ترجمه اعلامیه مطبوعاتى سازمان ملل متّحد

ترجمه اعلامیه مطبوعاتى سازمان ملل متّحد

ابراز نگرانى گزارشگر ویژه آزادى دین یا عقیده در مورد رفتار با پیروان دیانت بهائى در ایران

 

در روز ۲۰ مارس ۲۰۰۶، خانم اسما جهانگیر گزارشگر ویژه کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متّحد در زمینه آزادی مذهب یا عقیده، بیانیّه‌ای به این شرح صادر کرد:

«گزارشگر ویژه به شدّت نگران اطّلاعاتی است که در باره رفتار با جامعه بهائی ایران دریافت کرده است.

 

نامه محرمانه‌ای که در تاریخ ۲۹ اکتبر ۲۰۰۵ از سوی رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح ایران به تعدادی از نهادهای حکومتی ارسال شده، به اطّلاع گزارشگر ویژه کمیسیون حقوق بشر رسیده است. در این نامه که مخاطبین آن وزارت اطّلاعات، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، و نیروی انتظامی است آمده است که رهبر عالی انقلاب، آیت‌الله خامنه‌ای، به ستاد مشترک نیروهای مسلح ایران دستور داده است که پیروان دیانت بهائی را شناسائی کرده و فعالیّت‌های آنان را تحت نظر بگیرند. از مخاطبین نامه نیز خواسته شده است که به نحوی فوق‌العاده محرمانه هرگونه اطّلاعاتی را در باره اعضاء جامعه بهائی ایران جمع‌آوری کنند.

گزارشگر ویژه تحت نظر گرفتن فعالیّت‌های افراد را به صرف اعتقاد آنان به دینی متفاوت با دین رسمی کشور، نگران‌کننده و بیمناک مى‌داند و نظارت‌هائی از این قبیل را مداخلۀ غیرمجاز و غیرقابل قبول در حقوق اعضاء اقلیّت‌های مذهبی تلقّی مى‌کند. وی همچنین ابراز نگرانی کرد که اطّلاعات جمع‌آوری شده در نتیجه اِعمال چنین نظارت‌هائی، برخلاف معیارها و موازین بین‌المللی، برای افزایش دشواری و تبعیض علیه اعضاء جامعه بهائی به کار رود.

برآورد مى‌شود که جامعه بهائی در سراسر ایران دارای ۳۰۰٫۰۰۰ تا ۳۵۰٫۰۰۰ نفر پیرو مى‌باشد. با این همه، اعضاء جامعه بهائی در این کشور به عنوان یک اقلیّت دینی به رسمیّت شناخته نمیشوند و از حق اجرای مراسم و مناسک دینی خود محرومند.

 گزارشگر ویژه سازمان ملل متّحد در زمینه آزادی مذهب یا عقیده، چگونگی رفتار با اقلیّت‌های مذهبی در ایران را از نزدیک و به طور دقیق تحت نظارت داشته و مدتهاست که نگران تبعیض حساب شده و منظم علیه جامعه بهائی ایران بوده است. گزارشگر ویژه از هنگام پذیرش این سمت در ژوئیه ۲۰۰۴ تا کنون بارها موارد متعدّدی از نحوۀ رفتار با بهائیان را با دولت ایران مطرح کرده است.

گزارشگر ویژه با نگرانی بر این باور است که تحوّلات اخیر نشان مى‌دهد وضع اقلیّت‌های مذهبی در ایران رو به وخامت گذارده است. او با استفاده از فرصت بر این اصل تأکید مى‌کند که گزینش و به رسمیّت شناختن یک دین به عنوان دین رسمی کشور نباید به هیچگونه تبعیضی علیه پیروان دیگر ادیان بیانجامد. گزارشگر ویژه از دولت ایران مى‌خواهد که از طبقه‌بندی افراد بر اساس باورهای دینی‌شان خودداری کند و تضمین نماید که اعضاء همه اقلیّت‌های دینی مى‌توانند آزادانه و بدون هیچگونه تبعیض وترس به عقاید دینی خود پایبند باشند، و مراسم مذهبی خود را بجای آورند.»

Comments are closed.