سالک می گیرند، خودکشی می کنندو یا از سرما یخ می زنند. زلزله زدگان را می گویم.
همان ها که یک روز خبر فوری رسانه ها هستندو روزی دیگر ارزش خبری ندارند و در میان خبر های جدید فراموش می شوند ولی همچنان وجود دارند.
عروسی بود، قرار بود خانواده ای جدید تشکیل شود که ناگهان زمین دلش آشوب شد و صدها خانواده به یک باره متلاشی شد. زمین می لرزید و این زیرورو شدن نه بار اول بود و نه بار آخر.
زلزله همه جای دنیا می آید ولی در کشوری که حاکمانش به جای حفاظت از جان شهروندان آرزوی صدور انقلاب در اطراف و اکناف جهان در سر می پروانند هر حادثه طبیعی قابل جبران نیست؛ تو گویی منطقه ای و مردمی از روی خاک ایران محو می شوند.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت نگران شیوع سالک در مناطق زلزله زده کرمانشاه است. وی معتقد است : با آواربرداریها، امکان شیوع بیماری سالک به حداقل میرسد ولی شیوع سالک در چنین شرایطی مخاطره آمیز است.
محمد مهدی گویا امکانات کم، شرایط نامساعد آب و هوا و خستگی شبکه بهداشت و درمان را از جمله مواردی بیان می کند که امداد به زلزله زدگان را کند می کند.
وی در جریان سفرش به منطقه در روستای جابری با خانم” به ورز “روستا روبرو می شود که نوزادش را سقط کرده و با همان وضعیت به کمک و امداد زلزله زدگان شتافته است.
خدا را خوش نمی آد
یکی دیگر از امداد گران می گوید: ما هنوز خدمات پزشکی را در کانکس ارائه می کنیم و در زمستان چنین شرایطی برای ما و متقاضیان درمان دشوار است در حالیکه با کمی همت می توانیم این افراد را به بیمارستان های شهرهای مجاور منتقل کنیم و کمک های داوطلبانه پزشکان ومردمی نیز کیفیت خدمات را بالا می برد.
این امداد گر مسئله فاضلاب و آب آشامیدنی را از مشکلاتی بیان کرد که اهالی را نگران کرده و معتقد است چادرها نیاز به لکه گیری و تعویض دارند.
رجب خضری قطع نخاع شده و در بیمارستانی در سر پل ذهاب بستری شده
،پنچ فرزند دارد و نمی داند که چه آینده ای انتظار او و فرزندانش را می کشد و نمی داند دو فرزندش زیر آوار فوت کرده اند. تیم سحر که خدمات روانشناسی ارایه می دهند هنوز رجب در مرحله آمادگی برای شنیدن چنین خبری نمی دانند.
امثال رجب که دچار ضایعه نخاعی شده کم نیستند، افرادی که در آینده نیاز به خدمات توانبخشی دارند.
زندگی در شرایط سرما در منطقه سردخیز کرمانشاه واقعاً کار دشواری است. امدادگران ناراحت و نگران هستند و یکی از آنهاکه یک ماه است به تهران برنگشته می گوید: هنوز منطقه نیازمند توزیع وسایل گرمایشی مانند چراغهای والور است و بیماری های ریوی مثل برونشیت و عفونت ریه رایج شده است.
یکی از افراد محلی معتقد است باید سریع تر زنان و کودکان را از چادر به کانکس (اسکان موقت) منتقل کرد. بچه ها بیمار شده اند و آمار فوتی در اثر سرما داشتیم هیچ خیلی بچه ها و حتی بزرگتر ها سینه پهلو کرده اند. مردم شکایت دارند نمی دانند باید به کی بگویند در حالیکه در محل شایعه شده رییس هلال احمربرای سرکشی بیمارستان هلال احمر در دبی به آنجا رفته است.
من که می گویم خدا را خوش نمی آد.
