«سراج عالم دانائی است و نور آن بینائی »
میراث پایداری که از قرن بیستم به ما رسیده آن که مر دم جهان ناچار خویش را اعضا یک قوم شمارند و کر ه زمین را وطن مشترک دانند. سد ها و سیاست هائی که ملل مختلف را ازهم جدا کر ده بود می بینیم یکی پس از دیگری فرو می پاشد و دنیا به طرف یک با ز سازی و نظم نوینی در حرکت است . مر دم را تاب و تحمل تعصبات جاهلانه نماند ه است و در گیر ی ها و کشتارها ئی که ناشی از تعصبات می باشد ملتها را خسته کر ده است اگر چه هنوز مشکلات و موانع بسیاری برای تفاهم جهانی و آشتی پایدار وجود دارد ولی با افزایش آگاهی و بینش و دانائی ملت ها ، روسا ی کشورها در این حرکت تاریخی ، با پای بندی به تعهد ات اخلاقی و اصول عدا لت مداری و رعایت حقوق بشر در ابعاد جهانی ، به این روند تحو لات مسئو لانه تر کمک خواهند کرد.
«افسوس چه بسا سازمانهای دینی ، که وجودشان برای خدمت به امر برادری و صلح و آشتی است ، بر عکس چنان رفتار کرده اند که خود یکی از بزرگترین موانع در آن راه گشته و مثلا تعصب دینی را مشروع دانسته اند……..وسوسه اعمال زور و قدرت از جمله وساوسی است که دنیا را فرا گر فته و عجیب نیست اگر ببینیم که رهبران ادیان متا سفانه بدام چنین امتحانی افتا ده اند.برای آن کسانی که سالیان دراز عمر شان را صرف دعا و عبادات و تحصیل علوم دینی کر ده اند لازم نیست این امر بدیهی را تذکّر دهیم که قد رت بالقوه سبب ایجاد فساد می گر دد و هر چه بر دامنه قدرت بیفزاید خر ابی و فساد بیشتری ببار می آورد. بدیهی است که در این مقطع تاریخ اگر رهبران ادیان به مقتضای مسئو لیت اجتماعی خویش رفتار نمایند چه نتائج بزرگی حاصل خواهد شد. نفوذ معنوی و اعمال قدرت در امور اعتقادی وقتی مشروعیت دارد که در خدمت رفاه بشر باشد .۱»
تاریخ تمدن جهان نشان داده است که همیشه دین نفوذ زیادی بین طبقات اجتماع داشته است و رواج تعصبات مذ هبی و کوته نظری ها و مقام پرستی های روسای دینی باعث جنگها وکشتارهای بسیاری شده است . از جمله در اروپا ی قرن شانز دهم که تعصبات دینی باعث جنگها و کشتار های بسیاری گر دید.
« دین باید سبب الفت و محبت باشد . اگر دین سبب عدا وت شود نتیجه ندارد، بی دینی بهتر است ..دین به منزله علاج است اگرعلاج سبب مر ض شود البته بی علاجی بهتر است .. دین باید سبب الفت باشد ، سبب ارتباط بین عموم بشر باشد».«.شا ن انسان رحمت و محبت و شفقت با جمیع اهل عالم بوده و خواهد بود.»….«.انسان باید متمایز از حیوان باشد و امتیاز انسان به این است که سبب راحت وآسایش دیگران شود و الا اگر راحت و استفاده شخصی باشد جمیع وحو ش و طیور به آن فائز . «۲»
«هر چند نژاد پرستی در بسیاری از نقاط جهان در رفتار اجتماعی مر دم هنوز زنده و باقی و با لنتیجه سبب محرو میت و پژمر دگی بخش عمد ه ای از افراد بشر گشته است امّا این مسئله اصولا چنان در جهان محکوم گشته که کمتر کسی است که در این عصر آسان بتواند خود را به تعصب نژ ادی و ابسته سازد. نمی توان گفت که میراث گذشته تاریک بکلّی از میان رفته و ناگهان نور جدیدی در آفاق د میده شد ه است زیرا بسیاری از مر دم جهان هنوز هستند که بار تعصبات قومی و جنسی و ملی و طبقاتی را که بنا به شواهد موجو د دیری نخواهد پائید، همچنان بر دوش خویش می کشند اما می توان گفت که بشر با آفریدن موازین و سازمانهائی نوین در بنیان نظم جدیدی که باعث التیام روا بط بین انسانها باشد و به درد مظلومان برسد قدرتی بیشتر می یابد. نکته ای که باید بخاطر آورد این است که امروز انسان در مسیری گام نها د ه است که دیگر راه بر گشت ندارد. « ۳ »
تفرقه اندازی و رواج تعصب و پاشیدن بذر نفرت و بیگانگی همیشه باعث خرابی و ویرانی بوده است و دستمایه برای استثمار گران. به مصداق تفرقه انداز و پادشاهی کن. یکی از عللی که مردم را از دین دور می سازد عدم سازگاری قوانین آن با شرایط و مقتضیّا ت زمان است . مثلا احکامی چون جهاد با غیر مسلمان ، سنگسار، قطع مچ دست دزد ، تعدد زوجات ، صیغه یا متعه آنهم در زمانی که زنان با فداکاری ها و مبارزات خود می کوشند تا حقوق اجتماعی و حق مسلم خود؛ برابری با مر دان را بد ست آورند. این بسی روشن است که قوانینی چنین را بر نمی تا بند و این قوانین اصولا نمی تواند مشروعیت جهانی داشته باشد. اصرار در اجرای این گونه قوانین خشن و کهنه مر دم را از دین بری می سازد . این عصر علم و خرد است دوره اوهام و خر افات و تقالید سپری شده است . خشونت هائی که به نام دین و مذهب جر یان دارد آبرو و حیثیت دین را خد شه دار می سازد . اگر جامعه ای از دین کنار رفته باشد،یکی از دلایل رو شن آن بی تر دید عملکر د رهبران دینی بوده است که همیشه خود رابر حق و دیگران را باطل پند اشته اند.
«بگو ای دوستان سر اپر ده یگانگی بلند شد به چشم بیگانگی یکدیگر را نبینید همه بار یک دارید و برگ یک شاخسار. ۴»
سرافراز باشید
منابع
۱-تر جمه بیانیه بیت العدل خطاب به رو سای ادیان
۲- متنخباتی از بیانات حضر ت عبد البها«آموزه های نظم نوین جهانی»
۳-تر جمه بیت العدل خطاب به روسای ادیان
۴- بهاءالله