محمد یونس – برنده امسال جایزه صلح نوبل –

همراهان سایت نگاه

 

شاید علاقه مند باشید بدانید که محمد یونس – برنده امسال جایزه صلح نوبل – عضو افتخاری رسمی EBBF انجمن شغلی بهایی اروپا ( European Bahai Business Forum ) است. این انجمن، سازمانی است مبتنی بر تعالیم بهایی که هدفش ترویج اخلاق در امور شغلی و بازرگانی، مسئولیت اجتماعی مشترک و ارتقاء  نقش زنان در کسب و کار است.

 

 

شما می توانید برای آگاهی از دلایل اعطای این جایزه به محمد یونس و نحوه عضویت ایشان درEBBF   به نشانی زیر مراجعه کنید:

www.ebbf.org/blog/

 

در این گزارش آمده است که:

 

عضوی از EBBF برنده جایزه نوبل شد

 

۱۵ اکتبر ۲۰۰۶

 

جایزه صلح نوبل به عضو افتخاری EBBF ، محمد یونس و بانک گرامین او تعلق گرفت.  بیانیه رسمی در توضیح دلیل اعطای این جایزه می گوید " به خاطر کوششهای آنها در ایجاد توسعه اجتماعی و اقتصادی از سطوح پایین".

 

قطعا ما از خبرتعلق چنین جایزه ای به فردی مرتبط با EBBF  هیجان زده شدیم. در عین حال اندیشه ای در خصوص نقش سازمانهایی نظیرEBBF به ذهن خطور می کند: هیئت داوری نوبل ایده ای اقتصادی و قهرمانی مبتکر در زمینه سرمایه گذاری اخلاقی را بهترین سرمشق برا ی نحوه استقرار صلح بر کره خاک قلمداد کرده است.

 

بنا به نظر هیئت داوری نوبل کلید دیگر برا ی تحقق صلح نقش زنان است: یونس و بانک گرامین نظامی مالی برپا کرده اند که به میزان ۹۰ درصد به زنان اختصاص یافته، زیرا این روش را بهترین طریق برای به ارمغان آوردن رفاه برای خانواده و کل جامعه می دانسته اند.

 

بنابراین تضاد ظاهری بین دیدگاهEBBF در" بهبود رفاه و آسایش نوع بشر" و در عین حال پیشبرد این دیدگاه در دنیایی از- کسب و کار- به نظر می رسد بربادرفته است. این ایده که یکی از بهترین طرق در ایجاد دنیایی بهتر می تواند با تاثیری مثبت بر دنیای کسب و کار بدست آید مورد تائیدی مجدد قرار گرفته است. همچنین نقش زنان در کسب وکار و عنوان مسئولیت مشترک نیز به صحنه وارد شد و نشان دهنده فرصتهایی است که رهبران کسب و کار در دست دارند تا در مقیاسی بزرگتر بر دنیا تاثیر مثبت بگذارند.

 

جایزه نوبل امسال نه تنها به رهبران ارزش-محور کسب و کار امید میبخشد بلکه بر قدرت شبکه هایی چونEBBF مجددا صحه می گذارد.

 

روزی که EBBF یونس را ملاقات کرد

 

 عکسی که در لینک زیر دیده می شود در روزی گرفته شد که آقای یونس به عضویت انجمن شغلی اروپا  EBBF  در آمد. اعضای وقت هیئت مدیره EBBF  در پیرامون او مشاهده می شوند.

 

در دوم و سوم آوریل سال ۱۹۹۸ در استکهلم کنفرانسی با موضوع گفتگوی جهانی در باره میکروفاینانس (سرمایه گذاری خرد) و توسعه انسانی به وسیله انجمن شغلی بهایی اروپایی (EBBF) و بنیاد توسعه هلند به عنوان بخشی از انجمن شغلی موازی به اتفاق کنفرانس بین الدول یونسکو درمورد سیاستهای فرهنگی توسعه برگزار شد. این همایش، متخصصین، صاحبان حرف مشهور، خیرین، بازرگانان و نمایندگانی از موسسات مالی و سازمانهای غیردولتی را از ۲۵ کشور گرد هم آورد.

