گزارش صدای آمریکا دربارهء جوانان بهائی محروم از تحصیل

 

گزارش صدای آمریکا دربارهء جوانان بهائی محروم از تحصیل

سایت نگاه نو

www.negahsite.org

 .‏.. همان طور که پیش‏تر به آگاهی شما رساندیم، گزارش سالانه‏ی وزارت خارجه‏ی آمریکا درباره‏ی آزادی‏های مذهبی می‏گوید: «دولت ایران فضایی تهدید کننده برای معتقدان به مذاهب غیر شیعه ایجاد کرده است. در حالی که وضع پیروان همه‏ی مذاهب غیر شیعه در ایران باعث نگرانی جامعه‏ی جهانی است، برخورد دولت ایران با پیروان دیانت بهائی، برخورد بسیار خصمانه‏ای است، به طوری که حتی از پذیرش فرزندان بهائیان در دانشگاه‏ها خودداری می‏شود و حد اکثر فشار بر آنان وارد می‏آید، تا دست از معتقدات خود بردارند.»

همکارم سیاوش سعادتیان درباره‏ی فشارها و تضییقاتی که بر نوجوانان و جوانان بهائی در ورود به دانشگاه‏های ایران وارد می‏شود، گزارشی فراهم کرده است، در گفتگو با دو حقوق دان، دکتر دادخواه و دکتر سیف زاده و سه تن از متقاضیان بهائیِ ورود به دانشگاه‏های ایران. با هم این گزارش را می‏شنویم:

بر اساس گزارش‏های رسیده، جوانان بهائی در ایران همچنان از حق تحصیل و پذیرش در دانشگاه‏های این کشور منع می‏شوند. به گفته‏ی شماری از این جوانان، امسال نیز بیش از ۸۰۰ تن از جوانان بهائی در کنکور سراسری دانشگاه‏های کشور شرکت کردند، اما به دلیل بهائی بودن، سازمان سنجش از صدور کارنامه برای آنها خودداری کرده و نهایتاً از حضور در دانشگاه‏های ایران محروم شده‏اند.

بهزاد از جوانان بهائی ساکن جنوب ایران، در این خصوص می‏گوید: «تا سال ۸۳ ثبت نام کنکور ستون مذهب داشت، یعنی باید اعلان می‏کردیم که عضو کدام یک از ادیان رسمی مندرج در قانون اساسی هستیم و ما چون نمی‏توانستیم، خلاف اعتقاداتمان عمل کنیم و دروغ بگوییم، ناچاراً یا خالی می‏گذاشتیم، یا این که بهائی اعلان می‏کردیم و به این ترتیب پرسش نامه‏ی ثبت نام را اصلاً از آن مرحله‏ی ثبت نام حذف می‏کردند. از سال ۸۳ به بعد که آن ستون مذهب را برداشتند، جوانان بهائی توانستند که ثبت نام کنند و کارت ورود به جلسه را دریافت کنند. اما از آن سال به بعد، هر سال یک مشکلی برای ما پیش آوردند. مثلاً یک بار دوستان قبول شدند و فقط ثبت نامشان کردند یا این که وارد دانشگاه شدند، ولی بعد از یک یا چند ماه اخراج شدند و امسال هم کلاً کارنامه‏ی اولیه‏ی ما را روی سایت قرار ندادند و اعلام کردند که شما دارای نقص پرونده هستید. در صورتی که اگر کسی ثبت نام اینترنتی می‏کرد و در مرحله‏ای مشکلی در پرونده‏اش داشت، اصلاً مرحله‏ی ثبت نام جلو نمی‏رفت. اما کارت ورود به جلسه برای همه‏ی ما صادر شد و موقع انتخاب رشته، ما نتوانستیم روی سایت سازمان سنجش، کارنامه‏ی خود را مشاهده کنیم».

