فشار بر اقلیت های مذهبی: کودکان در معرض خطر

فشار بر اقلیت های مذهبی: کودکان در معرض خطر

گزارش نقض حقوق اقلیت های مذهبی در هفته ای که گذشت

۳۰ تیر ماه تا ۶ مرداد ماه ۱۳۹۱

نگارش: فرزان فرامرزی

در هفته ای که گذشت، بحث گرانی اقلام و مایحتاج اساسی مردم و واکنش های مخالفان و موافقان این موضوع عمده اخبار موجود در رسانه های ایران بود. رسانه هایی که همه نوع خبری در آن یافت می شود، مگر اخبار مربوط به اقلیت های مذهبی و یا اگر هم خبری در این زمینه منتشر می شود، ایراد تهمت و جعل واقعیات است.

هفته ی گذشته، بعد از دستگیری های گسترده بهائیان، مجددا شاهد دستگیری و صدور حکم برای عده ای دیگر بودیم تا روند سرکوب ۳۱ ساله ی این جامعه حتی در بدترین شرایط اقتصادی و سیاسی نیز ادامه داشته باشد. ابتدا روز یکشنبه، یکم مرداد ماه، عرفان احسانی شهروند بهائی ساکن سمنان در دادگاه بدوی به یک سال حبس تعزیری محکوم شد۱.

erfan.ehsani

اتهامات این شهروند بهائی تبلیغ علیه نظام و تبلیغ بهائیت عنوان شده است. ایشان هفتم خرداد ماه در دادگاه انقلاب محاکمه و طبق حکم دادگاه بدوی، به یک سال حبس تعزیری محکوم شدند. قابل ذکر است که “ترانه ترابی همسر علی احسانی نیز چندی قبل طبق رای دادگاه تجدید نظر استان سمنان به ۲۰ ماه حبس تعزیری محکوم شد این زوج بهائی دارای یک کودک یک ماهه هستند.”

در گزارشات قبل از اعمال فشار بر خانواده ی زندانیان عقیدتی و سیاسی با عدم اجازه ی مرخصی و یا عدم درمان صحبت کردیم. اما اکنون جمهوری اسلامی دایره ی این فشار را به کودکان خردسال و بعضا شیرخواره افزایش داده است. اعمال فشار و یا بازداشت مادرانی که کودکان شیرخوار دارند موردی است که در هفته ی گذشته در دو نوبت دیده شده است.

بغییر از کودک ترانه ترابی و علی احسانی، یک مادر بهائی دیگر به نام زهره نیک آیین که “پیش‌تر در دادگاه به ۲۳ ماه حبس محکوم شده بود” با وجود فرزند شیر خوار پنج ماهه بنام رسام به زندان فراخوانده شد۲. این شهروند بهائی نیز اهل سمنان می باشد و گویا اداره اطلاعات سمنان شیوه ای جدید برای اذیت و آزار شهروندان بهائی این شهر در پیش گرفته است.

اما روز دوشنبه دوم مرداد ماه، ناهید زهرایی شهروند بهائی ساکن تهران بازداشت شد۳. ایشان همسر امیر مزیدی می باشند که به “همراه هشت شهروند بهائی دیگر ساکن تهران طی روزهای سه شنبه و چهارشنبه ۲۰ و ۲۱ تیر ماه بازداشت شده‌اند.” اتهام ایشان همکاری با همسرشان عنوان شده است! هنوز مشخص نیست، همسر ایشان دقیقا چه فعل مجرمانه ای انجام می داده که حال ایشان بعلت همکاری در انجام آن دستگیر شده است.

nahid.zahraee

خبر خوب برای جامعه بهائی این که، سه شهروند بهائی ساکن کرمان که حدودا هفت ماه پیش بازداشت شده بودند، به قید وثیقه آزاد شدند. بختیار راسخی، فرحناز نعیمی، همسر بختیار راسخی، و فرین راسخی، دختر خانواده، هر یک با قرار وثیقه‌ی هفتاد میلیون تومانی آزاد شدند۴. اتهامات این افراد “فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی به نفع سازمان ها و گروه‌های مخالف نظام، جاسوسی به نفع اجانب (اسرائیل)، ترویج افکار ضاله بهائی،  معاونت در ارتداد جمعی از مسلمانان و توهین به مقدسات اسلامی عنوان شده است.

