته های اخیر ارائه نکرده اند. پیش از این نیز و در پایان سال ۹۰ و ابتدای سال ۹۱ شاهد بازداشت گسترده بهائیان در شیراز بودیم و اکنون شاهد بازداشت هایی در شهرهای مختلف ایران هستیم.

پروژه ای که دولت جمهوری اسلامی در چند سال اخیر آن را اجرا کرده است به این صورت است که ابتدا عده ای را دستگیر می کنند. مدتی از آنها بازجویی می کنند و سپس با درخواست مبالغ نجومی برای وثیقه آن ها را آزاد کرده و گروهی دیگر را بازداشت می کنند و این دور باطل همچنان ادامه دارد.

سوال اینجاست که جمهوری اسلامی واقعا بدنبال چیست؟ یافتن اسناد جاسوسی از منازل بهائیان؟ گرفتن اعتراف از بهائیان مبنی بر حضورشان در جلسات بهائی؟! محمدجواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر ایران، پیشتر در مصاحبه ای گفته بود “در ایران هیچ شهروندی به خاطر بهایی بودن دستگیر نشده و به زندان نمی‌افتد۵.” ایشان که مدعی هستند بهائیانی که در زندان هستند، مجرم می باشند، مشخص نکردند که بر طبق کدام یک از قوانین حقوق بشری، شرکت در جلسات مذهبی یک آئین برای پیروان همان آئین جرم محسوب می شود؟ یا تشکیل و اداره ی کلاس برای کودکان بهائی توسط بهائیان بر مبنای کدام قانون جرم است؟

بنظر می آید افرادی که اخیرا دستگیر شده اند، کاملا اتفاقی و سلیقه ای برای دستگیری گزینش شده اند! یک نمای دور از جمهوری اسلامی، کشوری است که تحریم های بین المللی کمر آن را شکسته، دولت ایران در سیاست خارجی مشکلات بسیاری دارد و رسوایی های اخلاقی دیپلمات های آن وجهه مخدوش ایران را مخدوش تر هم کرده است. گرانی چنان بیداد می کند که تهیه مرغ برای بسیاری غیر ممکن شده است. عمق فاجعه را زمانی می توانیم درک کنیم که فرمانده ناجا۶ می گوید “تلویزیون مرغ خوردن نشان ندهد!” در چنین حالتی حکومت بجای برطرف کردن انواع و اقسام مشکلات موجود، در صدد آزار و اذیت عده ای از شهروندانش است.

در واقع بهائیان و دیگر اقلیت های مذهبی در ایران در معرض دو نوع فشار هستند. یک فشار عمومی است که به تمام ایرانیان تحمیل می شود و دوم در بحبوهه ی این فشار، که بارزترینش همین فشار اقتصادی است، یورش های شبانه و بازداشت های بدون حکم و همراه با توهین و زندان های طویل المدت است.

اگر جمهوری اسلامی زمانی برای یافتن حداقل مدرکی مبنی بر جاسوسی یا ارتباط با بیگانگان به منزل بهائیان یورش می آورد، بعد از سی و یک سال و پیدا نکردن حتی یک ورق کاغذ در اثبات این ادعا، اکنون آنان می خواهند با اعمال فشار بر بهائیان ایران آنان را وادار به ترک ایران کنند و این گونه بازداشت های موسمی دلیلی جز این ندارد. البته سیاست فشار برای ترک ایران، سیاستی است که تازگی ندارد و از ابتدای روی کار آمدن رژیم دنبال می شده است. گویا این بهائیان هستند که دلیل مشکلات فعلی ایران می باشند!

رژیم اسلامی جدای از فشار بر بهائیان بر مسلمانانی که با بهائیان مراوده هم دارند فشار وارد می کند. بنابر اخبار منتشر شده، ستاد خبری اداره اطلاعات در استان خوزستان اقدام به احضار و تهدید خانواده هایی که با شهروندان بهائی مراوده دارند می نماید۷. نکته ی جالب توجه این جاست که “این ماموران خانواده های احضار شده را تهدید کردند که در صورت ادامه ارتباطات از فعالیت های اقتصادی ایشان جلوگیری کرده و برای فرزندانشان نیز مشکلاتی ایجاد خواهند کرد.” این دقیقا همان سیاستی که در سمنان و ساری و شهرهای دیگر دنبال می شود. سیاستی که هدف آن فشار اقتصادی بر جامعه بهائی برای نابود کردن آن است. تهدید به انجام این کار علیه مسلمانان در خوزستان نشان از یک برنامه ی هماهنگ علیه بهائیان در ایران دارد.

جدای از بازداشت های هفته ی گذشته دو شهروند بهائی از مرتبطین با دانشگاه آنلاین بهائیان حکم گرفتند. فواد مقدم و امان‌الله مستقیم از سوی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی مقیسه هر کدام به پنج سال حبس تعزیری محکوم شدند. یکی از اتهامات این دو شهروند بهائی “عضویت در جامعه بهائی” بوده است! اتهامی که بیشتر به یک جوک شبیه است تا اتهامی که بتوان بر مبنای آن حکم داد. هرچند احکام صادر شده در سالهای اخیر نه تنها برای بهائیان همچنین برای فعالین سیاسی، بخوبی نشان می دهد که دستگاه قضا در ایران استقلال ندارد و احکام از قبل نوشته شده و قاضی تنها قاری حکم است.

foad-aman

سرانجام عفیف نعیمی یکی از هفت مدیر سابق جامعه بهائی ایران، به بیمارستان منتقل شد. ایشان که در زندان رجایی شهر کرج، بند امنیتی، زندانی هستند، به ناراحتی شدید غدد لنفاوی و تورم حاد در ناحیه‌ی گلو مبتلاست. این عضو سابق هیات اداری جامعه بهائیان ایران، پس از گذشت حدود سه ماه از اخذ مدارک لازم از سوی دادستانی و بهداری زندان، سر انجام به بیمارستان منتقل شد۸. علت تشدید بیماری ایشان عدم رسیدگی پزشکی عنوان شده است.

آخرین خبر مربوط می شود به سارا محبوبی دانشجوی محروم از تحصیل بهائی. سارا محبوبی، صبح روز  چهارشنبه، ۲۸ تیرماه خود را برای اجرای حکم ۱۰ ماه حبس تعزیری به زندان ساری معرفی کرد۹. “این دانشجوی محروم از تحصیل، توسط دادگاهی در ساری به ۱۰ ماه حبس تعزیری محکوم شده بود که این حکم توسط دادگاه تجدید نظر تایید شد. سارا محبوبی پیش از این دو بار بازداشت شده بود.

منابع:

۱- http://www.edu-right.net/news/36-news/1029-1391-04-28-11-13-47

۲- http://www.bbc.co.uk/persian/iran/2012/07/120716_l21_bihe_jail_iran.shtml

۳- https://hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/13000-1.html

۴- http://www.bbc.co.uk/persian/iran/2012/07/120716_l21_bihe_jail_iran.shtml

۵- http://tinyurl.com/cvf7kln

۶- http://www.aftabnews.ir/vdccs1qse2bqe48.ala2.html

۷- https://hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/12996-1.html

۸- http://hra-news.org/1389-01-27-05-27-21/12981-1.html

۹- http://www.edu-right.net/news/36-news/1030-1391-04-28-21-26-05

Comments are closed.