گزارش هفتگی نقض حقوق اقلیت های مذهبی در ایران
نگارش: فرزان فرامرزی
پنج شهروند مسیحی که اواخر سال گذشته بازداشت شده بودند، قرار است به زودی محاکمه شوند. این مسیحیان یا نوکیشان مسیحی شهروندانی هستند که دین خود را از اسلام به مسیحیت تغییر داده اند و طبق قوانین اسلامی مجرم محسوب می شوند. جمهوری اسلامی همواره برخورد سختی را با کسانی که دین خود را از اسلام تغییر می دهند داشته است این برخوردهای خشن نشان دهنده ی ترس جمهوری اسلامی از فراگیر شدن تغییر مذهب در ایران است.
این پنج نفر از جمله هفت مسیحی نوکیشی هستند که در اکتبر گذشته در حین برگزاری مراسم نیایش در یک کلیسای خانگی در شهر شیراز دستگیر شدند. به گزارش فاکسنیوز و به نقل رادیو فردا، آنها قرار است توسط دادگاه انقلاب استان فارس و به اتهام برهم زدن نظم عمومی، ترویج مسیحیت، تهدید امنیت ملی و مشارکت در فعالیتهای اینترنتی که حکومت را به خطر میاندازد محاکمه شوند.[۱]
هنگامی که صحبت از نوکیشان مسیحی می شود در کنار آن به کلیساهای خانگی هم اشاره می شود. البته جای تعجب هم ندارد که این نوکیشان بخاطر آزار و اذیت رژیم اسلامی قادر نباشند در کلیسا های رسمی مراسم عبادی خود را انجام دهند و لذا از خانه بعنوان کلیسا استفاده می کنند. از دیگر دلایل بوجود آمدن کلیساهای خانگی شاید بتوان به نبود کلیسا در تمام شهرهای ایران و همچنین اعمال فشار دستگاههای امنیتی بر کلیساهای رسمی اشاره کرد.
اما برخورد رژیم با کلیساهای خانگی شدید تر است. در آخرین مورد شاهد برخود نیروهای امنیتی با کلیساهای خانگی در مشهد بودیم. بنا به گزارش روزنامه خراسان، در گردهمایی روز دوشنبه ۲۱ اسفند ماه “جلسه پیشکسوتان و مسئولان شوراهای امر به معروف و نهی از منکر هیئتهای مذهبی مشهد”، فرمانده انتظامی خراسان رضوی مدعی شد: “افرادی در مشهد اقدام به ایجاد کلیساهای خانگی کرده بودند که تاکنون با چند مورد برخورد شده و بانیان آن مورد پیگرد قانونی قرار گرفتهاند.” این فرمانده انتظامی ادامه داد: “بسیاری از این مکانها که به ترویج فرقهها و خرافه پرستی میپردازند با برگزاری شب نشینیها و جشنهای شبانه، جوانان را به دام خود میکشانند و با روی خوش آنها را به فرقهها جذب میکنند.”[۲]
بهنام ایرانی یکی از نوکیشان مسیحی است که اکنون در زندان ندامتگاه کرج روزهای سختی را می گذراند. بهنام ایرانی شهروند نوکیش مسیحی که در اندرزگاه ۲ سالن ۷ زندان ندامتگاه کرج بسر میبرد، طی دو هفته اخیر به کمردردهای شدید مبتلا گشته و مسئولین تا کنون اقدام موثری برای درمان وی صورت ندادهاند. شدت کمردرد این زندانی عقیدتی به حدی بوده است که بنا بر گفته ی یکی از بستگان ایشان “وی را با برانکارد به دستشویی میبردند.”[۳] لازم به ذکر است که بهنام ایرانی، غیر از کمردرد از مشکلاتی همچون خونریزی روده و پادرد شدید نیز رنج میبرد. پزشک زندان در خصوص خونریزی روده عمل جراحی را تجویز نموده است.