 سایت نگاه نو   www.negahsite.org

نوشین، یکی دیگر از جوانان بهائی از پیگیری‏های خود در این زمینه می‏گوید: «امسال در کنکور سراسری شرکت کردیم – در کنکور سال ۸۶. کارنامه‏ای که مبنی بر جواب کنکور باشد، برایمان صادر نکردند. به سایت که مراجعه کردیم، نوشتند: ‹‹نقص پرونده و با سازمان سنجش مکاتبه کنید!›› نامه نوشتیم. جواب نامه‏مان را ندادند. حضوراً به سازمان سنجش مراجعه کردیم، گفتند چون شما اقلیت مذهبی هستید، برایتان کارنامه صادر نمی‏شود. به ارگان‏های مختلف نامه نوشتیم، ولی تا به حال هیچ جوابی از هیچ ارگانی برای ما نیامده. حتی با نماینده‏های مجلس تهران و سایر شهرها ارتباط برقرار کردیم، منتهی جواب آنها هم این بود که چون شما بهائی هستید، نمی‏شود که در دانشگاه شرکت کنید. مستندشان مصوبه‏ی سال ۶۹ شورای انقلاب فرهنگی بود. به شورای انقلاب فرهنگی هم نامه نوشتیم که خواستار لغو این مصوبه‏شان هستیم، چون این مصوبه مغایر با قانون اساسی است. هیچ پاسخی ندادند.»

بر اساس مصوبه‏ی سال ۱۳۶۹ شورای عالی انقلاب فرهنگی، افراد بهائی چنانچه در حین ورود به دانشگاه و یا حین تحصیل، مشخص گردد که بهائی هستند، می‏بایست از دانشگاه اخراج گردند. با این حال بهزاد معتقد است که به عنوان یک شهروند و تبعه‏ی ایران، از حق ادامه‏ی تحصیل برخوردار است: «ببینید، من ایرانی هستم و مطابق اصول قانون اساسی، تمام حقوق اجتماعی را باید دارا باشم. یکی از حقوق اجتماعی، حق ادامه‏ی تحصیلات عالیه است. من باید بتوانم وارد دانشگاه شوم و این آرزویی است که سال‏ها داشتم و شور و شوق داشتم که بیاموزم و بتوانم یک خدمتی به جامعه و مردم کشورم انجام دهم. اما به این ترتیب محروم شدم.»

محمد سیف زاده، حقوق دان در تهران می‏گوید: «به موجب اصل ۱۹ قانون اساسی، تمام مردم ایران از حقوق مساوی برخوردار هستند. به موجب اصل بیستم قانون اساسی، همه به نحو یکسان در حمایت قانون قرار خواهندگرفت. همچنین به موجب ماده‏ی ۲۶ اعلامیه‏ جهانی حقوق بشر که به موجب دو میثاق بین المللی در سال ۵۴ به تصویب مجلس شورای ملی رسیده و از جمله قواعد برتر ما هست، آنجا هم حق تحصیل برای مردم به رسمیت شناخته شده.»

محمد علی دادخواه، حقوق دان در تهران نیز تابعیت ایرانی را ملاک برخورداری همه‏ی آحاد ملت از حقوق حقه‏ی خود می‏داند: «ما باید در موضع نگرش قانون اساسی به حقوق افراد ملت، به این نکات توجه بکنیم که قانون اساسی در برخی از اصول خودش کلاً تابعیت ایران را ضابطه قرار داده و گفته، ایرانیان از این حقوق برخوردارند، فارغ از این که چه نژاد، چه مسلک، چه مذهب و چه عقیده‏ای داشته باشند. تمام کسانی که تابعیت ایران را دارند، از حق تحصیل، از حق بهداشت، از حق امنیت و دیگر حقوق شهروندی که یک تابع شهروند باید برخوردار بشود، طبق قانون اساسی، برخوردارند.»

محمد سیف زاده، عضو کانون مدافعان حقوق بشر در زمینه‏ی اقدامات این نهاد، برای پیگیری مشکلات جوانان بهائی، چنین می‏گوید: «در این مسئله برای ما هم نامه‏های زیادی آمده – هم از طرف دانشجویان مسلمان که فعالیت‏های صنفی داشتند و هم از بهائیان – که ما تصمیم گرفتیم، در کانون مدافعان حقوق بشر به زودی کنفرانسی در این مورد بدهیم و ابعاد حقوقی قضیه را روشن کنیم.»

با این حال شیوا ۱۹ ساله، ساکن یکی از مناطق محروم ایران، همچنان امیدوار است که بتواند، سال آینده در دانشگاه پذیرفته شود: «هرکس، جدا از این که چه دینی داشته باشد، انسان که هست، یعنی باید از حقوق شهروندی در ایران بهره‏مند بشود. یکی از آن، درس خواندن است. تحصیل کردن اصلاً به نفع خود آن کشور است. ۲۹ سال است که هیچ کدام از بهائی‏ها را راه ندادند. با این حال من باز درس می‏خوانم. امیدوارم که سال آینده بالأخره به فکر بیافتند که ما را راه بدهند.»

سایت نگاه نو

www.negahsite.org

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.