بهائیان بیش از پیروان سایر ادیان در ایران دچار تضییقاتند

محقّق سازمان ملل متّحد:

بهائیان بیش از پیروان سایر ادیان در ایران دچار تضییقاتند

لوئی چاربونیو / رویترز / ۲۲ اکتبر ۲۰۱۲

نیویورک (رویترز) – احمد شهید، گزارشگر ویژۀ سازمان ملل متّحد در امر حقوق بشر در ایران روز دوشنبه اظهار داشت که در جمهوری اسلامی ایران، که سرکوب سایر ادیان در آنجا روز به روز از شدّت و حدّت بیشتری برخوردار می‌شود، اعضاء جامعۀ بهائی بیش از هر اقلّیت دینی دیگری در معرض تضییقات و اذیت و آزارند.

شهیدهشدار داد که تحریم‌های علیه طهران که به علّت برنامۀ هسته‌ای کشور مزبور برقرار شده و دائماً شدیدتر می‌شود، ممکن است افراد عادی ایرانی را از برخورداری از حقوق بشری خود محروم نماید زیرا آنها از لحاظ دسترسی به دارو و سایر ضروریات اساسی و نیازهای ابتدایی خویش دچار مشکلاتی هر چه بیشتر می‌شوند.

او خطاب به سمیناری در مؤسّسۀ بین‌المللی صلح در نیویورک اظهار داشت، “به طور کلّی، می‌خواهم بگویم که بهائیان اقلّیتی مذهبی هستند که در ایران بیش از سایرین در مضیقه و در معرض اذیت و آزارند.”

امر بهائی در ایران به رسمیت شناخته نشده است و بنا به گفتۀ شهید محتملاً دلیل اصلی اذیت و آزار پیروان این دیانت همین موضوع است.

بنا به گفتۀ شهید، “تعداد بهائیانی که در زندان هستند، طبق اطّلاعاتی که من دارم، افزایش یافته و از صد نفر تجاوز کرده است. آنها در معرض انواع تبعیضات هستند؛ نمی‌توانند امور دینی خود را انجام دهند، از دسترسی به خدمات اساسی و ابتدایی محرومند و غالباً با اتّهاماتی روبرو می‌شوند که ارتباطی با ایمان و دیانت آنها ندارد بلکه اتّهامات مربوط به امنیت ملّی است.”

بهائیان شارع دیانت قرن نوزدهمی خود را جدیدترین پیامبر در سلسله ظهوراتی می‌دانند که شامل حضرت ابراهیم، حضرت موسی، حضرت بودا، حضرت مسیح و حضرت محمّد می‌شود. مقامات مذهبی شیعۀ ایران دیانت مزبور را مرتد و بدعت‌گذار دانسته محکوم می‌کنند.

شهید گزارش سالانۀ خود دربارۀ حقوق بشر در ایران را در هفتۀ جاری به کمیتۀ حقوق بشر مجمع عمومی سازمان ملل متّحد تقدیم خواهد کرد. گزارش او به تفصیل نشان می‌دهد که چگونه فعّالان حقوق بشر با مضروب شدن با باتوم، اعدام مصنوعی، تجاوز جنسی و تهدید به تجاوز جنسی و قتل اعضاء خانواده روبرو می‌شوند.

ادامۀ اذیت و آزارها

او به حاضرین که شامل دیپلمات‌ها، مقامات سازمان ملل متّحد، مدافعان حقوق بشر و روزنامه‌نگاران بودند اظهار داشت که سایر اقلّیت‌های دینی نیز در ایران با اذیت و آزار مواجه هستند؛ حکومت ایران این ادّعا را انکار می‌کند.

او گفت که حتّی اقلّیت‌های مذهبی که رسماً تحمّل می‌شوند، مانند مسلمانان سنّی‌مذهبی، دراویش و مسیحیان، نیز با تبعیضات و تضییقات روبرو هستند.

شهید، که قبلاً وزیر امور خارجۀ مالدیو بوده، اظهار داشت، “تصویر کلّی از حرکت‌های ایذایی استمرار دارد و همین رفتار در خصوص سایر اقلّیت‌های مذهبی که در قانون اساسی به رسمیت شناخته شده‌اند اِعمال می‌شود.”

ماه گذشته شهید گفت که بیش از سیصد تن از مسیحیان از اواسط سال ۲۰۱۰ تا کنون دستگیر شده‌اند. او در سخنرانی روز دوشنبه در نیویورک نسبت وضعیت آنها نیز ابراز نگرانی کرد.

شهید گفت، “در حال حاضر نوایمانان واقعاً هدف قرار گرفته‌اند؛ کسانی که، فرضاً، از اسلام به آئین مسیحی گرویده‌اند هدف اذیت و آزار قرار می‌گیرند و کسانی که دیگران را دعوت به ترک عقیده و گرویدن به آئین دیگر کنند یا کسی را مسیحی کنند نیز در معرض آزار و اذیت واقع می‌شوند.”

نگرانی‌هایی که بان کیمون، دبیرکلّ سازمان ملل متّحد مطرح کرد، در سخنرانی شهید نیز بازتاب داشت. بان کیمون در گزارشی که هفته گذشته انتشار یافت، اظهار داشت که تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران تأثیراتی “چشمگیر” بر مردم ایران گذاشته و بر اقدامات انسان‌دوستانه نیز آشکارا اثر گذاشته است.

شهید گفت گزارش‌های فزاینده‌ای از “کمبودهایی” دریافت می‌شود “که می‌تواند توانایی مردم برای تحقّق حقوق بشری اساسی خود، مثلاً نیاز به دارو و غیره، را تحت تأثیر قرار دهد و به آن لطمه بزند.”

تا کنون ایران به او اجازه نداده که برای اجرای مأموریت خود به این کشور سفر کند، گو این که شهید گفت تلاش کرده طهران را متقاعد کند به او اجازۀ سفر به این کشور و ارزیابی اثرات تحریم‌ها و نیز وضعیت عمومی حقوق بشر را به او بدهد.

او افزود، “کلام من این است که بدون تحقیقات بیشتر نمی‌توانم به طور موثّق راجع به این موضوع صحبت کنم.”

ایران به دلیل امتناع از توقّف برنامۀ هسته‌ای‌اش، که طهران مدّعی است کاملاً صلح‌آمیز است و واشنگتون و متّحدانش می‌گویند هدف از آن افزایش قابلیت تولید بمب‌های اتمی است، در معرض تحریم‌های سازمان ملل متّحد، ایالات متّحدۀ آمریکا، اتّحادیۀ اروپا و سایر ممالک غربی قرار گرفته است.

Comments are closed.