 

http://www.onecountry.org/e101/e10101as.htm

 

 

 واکنشی به " عضوEBBF برنده جایزه صلح نوبل شد"

 

۱- ویرجینیا لومبارد می گوید: سال گذشته در دوره تحصیلم تحقیقی در مورد سرمایه گذاری خرد Microfinance  و اعتبار خرد Microcredit انجام دادم. کل نظامی که آقای یونس تاسیس کرد ثابت می کند که اعتماد کلمه ای کلیدی در کسب و کار است زیرا او اعتماد کرد که فقرا – و از آن میان زنان – می توانند وامهای خرد خود را بازپرداخت کنند و حتما خواهند کرد. حضرت بهاالله نیز تاکید فرموده اند که چقدراعتماد در روابط شغلی فضیلتی اساسی است.

 

تصمیم کمیته داوری نوبل در اعطای این جایزه به آقای یونس بر خلاف جریان اصلی تفکر در حلقه های اقتصادی و مالی سیر می کند. اینان در عمل باور دارند که تنها ثروتمندان باید از سرمایه داری نفع ببرند و تروتمندتر شوند، و رفاه مالی فقط از آن معدودی افراد خوشبخت است و  انسان باید آدمهای کم اقبال تر و همسایگان ضعیف تر را برای سود انحصاری خود استثمار کند (و به این فرآیند لقب "جهانی سازی" می دهند تا به مذاق خوش بیاید) حال هرچه به ضرر این آدمهای ضعیف تر باشد، که ملتها باید بجای همکاری با یکدیگر بر علیه هم رقابت کنند. تصمیم کمیته داوری و نامزدی و انتخاب آقای یونس واقعا خبر خوبی است.

 

آقای یونس از طریق طرح ابتکاری بانکداری اش، ارزش واقعی سیستم خود را در طول بیش از ۳۰ سال نشان داده است. ابتکار او به نتیجه رسید و حتی پس از اینکه کل روش فراسرمایه داری به خاطرسرشت آن که از دیدگاه های کوتاه مدت، خودخواهی، فشار غیرقابل تحمل هم بر مردم و هم بر محیط و به طور کلی فقدان بینش ساخته شده رو به خود-اضمحلالی میرود هنوز در جریان است.

 

آقای یونس هرگز جایزه نوبل اقتصاد را نبرده است- او با جریان اصلی فرا-سرمایه داری و رفع نظارت قانونی چنانکه دنیا می تواند تجربه کند، بسیار فاصله دارد. نظریاتی که دریافت کنندگان حاضر جایزه نوبل اقتصاد اغلب مطرح می کنند. اما وقتی نوبل صلح را برده ای نوبل اقتصاد چه اهمیتی دارد؟

 

من بسیار خوشحال و مفتخرم که آقای یونس جایزه را برده است زیرا این شخص محترم خیرخواه حقیقی بشر است چرا که با فقرا به نحوی عادلانه رفتار کرده است و گویی به این بیان حضرت بهاالله عامل بوده که می فرمایند " فقرا امانت منند در نزد شما ". یک عمر ایثار در راه این ایده او را مقرب درگاه حق و سرمشقی واقعی برای پیروی همه ما می سازد، یکی از آن "اختران تابناکی" که امروزه بدان بسیار نیاز داریم، فراتر از همه در دنیای بانکداری، سرمایه و اقتصاد.

 

پول تنها یک وسیله است و به خودی خود هدف وغایت نیست. نوکری خوب اما اربابی بد است. سرمایه گذاری خرد یعنی بکارگیری پول در خدمت پروژه ها، آرمانها و رویاهای انسانها برای خود، خانواده و جوامعشان صرفنظر از اینکه وضعیت آنها چه باشد. برعکس، جریان اصلی اقتصادی و مالی امروزه تمایل به آن دارد که پول را هدف و حتی خدا بداند. متاسفانه نمی شود هم خدا را پرستید و هم دیو حرس و آز را. عمل آقای یونس ثابت کرد که چه کسی را برای پرستش برگزیده- خدمت به حق از طریق خدمت به خلق او.

 

Comments are closed.