اما نگرانی برای وضعیت کودکان زندانیان عقیدتی تنها به بهائیان اختصاص ندارد. بر اساس گزارش های منتشر شده، یک کودک خردسال و یک نوجوان که پدر مادرشان به اتهام اعتقاد به مسیحیت در زندان بسر میبرند، در شرایط نگران کننده ای می باشند۵.

“بنا به گزارش محبت نیوز، هلما و نیما فرزندان یک زوج نوکیش مسیحی، فریبا ناظمیان و همایون شکوهی، هستند که والدین آن‌ها از ماه‌ها پیش به جرم اعتقاد و ایمان به مسیحیت بازداشت و همچنان نیز در زندان بسر می‌برند. این دو برادر و خواهر بدون سرپرست و به دور از کانون خانواده روزگار سختی را در تنهایی می‌گذرانند. نیما بهمراه دو تن دیگر از نوکیشان مسیحی ساکن شیراز پس از ۳۶ روز باداشت و بلاتکلیفی با سپردن وثیقه (سند) ۱۰۰ میلیون تومانی بطور موقت از زندان آزاد شد و تنها به جرم اینکه مدتی را در زندان بوده، دیگر اجازه ادامه تحصیل در دبیرستان را نداشت و اکنون وضعیت تحصیلی‌اش در سال آینده که می‌تواند در سرنوشت آینده وی نقش مهمی داشته باشد در وضعیت نامعلومی قرار گرفته است.

ایجاد شرایط اینچنینی برای کودکان و بستگان زندانیان عقیدتی فشاری است مضاعف و البته مغاییر با تمام موازین حقوق بشری که متاسفانه در ایران به کرات شاهد آن بوده و هستیم. شرایطی که باعث فروپاشی خانواده و ضربه ی روحی به کودکانی می شود که آینده سازان این مملکت هستند.

در هفته ای که گذشت عده ای از دراویش گنابادی در شیراز به دادگاه انقلاب احضار شدند. به گزارش مجذوبان نور، “هفده تن از دراویش گنابادی کوار به اتهام اقدام علیه امنیت ملی، اخلال در نظم عمومی، ضرب و جرح و حمل اسلحه غیر مجاز به شعبه کیفری دادگاه انقلاب شیراز احضار شدند۶.” لازم به ذکر است که احضار این عده بصورت تلفنی انجام شده است که مبنای قانونی ندارد.

خبر آخر اگرچه شاید در دسته اقلیت های مذهبی نگنجد اما بعنوان نقض حقوق عده ای که اعتقادشان با اعتقاد حاکم متفاوت است و از این لحاظ حکومت با آنان بدرفتاری می کند قابل بررسی است. ماجرا از این قرار است که در جریان سرکوب اعتراضات زندانیان سنی مذهب، زندان مرکزی زاهدان دست کم ۸۰ تن از زندانیان به مکان نامعلومی منتقل شده و عده‌ای از ایشان نیز پس از ضرب و شتم به انفرادی زندان منتقل شدند۷.

موضوع بدرفتاری حکومت شیعه با اهل سنت موضوعی است که سال هاست بر سر آن بحث است. اگر چه سنی ها مسلمان هستند، مانند دراویش اما از حقوقی کمتر از شیعیان در ایران برخوردارند هرچند وضعیت آنان از بهائیان یا نوکشیان مسیحی بهتر است اما بهرحال وضعیت اقلیت های مذهبی و دگراندیشان دینی در ایران تا استانداردهای بین المللی فاصله ی بسیاری دارد.

منابع:

۱- http://hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/13047-1.html

۲- http://www.hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/13072-1.html

۳- http://www.hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/13077-1.html

۴- http://www.edu-right.net/from-anywhere/human-rights/1037-rasekhi

۵- http://www.hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/13102-1.html

۶- http://tinyurl.com/cdb9rva

۷- http://www.hra-news.org/1389-01-27-05-27-21/13113-1.html

Comments are closed.