کسری نوری، از دراویش گنابادی در ۴۸امین روز اعتصاب غذای خود در اثر ضعف و سرگیجه و درد کلیه برای ساعاتی هوشیاری خود را از دست داد و توسط مامورین زندان به بهداری منتقل شد. به گزارش مجذوبان نور، صبح روز دوشنبه ۱۴ اسفند، کسری نوری در اثر ضعف ناشی از ۴۸ روز اعتصاب غذا و درد شدید کلیه برای ساعاتی بی هوش و توسط ماموران زندان به بهداری زندان عادل آباد منتقل شد. صالح مرادی حدود ۱۸ ماه و کسری نوری نزدیک به ۱۴ ماه است که به اتهامهای تبلیغ علیه نظام، اقدام علیه امنیت ملی و عضویت در گروه مجذوبان و همچنین مصاحبه با رسانههای بیگانه و اقدام علیه نظام در زندان عادل آباد شیراز زندانیاند و پرونده آنها در دادگاه انقلاب شیراز پس از گذشت ۱۶ ماه همچنان مراحل رسیدگی را طی میکند.[۴]
در تاریخ سه شنبه ۲۲ اسفند ماه، شش تن از شهروندان بهائی مرتبط با موسسه آموزسی بهائیان به دادسرای تهران احضار شدند. اسامی این عده عبارت است از: “نازنین نیکو سرشت، عباس طائف، آزیتا رفیعزاده، طلوع گلکار، پیمان کوشکباغی، احمد گلزار، حسن ممتاز، نگین قدمیان، نسیم باقری و احمد بهشتی. “[۵] اتهامات این شهروندان بهائی عبارتست از اقدام علیه امنیت ملی، عضویت در تشکیلات ضد امنیتی بهائیت و عضویت در تشکیلات غیرقانونی موسسه علمی آزاد.
دادگاه عدنان رحمت پناه در تاریخ ۱۹/۱۲/۱۳۹۱ تشکیل شد و ایشان آخرین دفاعیات خود را انجام دادند. اتهام ایشان تبلیغ علیه نظام می باشد.[۶]
این دادگاه با پیگیری های خانواده ی این زندانی بهائی و در خواست جواب از مسئولین جهت تعیین وضعیت عدنان و وعده ی بازپرس پرونده برای ارسال پرونده به دادسرا و تشکیل دادگاه قبل از عید انجام پذیرفت.
همچنین خانواده ایشان در مورد تبدیل قرار بازداشت به وثیقه از بازپرس سوال کردند که ایشان فرمودند “این نظر معاون دادستان است اگر ایشان تحقیقات پرونده را کامل ندانند تا کامل شدن پرونده با قرار وثیقه عدنان را آزاد می کنند در غیر این صورت سعی می شود تا سریعا قبل از عید دادگاه عدنان تشکیل شود تا به این ترتیب از بلاتکلیفی وضعیت فعلی بیرون بیاید.”
لازم به ذکر است تا به امروز خانواده عدنان چندین بار برای ملاقات حضوری او نامه به مراجع مختلف از معاون دادستان، دادیار اظهار نظر زندان عادل آباد و همین طور بازپرس پرونده نوشته اند و آنها ملاقات را تایید کرده اند، اما رئیس زندان عادل آباد، ملاقات حضوری را تایید نکرده.
احتمال می رود که دلیل این عدم تائید امنیتی بودن این بند جدید است که تنها ۱۰ نفر در آن زندانی هستند (۹نفر مسیحی به اضافه عدنان) و این برای تحت فشار قرار دادن این افراد است.
[۱] http://hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/15161-1.html
[۲] http://hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/15169-1.html
[۳] http://hra-news.org/1389-01-27-05-27-21/15166-1.html
[۴] http://tinyurl.com/asncl45
[۵] http://hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/15143-1.html
[۶] http://freedomofpen.blogspot.com/2013/03/blog-post_13.html