دهم مرداد: بازداشت ها به اصفهان، اراک و یزد رسید
گزارش نقض حقوق اقلیت های مذهبی در هفته ای که گذشت
۶ مرداد ماه تا ۱۳ مرداد ماه ۱۳۹۱
نگارش: فرزان فرامرزی
نوشتن از بازداشت و البته بازداشت های موسمی بهائیان در ایران به یک روال تبدیل شده است. در هر گزارش، مقاله و یادداشتی که در مورد حقوق اقلیت های مذهبی در ایران باشد، قطعنا یک بند آن اختصاص دارد به بازداشت های گسترده و سیستماتیک بهائیان در ایران که بنابر سلیقه ی ماموران اطلاعات شهر آن تغییر می کند.
اگر در یک ماه گذشته بهائیان شیراز مورد بازداشت های گسترده قرار گرفتند، این بار قرعه بنام بهائیان اصفهان، یزد و اراک افتاده است. ابتدا دوشنبه ۹ مرداد ماه منزل سه شهروند بهائی در قائم شهر تفتیش شد.
“ماموران اداره اطلاعات قائم شهر با دردست داشتن حکم مبنی بربازرسی منازل دو شهروند بهائی ساکن شهر مزبور به نامهای حسین فناییان و شهناز رنجبر به محلهای مزبور رفته و پس از تفتیش کامل و ضبط کامپیوتر، سی دیها، کتب و عکسهای مذهبی محلهای مزبور را ترک کردند۱.” لازم به ذکر است که دو فرد مذکر که احکام بازرسی بنام آنها صادر شده بود در منزل نبودند.
“ازسوی دیگر در همین روز ماموران اداره اطلاعات قائم شهر با در اختیارداشتن حکم به محل کسب یک شهروند بهائی دیگر به نام ذکرالله بابایی مراجعه کرده و پس از تفتیش مغازه به فرد مذکور اعلام میدارند (به دلیل بهائی بودن) دیگر اجازه فروش رب یا مایعاتی نظیر آب غوره را ندارد که درصورت عدم تمکین از این دستور محل کسب نامبرده پلمپ خواهد شد.” پس از تفتیش مغازه و تهدید این شهروند بهائی مبنی بر پلمپ محل کسب ماموران به منزل نام برده می روند و پس از تفتیش عکس ها و کتب مذهبی را با خود می برند.
یک روز بعد در تاریخ ۱۰ مرداد ماه، “ماموران اداره اطلاعات یزد با مراجعه به منازل چند شهروند بهائی ساکن این شهر پس از تفتیش محل و ضبط کتب مذهبی پنج نفر از شهروندان بهائی را بازداشت نمودند و به نقطه نامعلومی منتقل۲” می کنند. اسامی بازداشت شدگان عبارتست از: “ایمان رشیدی – فرحناز میثاقیان (رستمی) – فریبا اشتری (باقری) – فریبرز باقی و ناطق نعیمی.”
در همین روز در اصفهان هم شاهد بازداشت عده از بهائیان بودیم. اسامی این افراد عبارتست از “ساسان حقیری، شهرام اشراقی، آذر پورخرسند، عنایت الله نقی پور و صبا گلشن در شهر اصفهان، طاهره رضایی در شاهین شهر، خسرو دهقانی، نغمه فارابی در ویلاشهر اصفهان۳” ماموران “ضمن تفتیش کامل منازل نامبردگان کلیه کتاب ها، کامپیوتر و سی دی ها و سایرلوازم شخصی انها ازجمله اتومبیل یکی ازافراد را نیز به همراه خود برده اند۴.” ویدا پروینی نیز یکی دیگر از شهروندان بهائی ساکن ویلاشهر بود که منزلش توسط ماموران تفتیش و کامپیوتر و کتب مذهبی اش ضبط شد؛ پس از آن ماموران وی را بصورت تلفنی احضار کردند که نام برده به دلیل عدم دریافت احضاریه رسمی تاکنون خود را معرفی نکرده است.
بازداشت های دهم مرداد تنها این چند نفر نبودند. در همین روز “ماموران امنیتی منزل شهرام فلاح، شهروند بهائی ساکن کرمان را بازرسی و کامپیوتر و تلفن همراه، کتب و عکسهای مذهبی را ضبط کردند و قبل از ترک محل به همسر نامبرده اظهار داشتند که شهرام فلاح در یزد بازداشت شده است۵.”
نوید حقیقی، شهروند بهائی ساکن اراک نیز در همین روز بازداشت و به بازداشتگاه شهرستان اراک منتقل شد. ماموران منزل وی را تفتیش و کتب و عکس های مذهبی را ضبط نمودند۶.
در سمنان نیز دو زندانی بهائی ممنوع الملاقات و دو شهروند بهائی دیگر به حبس و جریمه محکوم شدند.
