دانشجویان بهائى ایران از تحصیلات فنی و حرفهاى ممنوع شدند
نیویورک ۳۱ جولای ۲۰۰۷(سرویس خبرى جامعه جهانى بهائى)
از ورود بهائیان ایرانى به آموزشکدههای فنى و حرفهاى در سال جاری عملاً جلوگیری به عمل آمده است زیرا برگه ثبت نام شرکت در آزمون سراسری، آنان را وادار به انکار عقیده مینماید، عملی که بهائیان از آن همیشه امتناع ورزیدهاند.
جامعۀ جهانى بهائى اخیراً مطلع شد که در تقاضانامه ورود به امتحانات دورههای کاردانی نظام جدید آموزشکدههای فنى و حرفهاى در سال ١٣٨۶ (۲۰۰۷) تنها یک گزینه را میتوان براى دین انتخاب نمود.
داوطلب میتواند یکی از سه دین زرتشتى، یهودى و مسیحى را انتخاب کند. اگر هیچ کدام از این گزینهها علامت نخورد، طبق توضیحات مندرج در این فرم، متقاضى مسلمان به شمار میآید. این کتمان عقیده براى بهائیان غیر قابل قبول است.
به گفتۀ بانى دوگال، نمایندۀ ارشد جامعۀ جهانى بهائى در سازمان ملل، «تحت این سیستم بهائیان نمیتوانند تقاضانامه را پر کنند بدون اینکه عملاً دین خود را انکار نمایند، کارى که خلاف اصول اعتقادى آنان است.»
بانى دوگال میگوید: «به این ترتیب، بهائیان ایران قادر نخواهند بود در این امتحانات ورودى شرکت کنند، و در نتیجه امسال عملاً از دستیابى به تحصیلات فنّى و حرفهاى در ایران محروم خواهند ماند.»
خانم دوگال گفت: «چنین محرومیتى، از یک طرف حقّ تحصیل را که در سطح بینالمللى پذیرفته شده است نقض میکند — حقّى که حکومت ایران نیز با آن موافقت کرده است — و از طرفی بازتابى دیگر از ادامۀ آزار و اذیت جامعۀ بهائى در ایران است.»
به گفتۀ بانى دوگال، جامعۀ بینالمللی بهائی نارضایتی خود را از این اقدام حکومت ، نه تنها بر علیه دانشجویان بهائی که تنها به خاطر باورهای مذهبی خود از ادامۀ تحصیل محروم شدهاند، بلکه از اقدامات مشابه آن بر علیه دانشجویان ایرانی دیگری که بدون هیچ دلیل قابل قبول ، و به بهانه آنچه رسماً دگراندیشی و باورهای فکری پذیرفته نشده محسوب میشود، از ادامۀ تحصیل محروم شدهاند ، اعلام میدارد.
در پائیز گذشته، پس از بیش از ۲۵ سال ممنوعیت مطلق بهائیان ایران از ورود به دانشگاههاى دولتى و خصوصى در ایران، بعد از آن که دولت توضیح داد که هدف از ستون مذهب در تقاضانامههای آزمون سراسری دین داوطلب نیست بلکه اشاره به مواد درسی دینی متقاضی میباشد —توجیهی که مورد قبول مرجع جهانی بهائیان، بیتالعدلاعظم، قرار گرفت — داوطلبان بهائی در آزمون سراسری شرکت کردند و چند صد دانشجوى بهائى در دانشکدههاى مختلف در سراسر کشور، پذیرفته شدند.
خانم دوگال گفت: «پذیرش دانشجویان بهائی در دانشگاههای ایران دوامی نداشت.»
طبق آخرین آمار رسیده از ایران، از بین تمامی داوطلبان بهائی که در آزمون سراسری سال قبل شرکت نمودند، سرانجام حدود ۲۰۰ نفر پذیرفته و ثبت نام شدند. ولی در طول سال تحصیلى بیش از نیمی از آنها — که در آخرین آمار تعداد آنها به ۱۲۸ نفر بالغ شده است — بعد ازاینکه مسئولین به بهائی بودن آنها پیبردند، از دانشگاهها اخراج شدهاند. ناظران برآنند که توضیح سال گذشتۀ ایران صرفاً یک نیرنگ بود تا اعتراضات بینالمللی دربارۀ محرومیّت بهائیان از تحصیلات عالی را فرو نشاند.
خانم دوگال گفت: «این خبر اخیر دربارۀ تقاضانامه ثبت نام در آموزشکدههای فنّى وحرفهاى صرفاً این نظر را بار دیگر تأیید میکند که ایران همچنان به بازى خود با دانشجویان بهائى در آن کشور ادامه میدهد و توضیح دولت مبنى بر این که بهائیان به تحصیلات عالى دسترسى دارند، بیانی پوچ و توخالى است.»