گزارش مطبوعاتی
مقام سازمان ملل متّحد در امور آزادی مذهب نسبت به
وضعیّت بهائیان در ایران ابراز نگرانی کرد
٢٠ مارس ۲۰۰۶- سازمان ملل متّحد، نیویورک
به دنبال انتشار بیانیّه یک مقام رسمی سازمان ملل متّحد در مورد اقدامات دولت ایران علیه بهائیان ایران، نمایندگان جامعه جهانی بهائی در این سازمان با نگرانی نسبت به مفاد بیانیّه واکنش نشان دادند.
به گفتۀ خانم جهانگیر، "در این نامه که خطاب به وزارت اطلاعات، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروهای انتظامی نوشته شده، آمده است که آیتالله خامنهای، رهبر عالی کشور، به ستاد مشترک دستور داده است که پیروان دیانت بهائی را شناسائی کرده و فعالیّتهای آنان را تحت نظر بگیرند. این نامه از مخاطبین مىخواهد که به نحوی فوقالعاده محرمانه، هرگونه اطلاعات را در مورد پیروان دیانت بهائی جمعآوری کنند."
بانی دوگال، نماینده ارشد جامعه بینالمللی بهائی در سازمان ملل متّحد، در این مورد اظهار داشت: "ما ممنونیم که خانم جهانگیر این اقدامات را بر ملا کرده است. ما نیز در نگرانی او نسبت به وضعیّت بهائیان در ایران سهیم و شریکیم و از این که چه نتایجی بر این دستورالعمل مىتواند مترتّب باشد مضطربیم." خانم دوگال افزود: "به خاطر بیسابقه بودن این اقدام ما از سفیر ایران در این مورد توضیح خواستهایم."
خانم جهانگیر همچنین معتقد است که "این شیوۀ تحت نظر قرار دادن افراد، دخالت غیرمجاز و غیرقابل قبول در حقوق اعضاء اقلیّتهای مذهبی است."
خانم دوگال گفت: "نگرانی گزارشگر ویژه در این مورد که اطلاعات جمعآوری شده ممکن است مبنای ایذاء و آزار فزاینده و تبعیض بیشتر علیه اعضاء جامعه بهائی قرار گیرد، کاملاً موجّه و مبتنی بر واقعیّات است."
در عین حال، این اقدامات همزمان با تشدید حملات به بهائیان در رسانههای عمومی ایران صورت گرفته که معمولاً در گذشته پیشدرآمدی بر حملات منظّم و هدایت شده از سوی دولت علیه بهائیان بوده است.
کیهان، روزنامۀ صبح تهران، در هفتههای اخیر بیش از سی مقاله در باره بهائیان و دیانت آنها منتشر کرده که آنچنان موهن و افتراآمیز است که جز برانگیختن اذهان عمومی قصد و نیّتی ندارد. حمله به بهائیان و محکوم ساختن باورهای آنان به برنامههای رادیوئی و تلویزیونی نیز کشیده شده است.
علاوه بر آن، افزایش نفوذ انجمن ضدّبهائی حجّتیه در محافل و مجامع حکومتی ایران، سازمانی که خود را به نابود کردن دیانت بهائی متعهّد ساخته، تنها میتواند براحساس وحشت و نگرانی نسبت به سرنوشت این جامعه گرفتار و دربند بیافزاید.
خانم دوگال میگوید: "ما به خوبی میدانیم که تبلیغات نفرتانگیز راه به کجا میبرد. تاریخ معاصر شاهد نمونههای متعدّدی از عواقب هولناک اینگونه تبلیغات بوده است. ما از طرف همدینان ایرانی خود عاجلانه از تمام ملل و کشورهای جهان میخواهیم که نگذارند مردمانی صلحدوست و مطیع قانون در معرض تندرویهائی که از نفرت کورکورانه سرچشمه میگیرد قرار گیرند. نباید اجازه داد اعمال شوم و هولناکی که زائیده شرایطی مشابه در گذشته بود، اینک بار دیگر تکرار شود."
(برای اطلاعات بیشتر به خلاصههای زیر و صفحات تارنماهائی که در پائین آمده مراجعه کنید.)
پیشینه
حملات اخیر رسانههای گروهی به بهائیان ایران
در ماههای اخیر، مطبوعات و رادیوهای ایران تبلیغات شدیدی را علیه بهائیان به راه انداختهاند. تنها بین ماههای سپتامبر تا نوامبر ۲۰۰۵، روزنامه پرنفوذ کیهان که توسط دولت اداره میشود نزدیک به ۳۶ مقاله افتراآمیز منتشر کرد که هدفش آشکارا ایجاد سوءظن، بیاعتمادی و احساس تنفّر نسبت به جامعه بهائیان ایران در خوانندگان بود.
