گزارش هفتگی نقض حقوق اقلیت های مذهبی در ایران

گزارش هفتگی نقض حقوق اقلیت های مذهبی در ایران

نگارش: فرزان فرامرزی

بعد از چند هفته ای که اخبار بسیار کمی در رابطه با اقلیت های مذهبی بر روی خروجی خبرگزاری ها حقوق بشر و تارنماهای فعال در این زمینه قرار گرفت، هفته گذشته همراه با چند خبر و اطلاعیه همراه بود. شاید مهم ترین این ها گزارش عفو بین الملل از وضعیت حقوق بشر در ایران باشد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

دو خواهر بهائی مشهدی پس از برگزاری جلسه ی دادگاه با مشکلاتی روبه رو شدند. نیکا خلوصی و نوا خلوصی که دادگاه آن ها در تاریخ ۱۶ اردیبهشت ماه برگزار گردید، به اتهام عضویت در فرقه و تشکیلات بهائیت”، “تبلیغ به نفع بهائیت و علیه نظام جمهوری اسلامی” محاکمه گردیدند. این جلسه دادگاه که در شعبه ۳ دادگاه انقلاب مشهد به ریاست قاضی سلطانی برگزار شد بیش از ۲ ساعت به طول انجامید[۱].

اما چند روز پس از این دادگاه و در حالی که این دو خواهر در انتظار حکم بودند، از کار در نمایشگاه گل و گیاه مشهد منع شدند و برای آن ها مشکلات بوجود آمد. این دو شهروند بهائی که در نمایشگاه گل و گیاه مشهد که از ۲۵ تا ۲۹ اردیبهشت در نمایشگاه بین المللی مشهد برگزار می شود شرکت کرده و غرفه ای کرایه کرده بودند، در شب اول از طرف مدیریت نمایشگاه، برق غرفه این دو خواهر قطع می شود که علت را در ابتدا بدحجابی و پس از پیگیری و صحبت با مجریان، به ایشان اظهار می شود که دستور از بالا (سپاه امام رضا یا اداره اطلاعات) است. البته هیچ برگه قضایی و یا  دستور کتبی به ایشان ارائه نشده و همه دستورها شفاهی بوده است[۲].

در مراجعات بعدی از ایشان خواسته می شود که از شرکت در نمایشگاه انصراف دهند که با عدم پذیرش ایشان مواجه می گردند. در نتیجه نمایشگاه از وصل برق غرفه تا آخرین روز برگزاری نمایشگاه امتناع کرده و آن ها روشنایی غرفه را بوسیله ی شمع و نور غرفه های مجاور تامین می کنند.

دیدار رئوفی شهروند بهائی زندانی که به ۳ سال حبس محکوم شده است و ۱۵ مرداد ماه سال گذشته از زندان اوین به زندان رجایی شهر کرج تبعید شد نیز با عدم تمدید مرخصی خود و بدستور دادستان باید به زندان رجایی شهر کرج مراجعه نماید[۳].

سرانجام حکم هفت تن از شهروندان بهائی گرگان و یک شهروند بهائی اهل تهران صادر شد. دادگاه این هشت شهروند بهائی در ۴ اردیبهشت۱۳۹۲به اتهامات “تشکیل و اداره تشکیلات غیر قانونی (ماده ۴۹۸)، عضویت در تشکیلات غیر قانونی (ماده ۴۹۹) و تبلیغ علیه نظام (ماده ۵۰۰)” برگزار شده بود[۴]. بر اساس این حکم آقایان فرهاد فهندژ و عادل نعیمی هر کدام به ۱۰ سال حبس و آقایان فرهمند ثنایی، سیامک صدری، کمال کاشانی، فواد فهندژ، کوروش زیاری، پیام مرکزی هر کدام به ۵ سال حبس محکوم شدند، همه این افراد پس از اتمام تحقیقات تا کنون در سالن ۱۲ – بند ۴ زندان رجایی شهر بسر می‌برند.

