گزارش نقض حقوق اقلیت های مذهبی در هفته ای که گذشت
فرزان فرامرزی
در گزارش این هفته به بررسی دو خبر از جامعه مسیحیان و دو خبر از بهائیان خواهیم پرداخت. بهائیانی که همیشه مورد آزار و اذیت رژیم ایران بوده اند و این اواخر مراجع تقلید با به روز رسانی فتواهای خود علیه آنان بر مواضع پیشین خود مجددا تاکید کرده اند. مسیحیان و مخصوصا نوکیشان مسیحی نیز در این سال ها از آزار و اذیت ها در امان نبوده اند.
به گزارش محبت نیوز، در راستای افزایش فشار بر جامعهی مسیحیان ایران، سه تن از نوکیشان مسیحی ساکن تبریز، به نامهای فرشید مدرس اول، محمدرضا پیری و یاشار فرزین نو ۲۰ تیرماه سال جاری توسط ماموران امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت شدند. ماموران پس از بازداشت این افراد ضمن تفتیش و بازرسی از منزل آنان برخی از وسایل شخصی این افراد را نیز ضبط و با خود بردند.[۱]
این عده به بازداشتگاه وزارت اطلاعات در زندان تبریز منتقل شده اند و تا کنون از اتهام این عده و علت بازداشت آنان خبری در دست نیست.
از سوی دیگر مسئولان با مرخصی فرهاد سبکروح، کشیش کلیسای جماعت ربانی اهواز، و همسر ایشان شهناز جیزان مخالفت کردهاند. قاضی دادگاه به بهانهی گم شدن پروندهی کشیش فرهاد سبکروح و همسر وی، از مرخصی آنها ممانعت به عمل آورده است. این دو از سوی دادگاه انقلاب به اتهام گرایش به آئین مسیحیت، دعوت از افراد مسلمان به تغییر دین، و فعالیت تبلیغی علیه نظام از طریق ترویج مسیحیت تبشیری، به تحمل یک سال حبس تعزیری محکوم اند و هماکنون در زندان کارون اهواز به سر میبرند.[۲]
پیش از این نیز، محبت نیوز در گزارشی از “آزادی به شرط سکوت” زندانیان مسیحی خبر داده بود. محبت نیوز در این باره می نویسد: “اما آزادی بی سر و صدای “روبرت آسریان” در حالی صورت گرفته که به نظر می رسد نیروهای امنیتی، از وی و خانواده اش خواسته اند که از انجام هرگونه مصاحبه در خصوص آزادی یا وضعیت پرونده و دادگاه وی خودداری کنند و به نوعی “سکوت” شرط آزادی او بوده که البته در گذشته نیز بارها در خصوص دیگر زندانیان سیاسی و عقیدتی تکرار شده است[۳].“
روز سه شنبه ۲۲ مرداد ماه، سه شهروند بهائی در مشهد توسط اداره اطلاعات این شهر بازداشت شدند. ماموران اداره اطلاعات مشهد به منزل یک شهروند بهائی به نام فتانه نبیلزاده (صراف) مراجعه کرده که پس از تفتیش محل، فتانه نبیلزاده (صراف)، پیمان صراف و دایان تیموری را بازداشت نمودند. این اقدام در پی فشارهای حکومت بر دانشگاه مجازی بهائیان موسوم به موسسه علمی- آزاد صورت گرفته است. بطوری که هنگامی ماموران به منزل مزبور مراجعه کردند تعدادی از جوانان محروم از تحصیل بهائی در حال مطالعه و آمادگی برای شرکت در کلاسهای دانشگاه مزبور بودهاند.[۴]
حکم نفی بلد، که اجرای آن کم سابقه است اخیرا در مورد یک زندانی بهائی به اجرا گذاشته شد! اما حکم نفی بلد چیست؟ به موجب ماده ۱۹۰ قانون مجازات اسلامی، حد محاربه و افساد قتل،آویختن به دار و نفی بلد (تبعید) تعیین شده است و در ماده ۱۹۳ قانون مذکور آمده است: “محاربی که تبعید می شود باید تحت مراقبت قرار گیرد و با دیگران معاشرت و مراوده نداشته باشد.” به همین اعتبار است که قانونگذار حد محارب را نفی بلد مقرر داشته است[۵].
به بیانی دیگر قانونگذار و در این جا، جمهوری اسلامی از ترس عقاید این زندانی او را از شهر و دیار خود رانده است تا مبادا دیگر شهروندان با اون صحبت کرده و از اعتقادات او سوال کنند.
اما ماموران انتظامی در استان اردبیل با مراجعه به زندان اردبیل برای اجرای حکم نفی بلد یک زندانی بهائی، وی را با خود به خارج از استان اردبیل و در حوالی جاده اهر رها کردند.[۶] حوالی ساعت ۴:۳۰ دقیقه بعد از ظهر روز پنجشنبه ۲۴ مرداد ماه ماموران به زندان مشکین شهر (در استان اردبیل) مراجعه کرده و به رامین ایدلخانی زندانی بهائی زندان مذکور اعلام میکنند دوره محکومیت یک ساله وی به اتمام رسیده و باید برای گذراندن حکم نفی بلد پنج ساله به خارج از استان اردبیل منتقل شود. در پی این اقدام، ماموران پس از ترخیص رامین ایدلخانی از زندان، نامبرده را بازداشت و با خود به نقطه نامشخصی منتقل میکنند.
ساعاتی بعد مشخص میشود ماموران وی را در حوالی جاده اهر از استان آذربایجان رها کرده و از وی میخواهند بقیه راه را خودش برود و تا پنج سال که منع اقامت در استان اردبیل دارد به این استان وارد نشود. وی در سال گذشته به حکم دادگاه انقلاب اردبیل به اتهام تبلیغ علیه نظام در قالب تبلیغ بهائیت و توهین به رهبری به دو سال حبس تعزیری و پنج سال منع اقامت در استان اردبیل محکوم شد که یک سال حبس تعزیری وی در دوران حبس بخشیده شده است.
[۱] http://hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/16262-1.html
[۲] http://hra-news.org/1389-01-27-05-27-21/16267-1.html
[۳] http://www.mohabatnews.com/index.php?option=com_content&view=article&id=7097:1392-04-12-15-21-15&catid=34:editor-picks&Itemid=283
[۴] http://hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/16288-1.html
[۵] http://law89uoz.mihanblog.com/post/486
[۶] http://hra-news.org/1389-01-27-05-24-07/16307-1.html