نویسندگان این مقالات عمداً به تحریف تاریخ میپردازند، از اسناد تاریخى جعلی استفاده میکنند و اصول اخلاقی بهائی را به دروغ چنان وارونه جلوه مىدهند که نسبت به مسلمانان توهینآمیز باشد.
در گذشته نیز، قبل از آغاز هر موج تازه از بهائیستیزی توسط دولت ایران، از جمله در سالهای ۱۹۵۵ و ۱۹۷۹، با انتشار اینگونه مقالات افتراآمیز در نشریّات و برنامههاى رادیوئى به احساسات خصمانه و تعصّبآمیز در مردم دامن میزدند تا آنها را برای آنچه در پیش بود آماده سازند.
برای آگاهی بیشتر، ازجمله دسترسی به نسخهای ازمقالات روزنامه کیهان به زبان فارسی و خلاصه آنها به انگلیسی، لطفاً به : http://bahai.org/iranthreat مراجعه کنید.
انجمن ضد بهائی حجّتیه
انجمن حجّتیه که در سال ۱۹۵۳ توسط یک روحانی شیعه با هدف مبارزه با بهائیان ایجاد شد، امروز مجدداً در قالب جناحی پرنفوذ، گرچه نیمهمخفی، سر برآورده و در مقالات خبری و بلاگهای اینترنتی به ارتباط آن با دولت فعلی ایران اشاره میشود.
این انجمن در انقلاب ١٩٧٩ ایران نقش مهمّی در دامنزدن به خصومت و دشمنی با بهائیان ایفاء کرد. با این وجود، به دلایل مختلف، از جمله اختلافات عقیدتی ناشی از این باور حجّتیه که استقرار یک حکومت واقعی اسلامی تا بازگشت امام دوازدهم شیعه امکانپذیر نیست، این انجمن مغضوب واقع گشت و در سال ۱۹۸۴ فعّالیّت آن توسط دولت ممنوع اعلام شد.
ناظران خارجی از سرگیری دوباره فعّالیّتهای این انجمن را با دستیابی مجدّد نیروهای تندرو به مسندهای پرقدرت دولتی، ازجمله مقام ریاست جمهوری مرتبط مىدانند. از جمله شخص رئیس جمهوری بارها به بازگشت قریب الوقوع امام دوازدهم اشاره کرده است.
برای اطلاعات بیشتر در مورد انجمن حجّتیه به : http://bahai.org/iranthreat رجوع کنید.
متن بیانیّه بانی دوگال، نماینده ارشد جامعه بهائی در سازمان ملل متّحد در واکنش به بیانیّۀ گزارشگر ویژۀ سازمان ملل متّحد در زمینه آزادی مذهب یا عقیده در مورد رفتار با پیروان دیانت بهائی در ایران
۲۰ مارس ۲۰۰۶
نیویورک
بیانیّۀ گزارشگر ویژه در زمینه آزادی مذهب یا عقیده پیرامون اقدامات اخیر دولت ایران در برابر بهائیان، به نگرانیهای عمیقی در جامعه بینالمللی بهائی در باره سرنوشت بهائیان ایران دامن زده است. از آغاز انقلاب اسلامی در سال ۱۹۷۹ تا کنون، بهائیان ایران قربانی ایذاء و آزار بیامان بودهاند و تصوّر پیآمدهای خوفناک اقدامات مشترک نهادهای اطّلاعاتی، نظامی و انتظامی برای شناسائی بهائیان و تحت نظر گرفتن فعّالیّتهای آنان که دستور آن از سوی رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح ایران تحت هدایت رهبر عالی جمهوری اسلامی صادر شده، دشوار و دردناک است. ما به شدّت نگران جان همدینان خود در ایران هستیم.
ماهیّت بیسابقه این اقدامات ما را بر آن داشته است که از سفیر ایران بخواهیم در باره آن توضیح دهد.
این اقدامات همزمان با تشدید حملات به بهائیان در رسانههای عمومی ایران صورت گرفته که معمولاً در گذشته پیشدرآمدی بر حملات منظّم و هدایت شده از سوی دولت علیه بهائیان بوده است.
کیهان، روزنامۀ صبح تهران، در هفتههای اخیر بیش از سی مقاله در باره بهائیان و دیانت آنها منتشر کرده که آنچنان موهن و افتراآمیز است که جز برانگیختن اذهان عمومی قصد و نیّتی ندارد. حمله به بهائیان و محکوم ساختن باورهای آنان به برنامههای رادیوئی و تلویزیونی نیز کشیده شده است.
علاوه بر آن، افزایش نفوذ انجمن ضدّبهائی حجّتیه در محافل و مجامع حکومتی ایران، سازمانی که خود را به نابود کردن دیانت بهائی متعهّد ساخته، تنها میتواند براحساس وحشت و نگرانی نسبت به سرنوشت این جامعۀ گرفتار و دربند بیافزاید.