صبح روز دوشنبه ۳۰ اردیبهشت ماه مهندس امان الله مستقیم یکی از همکاران موسسه‌ی علمی بهائیان ایران بازداشت شد. این شهروند بهائی که جهت گذراندن دوران محکومیت ۵ ساله‌ی خود از سوی مسئولان امنیتی احضار شده بود، به زندان اوین مراجعه نمود و بازداشت شد[۵]. وی که ساکن شیراز می‌باشد، به بیماری دیابت مبتلا است و دو سال قبل تنها چند ماه پیش از بازداشت اولیه اش تحت عمل جراحی قلب باز قرار گرفته بود و پزشکان تحمل زندان و شرایط پراسترس را برای وی خطرناک اعلام کرده اند.

از سوی دیگر مسئولین با مرخصی درمانی بهنام ایرانی شهروند نوکیش مسیحی در زندان ندامتگاه کرج که از مشکلات جسمی متعددی رنج میبرد مخالفت کرده اند. ظاهرا فشار بر زندانیان بیمار و یا سوءاستفاده از بیماری جسمی زندانیان در جمهوری اسلامی به یک روال تبدیل شده است.

بهنام ایرانی شهروند نوکیش مسیحی که در بند ۲ سالن ۷ زندان ندامتگاه کرج بسر می‌برد و از مشکلات جسمی همچون ضعف بینایی، مشکلات زانو، خونریزی روده و کمردرد رنج میبرد چند وقتی است که به التهاب پوستی شدید همراه با خارش روبرو شده که بدلیل نبود پزشک متخصص امکان درمان وی در داخل زندان وجود ندارد[۶]. نامبرده در سال ۱۳۸۵ بخاطر فعالیت‌های کلیسایی‌اش به اتهام برگزاری مراسم دعا و پرستش در خانه و بشارت دادن افراد دستگیر و چندین ماه را در بازداشت به سر برد تا اینکه به قید وثیقه از زندان آزاد شد.

اتهامات ایشان مانند دیگر اقلیت های مذهبی “اقدام علیه امنیت ملی” و “تبلیغ علیه نظام” می باشد. ایشان در سال ۸۶ برای اتهام اقدام علیه امنیت ملی به پنج سال حبس تعلیقی و پس از بازداشت مجدد در سال ۸۹ به یک حبس تعزیری محکوم شدند.

صبح روز ۳۱ اردیبهشت ماه، ماموران وزارت اطلاعات با مراجعه به کلیسای جماعت ربانی مرکز (تهران) ضمن بازداشت یکی از رهبران این کلیسا، کلیسای مذکور را تعطیل کردند. ماموران امنیتی وابسته به وزارت اطلاعات در مراجعه به کلیسای جماعت ربانی اقدام به بازداشت کشیش روبرت آسریان یکی از رهبران این کلیسا کردند.[۷] ماموران وزارت اطلاعات هم چنین با تفتیش کلیسا، برگزاری هر گونه مراسم در آن را ممنوع اعلام کردند!

سازمان عفو بین‌الملل در آخرین گزارش خود از وضعیت حقوق بشر در جهان، ضمن انتقاد از شمار اعدام‌ها و شکنجه زندانیان در ایران تأکید کرده است که مقام‌های جمهوری اسلامی همچنان به اعمال محدودیت‌های شدید علیه آزادی بیان و مذهب ادامه می‌دهند. در این گزارش به نبود آزادی مذهب در ایران نیز اشاره شده و آمده است که در یک سال گذشته “دست‌کم ۱۹ مسلمان سنی” در خوزستان، “۱۳ تن دیگر” در آذربایجان و “هشت سنی‌مذهب” در کردستان، به دلیل باور مذهبی خود بازداشت شده‌اند. در این گزارش همچنین تأکید شده است که “دست‌کم ۱۷۷ بهائی” نیز در ایران در بازداشت به سر می‌برند[۸].



[۱] http://hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/15604-1.html

[۲] http://hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/15644-1.html

[۳] http://hra-news.org/1389-01-27-05-27-21/15602-1.html

[۴] http://www.edu-right.net/from-anywhere/news-related/1250-hokmegorgan

[۵] http://hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/15610-1.html

[۶] http://hra-news.org/1389-01-27-05-27-21/15634-1.html

[۷] http://hra-news.org/263/best/15627-1.html

[۸] http://www.radiofarda.com/content/f10-amnesty-international-report-2013-ciritcizes-iran-human-rights/24994891.html

Comments are closed.