این مرد از فوت سارینا کودک دو ساله ای می گوید که در بیمارستان – بانگر – سرپل ذهاب از سرما فوت کرد و مقامات دست آخر گفتند سارینا را به موقع نرسانده اند. دختربچهای دو ساله از روستای “ناوهفر” که به گفته پدرش پس از تب و تشنج شدید در ۲۸ دی جان داد. بهروز ذهابی اعلام کرده که بیمارستان سرپل ذهاب امکانات و پزشک متخصص نداشت و به آنها گفته شد که بچه را به کرمانشاه ببرند اما دخترک بیمار جان سپرد.
اسماعیل رمضانی، مدیر روابطعمومی سازمان هلالاحمر به روزنامه شرق گفته که مرگ کودکان را بر اثر سرما نه تأیید میکند، نه تکذیب.
بنویس توی چادر بچهام یخ زد
یک نوزاد چهارماهه نیز در هفتم بهمن جان باخته است. عبدالله صیفوری، پدر او میگوید پس از زلزله کرمانشاه خانه ما کاملا تخریب شد و در چادر زندگی میکردیم که محمد به دلیل سرمای شدید شبها، سرماخورد: «بیماری محمد ۱۵ دی تشدید شد و پزشکان پسرم را در بخش آیسییو در بیمارستان محمد کرمانشاهی بستری کردند و در نهایت پسرم در ۲۳دی جانش را از دست داد.»
ماتیار شماعی، پسربچهای یک سال و نیمه بوده که سوم دی، پس از یک ماه سرماخوردگی جان میدهد. روزنامه شرق پای صحبت شهلا احمدی، مادر ماتیار نشسته که از آسیبهای زندگی در چادر و سرما میگوید: «بعد از زلزله سرپل، خواهرم پایش شکست و پدرم سکته کرد و به کرمانشاه منتقل شدند، اما ما در چادر ماندیم؛ چادری که اسکان موقت بود؛ یعنی به ما گفته بودند موقتی، اما تا یک هفته پیش هنوز در چادر بودیم. بچهام همان روزهای اول سرما خورد… در این مدت هرچه میرفتم و التماس میکردم به ما کانکس بدهید، میگفتند اسمت و درخواستت را بنویس تا نوبتت شود.»
مادر ماتیار ادامه داده که بالاخره با کمک یک نهاد خیریه توانستهاند هفت نفری با خانواده پدری در یک کانکس زندگی کنند: «این که میگویند بچههایمان بر اثر سرما نمردند داغمان را چند برابر میکند، بنویس بچهسرما خورده بود، بنویس توی چادر بچهام یخ زد.»
پنجمین کودک پسر دو سالهای است که نامش اعلام نشده است.
نفر ششم که پنجم بهمن بر اثر عفونت ریوی درگذشته، دختری ۱۷ ساله به نام نوشین محمدی است. یکی از امدادگران داوطلب در روستای “ناوهفر” گفته که این دختر جوان که معلول حرکتی و ساکن سرپل ذهاب بود، تازه ۲۰ روز بود که صاحب ویلچر شده بود. «آخرین شرایط بیمار که منجر به فوت او شد ایست قلبی و تنفسی بود و پزشکان بیماری او را ضعف ایمنی و آنفولانزا تشخیص دادند.»
روزنامه شرق از قول این امدادگر داوطلب مینویسد: «شرایط بهداشتی شهر اصلا خوب نیست، برای هر هفت خانوار یک سرویس بهداشتی و حمام در نظر گرفته شده. متأسفانه در سرپل و توابع امدادرسانی و بهداشت فردی در شرایط مناسبی نیست.» او ابراز نگرانی کرده که شاید یک بیماری ویروسی در مناطق زلزلهزده شایع شده باشد.
خودکشی می کنند
نماینده مردم پاوه، جوانرود، ثلاث باباجانی و روانسر در مجلس می گوید : تا حالا ۴ مورد فوتی ناشی از سرمازدگی داشتیم و حداقل ۲۰ نفر اقدام به خودکشی کردهاند.
این نماینده گفت : با توجه به شرایط آمارها قطعا روزبهروز افزایش می رود و کدام وجدان بیداری قبول میکند دانش آموزان ابتدایی زیر چادر تحصیل کنند.
به گزارش خانه ملت، نماینده مردم پاوه، جوانرود، ثلاث باباجانی و روانسر در مجلس گفت: کمک به مناطق زلزله زده را سیاسی و جناحی کردهاند اما این مسئله برای هیچکسی قابل قبول نیست.