خانم دوگال میگوید: "ما به خوبی میدانیم که تبلیغات نفرتانگیز راه به کجا میبرد. تاریخ معاصر شاهد نمونههای متعدّدی از عواقب هولناک اینگونه تبلیغات بوده است. ما از طرف همدینان ایرانی خود عاجلانه از تمام ملل و کشورهای جهان میخواهیم که نگذارند مردمانی صلحدوست و مطیع قانون در معرض تندرویهائی که از نفرت کورکورانه سرچشمه میگیرد قرار گیرند."
"نباید اجازه داد اعمال شوم و هولناکی که زائیدۀ شرایطی مشابه در گذشته بود، بار دیگر تکرار شود."
اطّلاعیّه مطبوعاتى سازمان ملل متّحد
ابراز نگرانى گزارشگر ویژۀ آزادى دین یا عقیده در مورد رفتار با پیروان دیانت بهائى در ایران
در روز ۲۰ مارس ۲۰۰۶، خانم اسما جهانگیر گزارشگر ویژۀ کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متّحد در زمینه آزادی مذهب یا عقیده، بیانیّهای به این شرح صادر کرد:
«گزارشگر ویژه به شدّت نگران اطّلاعاتی است که در باره رفتار با جامعه بهائی ایران دریافت کرده است.
نامه محرمانهای که در تاریخ ۲۹ اکتبر ۲۰۰۵ از سوی رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلّح ایران به تعدادی از نهادهای حکومتی ارسال شده، به اطّلاع گزارشگر ویژه کمیسیون حقوق بشر رسیده است. در این نامه که مخاطبین آن وزارت اطّلاعات، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، و نیروهای انتظامی است آمده است که رهبر عالی انقلاب، آیتالله خامنهای، به ستاد مشترک نیروهای مسلّح ایران دستور داده است که پیروان دیانت بهائی را شناسائی کرده و فعالیّتهای آنان را تحت نظر بگیرند. از مخاطبین نامه همچنین خواسته شده است که به نحوی فوقالعاده محرمانه هرگونه اطّلاعاتی را در باره اعضاء جامعه بهائی ایران جمعآوری کنند.
گزارشگر ویژه تحت نظر گرفتن فعالیّتهای افراد به صرف اعتقاد آنان به دینی متفاوت با دین رسمی کشور را نگرانکننده و بیمناک مىداند، و نظارتهائی از این قبیل را دخالت غیرمجاز و غیرقابل قبول در حقوق اعضاء اقلیّتهای مذهبی تلقّی مىکند. وی همچنین ابراز نگرانی کرد که اطّلاعات جمعآوری شده در نتیجۀ چنین نظارتهائی، در اقدامی مغایر با معیارها و موازین بینالمللی، برای افزایش ایذاء و آزار و تبعیض بیشتر علیه اعضاء جامعه بهائی به کار رود.
برآورد مىشود که جامعه بهائی در سراسر ایران دارای ۳۰۰٫۰۰۰ تا ۳۵۰٫۰۰۰ نفر عضو است. با این همه، اعضاء جامعه بهائی در این کشور به عنوان یک اقلیّت دینی به رسمیّت شناخته نمىشوند و از حق اجرای مراسم و مناسک دینی خود محرومند.
گزارشگر ویژۀ سازمان ملل متّحد در زمینه آزادی مذهب یا عقیده، چگونگی رفتار با اقلیّتهای مذهبی در ایران را از نزدیک و به طور دقیق تحت نظارت داشته و مدّتهاست که نگران تبعیض حساب شده و منظّم علیه اعضاء جامعه بهائی ایران بوده است. گزارشگر ویژه از هنگام تصدّی این سمت در ژوئیه ۲۰۰۴ تا کنون بارها موارد متعدّدی از نحوۀ رفتار با بهائیان را با دولت ایران مطرح کرده است.
گزارشگر ویژه با نگرانی بر این باور است که تحوّلات اخیر نشان مىدهد که وضع اقلیّتهای مذهبی در ایران درحقیقت رو به وخامت گذارده است. او با استفاده از فرصت بر این اصل تأکید مىکند که گزینش و به رسمیّت شناختن یک دین به عنوان دین رسمی کشور نباید به هیچ نوع تبعیضی علیه پیروان دیگر ادیان بیانجامد. گزارشگر ویژه از دولت ایران مىخواهد که از طبقهبندی افراد بر اساس باورهای دینیشان خودداری کند و تضمین نماید که اعضاء همه اقلیّتهای دینی مىتوانند آزادانه و بدون هیچگونه تبعیض و ترس و واهمهای به عقاید دینی خود پایبند باشند، و مراسم و مناسک مذهبی خود را بجای آورند.»