“نادر کسایی شهروند بهائی ساکن سمنان به حکم دادگاه بدوی به اتهام تبلیغ علیه نظام و تبلیغ بهائیت به یک سال حبس تعزیری محکوم شد. از طرف دیگر یک شهروند بهائی دیگر ساکن مهدیشهر (سنگسر) از توابع سمنان به نام ندا مجیدی (قربانی) در دادگاه بدوی به پرداخت ۴۰ میلیون ریال جریمه نقدی محکوم شد۷.“
ژینوس نورانی و روفیا بیدقی دو زندانی بهائی که در حال گذراندن دوران محکومیت خود در زندان مرکزی سمنان می باشند، پس از بازگشت از مرخصی “تحت این عنوان که گزارشاتی در زمان مرخصی ایشان در مورد وضعیت زندان منتشر شده است؛ ممنوع الملاقات شدند۸.”
نکته ی جالب توجه اینجاست که در زمانی انتشار گزارشی در مورد وضعیت زندان سمنان از سوی یکی از سایت های فعال در زمینه ی اخبار حقوق بشر، این دو شهروند بهائی در زندان بوده اند و نمی توانستند در تهیه این گزارش نقشی داشته باشند اما “مسئولین زندان تحت اتهام نشر اکاذیب با هدف اخلال در نظم و امنیت اجتماعی این ۲ نفر را با نظر و رای کمسیون انضباطی این زندان تا تاریخ ۲۲ مرداد ممنوع الملاقات و تا تاریخ ۱ مهر ممنوع المرخصی کرده اند.” البته رفتاری که مسئولین زندان در مورد اقلیت های مذهبی دیده ایم که بسیار سخت مرخصی می دهند و برای تامین امکانات پزشکی تعلل می کنند، قابل درک است که دلایل مسئولین برای ممنوع الملاقات کردن، تنها بهانه ای باشد برای این کار تا بتوانند با استناد به آن عمل خود را قانونی جلوه دهند.
رامین زیبایی یکی از اساتید دانشگاه آنلاین بهائیان که به ۴۸ ماه حبس تعزیری محکوم شده است در تاریخ هفتم مرداد ماه برای مدت سه روز به مرخصی آمد. همینطور نسیم اشرفی و ژینوس رحیمی، شهروندان بهائی ساکن تهران، با تبدیل قرار بازداشت به وثیقه ی صد میلیون تومانی دادسرای شهید مقدسی مستقر در زندان اوین، روز ۱۱ مرداد از زندان اوین آزاد شدند.
قرار بازداشت موقت کسری نوری از دراویش گنابادی که چهارمین ماه است در زندان عادل آباد شیراز در حبس بسر می برد برای بار سوم تمدید شد. ” این زندانی عقیدتی بیش از ۴ ماه را در حالی در زندان به سر می برد که تا کنون در دادگاه هیچ حکمی برای وی صادر نشده و تنها تا کنون سه بار قرار بازداشت وی تمدید شده است و این در حالی است که طبق قانون: اگر تا ۲ ماه به علت صدور قرار تأمین، متهم در بازداشت به سر برد و پرونده اتهامی او منتهی به تصمیم نهایی در دادسرا نشده باشد، مرجع صادرکننده قرار مکلف به فک یا تخفیف قرار تأمین متهم میباشد؛ مگر آن که جهات قانونی یا علل موجهی برای بقای قرار تأمین صادر شده وجود داشته باشد که در این صورت با ذکر علل و جهات مزبور قرار ابقا میشود۹.“
مصطفی عبدی از دراویش گنابادی برای رسیدگی پرونده اتهامی وی به شعبه ۵ دادگاه انقلاب تهران فراخوانده شد. “به گزارش سایت مجذوبان نور، طبق احضاریه صادر شده برای آقای عبدی، در تاریخ ۲۸ شهریور در جلسهای به ریاست قاضی صلواتی در شعبه ۵ دادگاه انقلاب تهران به پرونده این درویش رسیدگی خواهد شد، همچنین اتهامات مندرج در این احضاریه اقدام علیه امنیت ملی و عضویت در گروه انحرافی عنوان شده است۱۰.” لازم به ذکر است که این درویش گنابادی سال گذشته به همراه اعضا و پرسنل سایت مجذوبان نور بازداشت شد و پس از حدود یک ماه حبس در زندان اوین با قرار کفالت آزاد شد.
منابع:
۱- http://hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/13164-1.html
۲- http://hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/13161-1.html
۳- http://www.edu-right.net/from-anywhere/human-rights/1051-yazdesfehanbahai
۴- http://hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/13155-1.html
۵- http://hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/13170-1.html
۶- همان
۷- http://www.hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/13120-1.html
۸- http://hra-news.org/1389-01-27-05-27-21/13141-1.html
۹- http://www.hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/13124-1.html
۱۰- http://www.hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/13150-1.html