حوادث در ایران و حلقه گمشده استاندارد

مرکز تندرستی و حقوق بشر

در کمتر از چند روز سه حادثه درایران اتفاق افتاد. کلینیک سینا اطهر به دلیل فقدان استاندارد آتش گرفت و ۱۹ نفراز کادردرمان این مرکزکشته، و ده ها نفرمجروح شدند . محسن هاشمی، رییس شورای شهر تهران به خبرنگاران گفت: “بعد حادثه پلاسکو پایش زیادی از ساختمان ها در تهران انجام دادیم که حدود ۳۳ هزار ساختمان ناایمن تشخیص داده شد.  وی در ادامه تاکید کرد که کلینیک مذکوردارای تخلفات متعدد در ایمن سازی ساختمان داشته است.

دومین حادثه، ریزش تونل معدن در راور کرمان بود که موجب کشته شدن یک نفر و مصدومیت چهار نفر از کارگران این معدن شد.پیش ازاین نیزشاهد چندین حادثه ناشی از رعایت نکردن ایمنی درمعادن کرمان بودیم که به کشته شدگان کارگران زیادی منجرشده بود.

کارگران معدن راور کرمان پس از این حادثه به خبرگزاری ایلنا گفتند: ” شرایط کار در معادن منطقه ناایمن و خطرناک است و ایمنی رعایت نمی شود. حوادث مرگباردر معادن زغال سنگ کرمان در حالی ادامه دارد که کارشناسان، فقدان تجهیزات مناسب و بهره برداری سنتی و غیر استاندارد را دلیل عمده این حوادث عنوان می کنند.

پیش ازاین کارگران این معادن به دلیل رعایت نکردن استاندارهای ایمنی و کشته شدن کارگران، چندین باراعتراض و تحصن کرده بودند که از قرار به جایی نرسیده بود.

همچنین بخشدار کهریزک از انفجاری خبرداد که این انفجار بامداد سه‌شنبه در ساختمان کارخانه‌ای به نام «سپاهان برش» رخداداه است. این انفجارخساراتی نیز به کارخانه «سایپا پرس» وارد کرد و دست‌کم دو کشته و سه مجروح برجا گذاشت. وی مدعی شد این انفجاربه دلیل «سهل‌انگاری در پر کردن کپسول‌های اکسیژن»  رخ داده است.

از سوی دیگر طی پنج سال گذشته نزدیک به ۱۰۰ هزار نفر در اثر تصادفات رانندگی در ایران جان خود را ازدست داده‌اند. این نرخ بالا به غیراستاندارد بودن جاده‌ها و کیفیت خودروها باز می‌گردد. پژوهشکده بیمه مرکزی ایران می‌گوید: ” ایران در تصادفات جاده ای در بین ۱۹۰ کشور جهان، رتبه ۱۸۹ را دارد و تنها از سیرالئون در غرب آفریقا جلوتر است. کارشناسان ترافیک، چهار عامل “انسان، راه، وسیله نقلیه و محیط” را منشأ تصادفات رانندگی در ایران می‌خوانند که از استاندارهای لازم برای رانندگی برخوردار نیستند ولی واقعا داستان استاندارد در ایران کی به سرانجام می رسد.

مرکز تندرستی و حقوق بشر معتقد است با توجه به آن که سازمان استاندارد کشور تحت نظر رییس جمهور، دادستان کل کشور، معاون رییس جمهور جمهورو دیگر سازمان های میان بخشیاداره می شود باید با اقدام سریع، توجه ودستورجدی وقاطعانه رییس جمهور تکلیف استاندارد در ایران روشن شود. رییس جمهور و دادستان کل کشور می توانند به نقش نظارتی، بازرسی، آموزش و برخورد با همه صنایع و بیمارستان ها و ساختمان های دولتی که پروتکل های استاندارد را رعایت نمی کنند عمل کرده تا ازجان و مال مردم حفاظت شود.

یکی از مشکلات سلامتی در ایران به دلیل ماندگاری کالا و اقلام بهداشتی، درمانی، کالاهای اساسی و مواد اولیه تولید اقلام بهداشتی در معابر گمرگی کشور است که بارها سازمان استاندارد به آن اشاره کرده است. آیا رییس جمهور نمی تواند با دستوری ویژه و باهمکاری دستگاهها به ویژه بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و جهاد کشاورزی زمان این ماندگاری را به حداقل برسد. آیا واقعا شخص ایشان نمی داند که چنین کالاهایی تاریخ مصرف دارند و گذشتن این تاریخ ها چه تاثیراتی می تواند بر سلامت مصرف کنندگان داشته باشد.

آیا ایشان از کیفیت نازل بنزین توزیع شده در کشور با خبر است؟ و اگر با خبر است چرا اقدامی صورت نمی دهد و یا ایشان می داند که ساخت خودرو دارای استاندارهای ۸۵ گانه ای ست که متاسفانه در ایران رعایت نمی شود و اهمال در استانداردسازی خوردروچه بحرانی در کشور ایجاد می کند.

مرکز تندرستی و حقوق بشر تنها با اشاره به چند مثال نظر مسوولان کشور را به تاکید بر اجرا و رعایت استاندارد در کشور جلب می کند که بی عملی آن ها میلیون ها ایرانی ها را از حق بر سلامتی و تندرستی دور می کند.

 

Comments are closed.