شهاب نادری در خصوص مشکلات مردم در مناطق زلزله زده استان کرمانشاه، اظهار داشت: برخی از مسئولان در مناطق زلزله زده حضور پیدا کردند و قولهایی دادند که هیچکدام از آنها عملی نشد، مردم را در انتظار قرار میدهند اما تحمل این انتظارها برای مردم بسیار دشوار است. وی گفت : اسکان موقت خواسته زیادی نیست مردمی که همه سرمایه و خانه و زندگی و عزیزان خود را از دست داده اند.
نماینده مردم پاوه، جوانرود، ثلاث باباجانی و روانسر در مجلس شورای اسلامی در پایان با تاکید بر اینکه ۳۰ زایمان در مناطق زلزله زده وجود داشته که اکثر نوزادان شرایط خوبی ندارند . نوزادان به دلیل نبود امکانات تجهیزات گرمایشی در حال فوت هستند.
بر اساس اظهارات فرهاد تجری، نماینده مردم قصر شیرین در مجلس، تنها در سرپل ذهاب حدود ۶۰ چادر دچار آبگرفتگی شدهاند. بیش از ۵۰۰۰ واحد مسکونی در این شهر بر اثر زلزله آسیب دیدهاند. حال آنکه تنها ۷۰۰ کانکس در این منطقه نصب شدهاند. افزون بر آن، کماکان هزاران خانواده زلزلهزده در چادرهای نامناسب زندگی میکنند. همین شرایط نامطلوب باعث شده است که تعدادی از زلزلهزدگان در اثر سرمازدگی جان خود را از دست بدهند. و این خطر کماکان جان دیگر زلزلهزدگان این استان را تهدید میکند.
از سوی دیگر فاطمه دانشور، عضو پیشین شورای شهر تهران و مدیریت مرکز خیریه مهرآفرین میگوید هنوز ۵۰درصد مردم سرپل ذهاب در چادر زندگی میکنند: «تاکنون خبر مرگ پنج کودک زیر پنج سال به ما رسیده و با مرگ این کودکها شاخصهای مهم ارزیابی سلامت جامعه زلزلهزده زیر سؤال میرود. این مرگها از سرماخوردگی ناشی شده و بیانگر این است که مردم به آرامش نرسیدهاند و ناامیدی و فرسودگی در چهرهشان نیز مشهود است.»
به هر خانواده ۷۰۰۰ دلار!
در همه وقایع طبیعی کشورها به کمک هم می شتابند و حتی سازمان های بین المللی که در زمینه بلایای طبیعی فعالیت می کنند همواره آماده امداد رسانی هستند و معلوم نیست چرا جمهوری اسلامی درخواست هایی که برای امداد رسانی از کشورهای مختلف وجود دارد را رد کرده و برای خود عار می داند و این در حالیست که بنیاد شهید و سازمان های مختلف انواع و اقسام کمک های مالی و غیر مالی را به دیگر کشورها کمک می کنند.
سفیر ایران در لبنان در سال ۱۳۹۴ فقط در یک فقره اعلام کرد که تهران بنا دارد به خانواده های شهدای انتفاضه «قدس» که از سوی رژیم اشغالگر قدس دچار خسران شده اند کمک کند.
«محمد فتحعلی» سفیر جمهوری اسلامی ایران در بیروت، بعد از ظهر چهارشنبه با برگزاری نشستی مطبوعاتی مساعدات تهران به انتفاضه قدس شریف را تشریح کرد.
برپایه این گزارش وی گفته است که «تصمیم گرفتیم به هر خانواده شهدای انتفاضه در قدس، مبلغ هفت هزار دلار تقدیم کنیم».
از طرفی دیگر «طلال ناجی» معاون دبیر کل «جبهه مردمی» فلسطین نیز تاکید کرد: این، نخستین هدیهای نیست که ایران به فلسطین تقدیم میکند.
«اسامه حمدان» مسئول روابط بینالمللی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) ، افزود: از تهران به خاطر حمایت از آرمان فلسطین تشکر میکنیم.
در نهایت باید گفت چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است.